Sütlaç yapmanın püf noktaları

Sütlaç yapmanın püf noktaları
Sütlaç yapmanın püf noktaları

‘Lokmacım sütlacı çok seviyorum ama ne yaparsam yapayım anneminki gibi yapamıyorum’ diyen herkes derin bir nefes alıp, arkasına yaslansın… Çünkü kusursuz bir sütlacın olmazsa olmazlarını ve anne sütlaçların o muhteşem lezzetini yakalamanın tüm inceliklerini sizinle paylaşmak için buradayız!

Yıllardır süregelen sütlü tatlılar mı? Şerbetli tatlılar mı? Savaşında hala tarafını seçememiş herkesi çok iyi anlasak da bir itirafta bulunmanın vakti geldi de geçiyor bizce. Sütlü tatlılar hem yapımının pratikliği hem de şerbeli tatlılara oranla çok daha hafif olması sebebiyle aniden bastıran tatlı krizlerinde aklımıza ilk gelen tatlı çeşitleri olma unvanını asla kaybetmiyor.

Doğruyu söylemek gerekirse biz de bu savaşta gönlünü sütlü tatlılara vermiş olanlardanız. Yerken ucu bucağı gelmeyen kalori hesaplarıyla pek de vicdan azabı çektirmeyen, içimizi baymayan, kimi zaman kaselerce yemeye doyamadığımız sütlü tatlılara olan sevgimizi itiraf ettiysek şimdi de sıra sütlü tatlılar dendiğinde şüphesiz ki akla ilk gelenlerden biri olan sütlaca dair sırlarımızı sizinle paylaşmakta…

Kusursuz bir sütlacın püf noktaları

• Şüphesiz ki bir sütlü tatlının olmazsa olmazı ve en önemli malzemesi süt. Sütlacınızı yapmaya başlamadan önce malzemeleri temin ederken pastörize süt yerine günlük veya taze süt tercih ederseniz aradaki lezzet farkını sizler de anlayacaksınız.

• Sütü ilave ederken soğuk olmasına mutlaka özen gösterin.

• Pirinci önden dakikalarca yıkamak yaptığımız en büyük yanlışlardan biri. Pirincin kendi nişastasından tamamen arındırmak tatlının kıvamını etkileyen en büyük faktörlerden biri. Unutmayın ki pirincinizi bir defa sudan geçirmeniz oldukça yeterli olacaktır.

• Pirinçlerinizi tencereye katiyen su kaynamadan eklememelisiniz. Aksi takdirde pirinçleriniz yeterince yumuşamaz ve diri kalır.

• Sütünüzü tencereye eklediğiniz aşama sütlacınızın bitiş noktası olarak kabul edilir. Dolayısıyla oldukça dikkatli olmamız gereken bir nokta var ki o da şu; pirinçler ılımadan asla sütü eklememek aksi takdirde sütlacınız istediğiniz kıvamda olmayacaktır.

• Sütlacınıza şekeri ekledikten sonra ‘tahta kaşık’ yardımıyla sürekli karıştırarak şekerin homojen bir şekilde erimesini sağlamalısınız.

• ‘Lokmacım tüm bunları yaptım ama sütlacım yine de istediğim kıvamda olmadı’ diyenler üzülmesin buna da elbette bir çözümümüz var. Sütlacınızın kıvamını arttırmak için biraz daha pirinç veya yarım çay bardağı kadar ılık suya 1,5 yemek kaşığı nişasta ekleyerek homojen şekilde karıştırdığınız bu suyu sütlacınıza ekleyerek de bu sorunu ortadan kaldırabilirsiniz.

Sütlacınızın kıvamı istediğinizden çok daha koyu olduğu takdirde ise çözüm çok daha basit; yarım su bardağı ılık süt ve yarım su bardağı ılık suyu birbirine karıştırarak sütlacınıza eklemek.

Lokma mutfağından sütlaç tarifleri:

Kremalı sütlaç tarifinin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz: Kremalı sütlaç tarifi.

Fırında sütlaç tarifinin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz:

Fırın sütlaç tarifi.