Tüm püf noktaları bir arada: Buzlukta et saklama yöntemleri

​Tüm püf noktaları bir arada: Buzlukta et saklama yöntemleri
​Tüm püf noktaları bir arada: Buzlukta et saklama yöntemleri

Buzlukta et saklamak için birçok farklı hususa dikkat etmek gerekiyor. Özellikle Kurban Bayramı’nın gelmesiyle birlikte bu maddeler daha da büyük önem arz etmeye başlıyor. Ancak basit yöntemlerle etleri sağlıklı bir şekilde saklayabilirsiniz. Bu rehberimizde buzlukta et nasıl saklanır, buzlukta kemikli ya da lop et saklarken nelere dikkat etmek gerekir ve buzlukta kıyma saklama yöntemleri gibi ayrıntılara yakından bakıyoruz.

Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla beraber et saklama konusundaki tatlı telaş da başlıyor. Etler kesilip belirli bir kıvama geldikten sonra buzdolabı ya da derin donduruculardaki bekleme süresi başlıyor. Böylece kavurma, kıyma ya da yeni bir etli yemek yapana kadar buzdolabına önemli bir görev düşüyor. Ancak daha önce paylaştığımız ‘kurban eti pişirilirken yapılan hatalar’ gibi aslında et saklanırken de benzer sorunlar yaşanabiliyor. Bu rehberimizde ayrıntılarıyla birlikte buzlukta et saklama yöntemlerine yakından bakıyoruz.

Buzlukta et nasıl saklanır?

Lokma olarak bize diğer konularda olduğu gibi ‘buzlukta et nasıl saklanır?’ gibi sorular da çok fazla geliyor. Burada aslında ilk etapta önceliği belirlemek gerekiyor. Yani buzlukta saklamak istediğiniz ete göre farklı yöntemler uygulayabilirsiniz. Konuyu biraz daha detaylandıracak olursak; kemikli et saklayacaksanız bunun yöntemi farklı ama doğrudan tamamen et saklayacaksanız bunda dikkat edilmesi gereken şeyler de farklı oluyor.

Etler düzenli bir şekilde, ince tabakalara halinde istiflenirse hem yerden tasarruf edersiniz hemde buzluğunuzun düzenli olmasını sağlarsınız.
Etler düzenli bir şekilde, ince tabakalara halinde istiflenirse hem yerden tasarruf edersiniz hemde buzluğunuzun düzenli olmasını sağlarsınız.

Buzlukta kemikli et saklama

İşin kapsamını biraz daha artıralım ve öncelikle kemik ya da kemikli etlerin saklanma yöntemlerinden bahsedelim. Şimdi öncelikle buzlukta saklayacağınız et kemikliyse bunu değerlendirmekte yarar var. Zira et ya da ilik suyu yaparak bunları yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Bunun için kemikleri ya da kemikli etleri buzdolabınıza sığacak parçalara bölerek buzdolabı poşetine koyup buzluğa yerleştirebilirsiniz. Yani aslında saklamak bu kadar basit. Böylece buzdolabından çıkardığınızda poşet içerisine de et suyu ve ikiş suyu birikmiş olacak.

Kemikli etleri buzdolabınıza sığacak parçalara bölerek buzdolabı poşetine koyup buzluğa yerleştirebilirsiniz
Kemikli etleri buzdolabınıza sığacak parçalara bölerek buzdolabı poşetine koyup buzluğa yerleştirebilirsiniz

Buzlukta lop et saklarken neye dikkat etmek gerekir?

Eğer buzlukta saklayacağınız et kemikli değil bonfile ya da antrikot gibiyse, bu gibi gibi durumlarda aslında kaplayacağı yeri azaltmak için çeşitli hamleler yapabilirsiniz. Hemen her evdeki et döveceklerinle birlikte etlerin küçülmesini sağlayabilirsiniz. Böylece buzdolabı poşetine yerleştirdiğinizde etler buzlukta çok daha az yer kaplar. Ayrıca bu durum lop etleri buzluktan çıkardığınızda daha kolay çözülmesi konusuna da fayda sağlıyor.

Et döveceklerinle birlikte etlerin küçülmesini sağlayabilirsiniz
Et döveceklerinle birlikte etlerin küçülmesini sağlayabilirsiniz

Buzlukta kıyma saklama yöntemi

Gelelim kıymanın nasıl saklayacağına… Kurban Bayramı sonrası evinize gelen etleri yalnızca kemik, kemikli et veya bonfile, antrikot şeklinde saklamak durumunda değilsiniz. Sıkça kullanılan diğer yöntem de belirlediğiniz etleri kıyma olarak çektirmek. Bu sayede kıymayı aylar boyunca evinizde yaptığınız yemeklerde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Etleri kıyma olarak saklamak da yine en mantıklı saklama yöntemlerinden biri. Herhangi bir kasapta çektireceğiniz kıymaları buzluğunuzdaki uygun alana ince tabakalar halinde yerleştirebilir ve bu şekilde saklayabilirsiniz.

 İnce tabakalar halinde yerleştirebilir ve bu şekilde saklayabilirsiniz.
İnce tabakalar halinde yerleştirebilir ve bu şekilde saklayabilirsiniz.

Eti marine ederek buzlukta saklamak mümkün mü?

Daha önce de birçok farklı vesileyle detaylarını paylaştığımız ‘eti marine etme yöntemini’ saklama kısmı için de tercih edebilirsiniz. Zeytinyağıyla birlikte marine edeceğiniz etleri poşetlere yerleştirebilir ve daha sonrasında da buzlukta uygun alana yerleştirerek bekletebilirsiniz. İhtiyaç anında marine edilmiş etleri buzluktan alabilir ve ardından oda sıcaklığında çözdürerek daha sonrasında pişirebilir ya da yemeklerinizde kullanabilirsiniz.

Marine ettiğiniz etti buzlukta saklayabilirsiniz.
Marine ettiğiniz etti buzlukta saklayabilirsiniz.

Pişmiş et buzlukta saklanır mı?

Evet; pişmiş et buzdolabında sorunsuz bir şekilde kalabilir. Yani aslında isterseniz ayırdığınız bazı etleri pişirip buzlukta saklayabilirsiniz. Bunun için de en uygun yöntem kavurma. Peki ama neden pişmiş etin buzlukta saklamasında en fazla kavurma yöntemi tercih ediliyor? Bunun sebebi aslında etin yağıyla pişiyor olması. Böylece yağla birlikte et daha uzun süre pişmiş şekilde buzlukta kalabiliyor.

Çok önemli: Buzlukta et ne kadar süre saklanabilir?

Yine bize çok fazla gelen sorulardan biri de etlerin buzlukta ne kadar saklanabildiği… Bu aslında sakladığınız yönteme ve buzdolabının genel performansına bağlı olarak değişebiliyor. Fakat yine de belirli kriterler neticesinde buzlukta etlerin 1 yıla kadar saklanabildiğini özellikle belirtmek gerekiyor. Yani aslında eğer 1 yıldan daha uzun süredir dolabınızda duran bir et varsa bunu çıkardığınızda mutlaka kontrol etmeniz gerekiyor. Eğer kıyma olarak çektiğiniz herhangi bir kıymanın bozulup bozulmadığını anlamak istiyorsanız bu yöntemleri değerlendirebilirsiniz:

Aslında burada bahsettiğimiz kurallar genel olarak tüm etler için geçerli. Tekrardan kısaca bahsetmek gerekirse kıymanın rengine bakarak, koklayarak ya da dokunup test edebilirsiniz.