Taze nane nasıl kurutulur?

Nane Nasıl Kurutulur?
Nane Nasıl Kurutulur?

Yazın bol bol salatalarda, limonatalarda tazesini kullandığımız, mis kokulu naneyi kışında keyifle kullanmak istiyorsanız kurutmanız. Peki evde nane nasıl kurutulur? Pazardan, bahçeden ya da marketten naneleri depoladıysak kurutma işlemine başlayabiliriz. Evde kurutacağınız nanenin lezzetine, kokusuna bir alışırsanız, hazır satılan, paketli ürünlerin bir daha yüzüne bakmazsınız, bizden söylemesi.

Evde Taze Nane Nasıl Kurutulur?

1. Öncelikle nane demetinde, eğer yabancı otlar varsa onları güzelce temizleyin.

2. Diğer otlardan temizlediğiniz naneleri zedelemeden, tek tek yıkayın, topraklarından arındırın.

3. Yıkama işlemi bittikten sonra süzgece alıp süzün.

4. Gölgeye temiz bir bez serin ve süzdüğünüz naneleri oraya alın.

5. Neredeyse bitti! Arada sırada naneleri çevirerek kurumasına yardımcı olun. Yaklaşık 5-6 gün sonra, nanenin kuruduğunu göreceksiniz.

Nane nasıl kurutulur? Sorusunun cevabını en pratik ve masrafsız yol ile vermeye çalıştık. Şimdi daha farklı yollarla naneyi evde nasıl kurutabiliriz? Ona bir bakalım;

Fırında nane nasıl kurutulur?

“Fırında nane nasıl kurutulur? Bu işlem kaç saat sürer?” dediğinizi duyar gibiyiz. Durun, sakin olun ve elinizdeki nane demetlerini yavaşça yere bırakın. Bu yazımızda hepsinin cevabını bulabileceksiniz. Öncelikle şunu söyleyelim; eğer fırınınızda 3 boyutlu sıcak hava özelliği yani fan özelliği mevcut ise bu kurutma işlemini çok daha kısa sürede yapabilirsiniz. Fansız ayar yok ise sakın korkmayın,nanelerinizi aynı işlem ile biraz daha uzun sürede kurutabilirsiniz.

Fırında Nane Kurutma Tarifi

Güzelce ayıklayıp, yıkadığınız nanelerin suyunu süzdürün. Naneler çok çamurlu ise sirkeli suda da bekletebilirsiniz. Suyundan kuruttuğunuz naneleri yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine veya ızgara teline yerleştirin. Fırını fanlı ayarda düşük, yaklaşık 70-80 derecede ayarlayın. 1 saat naneleri kurutmaya bırakın. Bu işlemi yaptıktan sonra naneleri kurutun ve ters yüz edin. Nanelerin durumuna göre, 1 saat daha fırında kurutmaya bırakın. Hepsi bu kadar, şimdiden ellerinize sağlık. Unutmadan; bu işlemi maydanoz ve dereotu için de uygulayabilirsiniz. Özellikle poğaçalara bu şekilde kuruttuğunuz yeşil sebzeler çok yakışıyor, bizden söylemesi.

Mikrodalgada nane nasıl kurutulur?

Özellikle kalabalık şehirlerde yaşayanların maalesef ki naneyi gölgede kurutma gibi bir şansı olmuyor. Balkonda nane kurutmak da -özellikle egsoz dumanlarının içinde ise o balkon- pek önerilmiyor. Mikrodalga, şehir hayatında yaşayanlar, kısıtlı zamanda her şeye yetişmek isteyenlerin en büyük yardımcısı. Şimdi de, “Peki, mikrodalga sağlığa zararlı değil mi?” Dediğinizi duyar gibiyiz. Belki bu içerik, kafanızdaki soru işaretlerin bir kısmını gidermeye yardımcı olabilir. Bknz:Mikrodalga sağlığa zararlı mı?

Konuyu çok uzatmadan, hemen nasıl yapılacağına geçelim.

Mikrodalgada Nane Kurutma Tarifi

1. Kurutma işlemine başlamadan önce naneyi yabancı otlardan ayırın

2. Bol su ile nanelere zarar vermeden güzelce yıkayın.

3. Süzüp, havluyla kurutup naneleri saplarından güzelce ayırın.

4. Nanelerin yaprakların genişçe, mikrodalgaya uygun bir tabağa alın. Mikrodalganın en üst derecesinde 4-5 dk ısıtın.

5. Kuruttuğunuz naneleri ister robotta çekin, ister bir süzgeç yardımı ile elinizde ovalayarak çöpünden arındırıp, ufalayın.

Kese Kağıdında Nane Nasıl Kurutulur?

Eğer “Ben fırınla, mikrodalgayla uğraşamam, yok mu şöyle daha basit yöntemler?” derseniz, belki de ilk defa duyacağınız bir yöntem daha var. ‘Kese Kağıdında Nane Kurutma’ evet yanlış duymadınız, büyüklerin çok iyi bildiği ve zamanla unutulan bir yol bu. Ayrıca yaşadığınız şehir nemli ise bu yöntemi tercih ederek naneyi kese kağıtlarında kurutabilirsiniz.

Kese Kağıdında Nane Kurutma Tarifi

Öncelikle naneleri yabancı otlardan ayıklayıp, güzelce yıkayın ve durulayın. Büyük saplarından temizleyin ve kalan nane yapraklarını kağıt kese içine koyun. Çok doldurmayın. Kese kağıdının ağzını kıvırın ve güneş gören bir yere çamaşır asar gibi asın. 2-3 gün sonra nanelerin kuruduğunu göreceksiniz. Kese kağıdından çıkartmadan kuru naneleri içinde avucunuzla ezin.

İşte hazır!