Teknikleri uygulamak yeterli: Turşu kavanozundaki kötü koku nasıl giderilir?

Turşu kavanozundaki kötü koku nasıl geçirilir?
Turşu kavanozundaki kötü koku nasıl geçirilir?

Turşu kavanozlarının kokusu malumunuz… Eğer aynı kavanozları tekrardan kullanmak istiyorsanız mutlaka işlemden geçirmeniz gerekebiliyor. Özellikle sirke, meyve / sebze ve kaya tuzu bir araya geldiğinde ortaya bir kimyasal tepkime oluşuyor ve bu da çok ağır bir koku yapıyor. Bu koku bulaşık çoğu zaman bulaşık deterjanıyla çıkmıyor. İşte bu durumlarda devreye ek çözümler giriyor. Turşu kavanozundaki kötü koku nasıl geçirilir, detaylara bakıyoruz.

Sonbahar aylarının gelmesiyle birlikte turşuya olan ilgi önemli oranda artıyor. Ev yapımı turşular özellikle ülkemizde çok popüler ve fazlasıyla tercih ediliyor. Sebze seçimini doğru yapmak; sirke miktarını iyice ayarlamak, kaya tuzu tercih edip içme suyu kullanmak turşu yapımı sırasında dikkat edilmesi gereken ana unsurların başında geliyor. En önemli kriterlerden bir diğeri ise kavanoz seçimi. Turşuyu plastik kaplara da kurabilirsiniz tabii ama cam kavanozlar sağlık açısından çok daha iyi. Zira turşu yapımında kullanılan kaya tuzu, sebze veya sirke bir araya geldiğinde ortaya çıkan tepkimeyle bir kimyasal meydana geliyor. Tabii turşuyu yapmakla bitmiyor; turşu bittiğinde az önce bahsettiğimiz cam kavanozlar boşalıyor ama çok ağır bir kokusu oluyor. İşte bu konumuzda turşu yapılan kavanozlardan kokunun nasıl çıkabileceğine yakından bakıyoruz.

Turşu kavanozundaki kötü koku nasıl gider?

Aşama 1:

Bir bulaşık kabını ılık suyla doldurun ve sabunlu bir çözelti yapmak için bir miktar bulaşık deterjanı ekleyin. Boş turşu kavanozunu sabunlu suya yerleştirin ve kokuya katkıda bulunabilecek turşu suyu kalıntılarını gidermek için fırçalayın.

Aşama 2:

Kavanozu ılık suyla durulayın ve temiz bir havluyla kurulayın.

Aşama 3:

Kavanozun birkaç gün dışarıda güneşte veya güneş alan bir pencerede durmasını sağlayın.

Aşama 4:

Yarıya kadar dolana kadar turşu kavanozuna beyaz sirke dökün. Kavanozun geri kalanını doldurmak için de su ekleyin. Turşu kokusunu emmesi için sirke ve su solüsyonunun gece boyunda turşu kavanozunda kalmasına izin verin.

Aşama 5:

Ertesi sabah turşu kavanozunu lavaboya boşaltın. Kavanozun içini ve dışını mutfak havlusuyla kurulayın. Ardından cam kavanozun tamamen kurumasını bekleyin.

Aşama 6:

Buruşuk gazeteyle kuru kavanozu doldurarak son turşu kokusunu da giderin. Turşu kokusunu emmesi için gazeteyi bir gece kavanozun içinde bekletin.

Aşama 7:

Ertesi sabah gazeteyi kavanozdan çıkarın ve temizliği sağlamak için ilk adımı tekrarlayın. Gazete kağıdının farklı bir kokusu var ve dolayısıyla güzelce bir yıkadıktan sonra cam kavanozu bu kokudan da arındırıp yeniden kullanabilirsiniz.

Kuru hardalın koku giderici etkisi

Farklı bir teknikle kokuyu gidermek isteyenler için kuru hardalı alternatif olarak önerebiliriz. Zira 1 litre suya 1 çay kaşığı kadar kuru hardalı dökün ve daha sonrasında bu karışımı kavanoza boşaltın. Kavanozun kapağını kapatarak bir gece boyunca bekletin ve ardından güzelce yıkadıktan sonra kullanmaya başlayın.

Karbonat da tercih edebilirsiniz

Eğer isterseniz az önce bahsettiğimiz yönteme ek olarak kavanozu ağzına kadar sıcak suyla doldurduktan sonra içine karbonat da ekleyebilirsiniz. Tabii bunu yaptıktan sonra kapağı kapatın ve birkaç saat boyunca bekleyin. Daha sonra kavanozun kapağını açtığınızda suyu döküp iyice yıkadıktan sonra da kokunun kaybolduğunu fark edeceksiniz.