Türk kahvesi dosyasını açıyoruz: Bol köpüklü Türk kahvesi nasıl yapılır?

Bol köpüklü Türk kahvesi
Bol köpüklü Türk kahvesi

Cezvede bol köpüklü bir Türk kahvesi nasıl yapılır? Türk kahvesi yapmanın püf noktaları nelerdir? Tüm püf noktalarıyla Türk kahvesi yapımının tüm detaylarını sizlerle paylaştığımız bu yazımızdan sonra ister damat kahvesi olsun, ister keyif kahvesi yaptığınız tüm kahvelerin köpükleri aynı olacak...

Osmanlı’dan günümüze kadar gelen herkesin gönlünde kendine yer edinmiş nefis bir Türk kahvesi… O mis kokusu, bol köpüklü enfes tadı gözünüzde canlandı bile değil mi? Biliyoruz! Sevmeyeni de yoktur desek yeridir…

Çarşıda,pazarda yanından geçerken kavrulurken ki o kokusunu içine çekmek… Ah insanı yoldan döndürür bizden söylemesi! Hele o bol köpüklü hali yok mu… Özellikle günümüzde fotoğrafını çekmeden yapamayız, tadına da doyamayız.

Türk kahvesi nasıl yapılır?
Türk kahvesi nasıl yapılır?

Telvesi ile servis edilen dünyadaki tek kahve türü Türk kahvesidir. Mis kokusu, enfes tadının yanında bizim için bir gelenek, bir kültür haline de gelmiştir. Kahvehanelerin, kız isteme merasimlerinin, dostlarla bir araya gelmenin ya da oturup bir dinlenme keyfi yapayım diyenlerin vazgeçilmezlerindendir. Kısacası bizim için bir içecekten daha fazlasıdır diyebilir miyiz? Deriz! Peki onsuz yapamam dediğiniz, keyifli vakitlerinizin, huzur dolu muhabbetlerinizin baş tacı Türk kahvesini dışarı çıkmadan bol köpüklü versiyonu ile evlerinizde yapmaya ne dersiniz? Paranız cebinizde kalır, tadı damağınızda…

O zaman gelelim Türk kahvesinin yapılışına;

Mis kokusu, bol köpüğü, 40 yıl hatırı için bildiğiniz ve bilmediğiniz detayları ile geldik. Türk kahvesinin benzersiz lezzeti püf noktalarından geçiyor. Biz de sizin için püf noktalarını araştırdık, bulduk. Hayalinizdeki kahve için püf noktalarına dikkat edin… O zaman başlayalım;

Türk kahvesi yapmanın püf noktaları

1.Kahvenizin taze olmasına dikkat edin!

Lezzetli bir Türk kahvesi için öncelikle kahvenizin taze olması gerekir. Aktardan alacağınız taze kahve ile keyfinize keyif katabilirsiniz. Hava almayacak şekilde kapalı bir kap kullanarak ve nemden uzak tutarak kahvenizin tazeliğini koruyabilirsiniz.

2.Musluk suyu kullanmayın!

Daha lezzetli ve yumuşak bir Türk kahvesi için musluk suyu yerine arıtılmış su veya hazır şişe su kullanın. Daha fazla köpüklü kahve için ise soğuk su kullanmayı unutmayın…

3.İyice karıştırın!

Sizi enfes lezzeti ile keyiflendirecek kahvenizi hazırlarken tüm malzemeleri cezveye koyduktan sonra, ocağa koymadan yaklaşık 30 saniye boyunca karıştırın; kahveniz daha yumuşak ve lezzetli olacaktır. Aman unutmadan, cezveyi ocağa koyduktan sonra karıştırmaya devam etmeyeceksiniz… 4.Ağır ağır pişirin!

Şahane bir Türk kahvesi için bakır cezve tercih edebilirsiniz; ısıyı iyi iletme özelliğine sahip olması ağır pişerken önemli bir detay olacaktır. Eğer birde imkanınız varsa közde pişen kahvenin tadına doyamazsınız. Onun dışında kahvenizi her zaman kısık ateşte 15-20 dakika ağır ağır pişirin. Zira yüksek ateş kahvenizin hemen köpürüp taşmasına neden olur.

5.Ölçüsünü ayarlarken dikkat edin..

lezzetli bir Türk kahvesi için kahve-su oranı çok önemlidir. Bir fincan kahve için cezveye iki çay kaşığı Türk kahvesi koymalısınız. Kahvenin suyunu da kullanacağınız fincan ile ölçüp koymayı unutmayın. Şeker oranına gelecek olursak, tercihinize göre ayarlayabilirsiniz ancak genel olarak sade kahveye hiç şeker atılmazken, az şekerli kahve yarım, orta şekerli kahve bir, şekerli kahve için ise iki çay kaşığı şeker atılır.

6.Çok fazla kaynatmayın!

Hayalinizdeki kahveyi yapabilmek için dikkat etmeniz gereken bir noktada cezvenizi ocakta tutma sürenizdir. Bu konuda en sık yapılan hatalardan biri de kahveyi kaynatana kadar ocakta tutmaktır. Unutmayın; Türk kahvesi kabarmaya başladığı anda ocaktan alınmalıdır.

7.İsterseniz aroma ekleyebilirsiniz…

Son zamanlarda çokça rastlanan aramalı Türk kahvelerini herkes çok seviyor. Siz de evinizde kolayca yapabilirsiniz. Kahve yaparken içine bir parça çikolata, damla sakızı veya kakule gibi aromalar atmanız yeterlidir.

8.Bol köpüklü olması çok kolay!

Köpüğünü ayarlarken dikkat.. Lezzeti kadar sunumu da önemli olan Türk kahvesini bol köpüklü sunmak istiyorsanız yapmanız gerekenler çok basit; kahveniz pişerken yüzeyine çıkan ilk köpükleri fincanlara paylaştırın ve iyice kabarması için tekrar ocağa koyun. İyice kabaran kahveyi kaynatmadan fincan bardaklarına yarım doldurun. Daha sonra tekrar ocakta kaynatıp kabaran kahvenizle fincanların tamamını doldurun. Böylece bol köpük elde etmiş olacaksınız. Evet, şahane bir Türk kahvesinin bol köpüklü, mis kokulu ve lezzetli püf noktalarını öğrendiğimize göre gelelim tarifine.. Verdiğimiz adımları takip ederek kahvenizi hazırlayabilirsiniz. Şimdiden ellerinize sağlık, keyifli vakitler sizi bekliyor…

Şimdi tarif zamanı!

Bol Köpüklü Türk Kahvesi tarifi:

Cezve içerisine ilk önce kahve, sonra isteniyor ise şeker ve üzerine su sıralaması takip edilerek Türk kahvenizi pişirme ön hazırlığını yapın. Cezveye her fincan için 2 çay kaşığı Türk Kahvesi ve dilediğiniz kadar şeker ekleyin. Ardından her fincan için 1 Türk kahvesi fincanı soğuk içme suyu koyun. Kahveyi (ve eklediyseniz şekeri) su ile iyice ıslanacak ve çözünecek şekilde karıştırın. Cezveyi kısık ateşte üzerinde köpük oluşuncaya kadar kaynama derecesine yaklaşmasını gözleyin. Kaynamaya başlamadan önce kısık ateşten alarak üst tabakada kabaran kahve köpüğünü fincanlara eşit miktarda pay edin. Cezvede kalan kahveyi bir taşım daha kaynatın ve sonra fincanlara paylaştırın. Kahveniz hazır! Yanına su ve tatlı bir ikram koymayı unutmayın…

Sade ve şekerli kahve aynı anda nasıl yapılır?

Evde tek bir cezve var ve hem şekerli hem sade hem de orta şekerli Türk kahvesi bekleyen misafirler var. Peki, aynı cezvede sade ve şekerli Türk kahvesi nasıl yapılır? Aslında bu sorunun cevabı çok basit. Öncelikle sade kahve yapıyor gibi, Türk kahvesi yapımına başlamak gerekir. Kahve köpürmeye başladığı zaman, köpükleri eşit oranda tüm fincanlara pay edin. Daha sonra kahveyi bir kez daha, bir taşım kaynatıp sade kahveleri hazırlayın. Kalan kahveye de arzu ettiğiniz miktarda şeker ekleyip karıştırın, kalan fincanlara dökün.

Sütlü Türk Kahvesi nasıl yapılır?

Türk kahvesi aslında hepimizin bildiği üzere yalnızca kahve, su ve isteğe bağlı şeker konularak yapılır. Fakat son zamanlarda zevklerimize göre yorumlanan klasik Türk mutfağından nasibini Türk kahvesi de aldı. Birazcık daha farklı ve yumuşak içimli Türk kahvesi arayanların tercihi sütlü Türk kahvesi oldu. Peki sütlü Türk kahvesi nasıl yapılır?

Sütlü Türk kahvesi tarifi (2 kişilik)

Malzemeler

2 Türk kahvesi fincanı süt

2 tatlı kaşığı Türk kahvesi

2 tatlı kaşığı toz şeker(isteğe bağlı miktar değişebilir)

Sütlü Türk kahvesi yapılışı:

Sütü cezveye alın, üzerine kahve ve şekeri ekleyin. 10 saniye karıştırın ve bırakın. Ocağın altını en kısık ayara alın ve kahvenin yavaşça köpürmesini bekleyin. Kahvenin köpüğü oluşunca fincanlara paylaştırın. Kahvenin kalanını klasik Türk kahvesi yapıyormuş gibi bir taşım daha kaynatın ve fincanlara pay edin. İşte sütlü Türk kahveni hazır.

Çikolatalı Türk kahvesi nasıl yapılır?

Hem çikolata hem de Türk kahvesi sevenlerin bayılacağı, çikolatalı Türk kahvesi tarifi ile karşınızdayız. Kahve keyfini ikiye katlayacak bol köpüklü çikolatalı Türk kahvesi nasıl yapılır? Tüm püf noktalarıyla, adım adım anlatıyoruz; önce okuyun sonra hemencecik ocağın başına koşun.

Çikolatalı Türk kahvesi tarifi (2 kişilik)

Malzemeler

2 tatlı kaşığı Türk kahvesi

2 fincan soğuk su

4 parça Bitter çikolata

Çikolatalı Türk kahvesi yapılışı:

Bitter çikolata ve soğuk suyu cezveye alın. Kısık ateşte çikolatalar homojen bir şekilde eriyene kadar karıştırın. karıştırın. Cezveyi ocaktan alıp, çikolatanın hafif ılınması için 1-2 dakika bekletin. Bu aşama önemli; sıcak çikolatanın üzerine kahveyi eklersiniz, kahve yanar) Ilınan çikolatalı suya Türk kahvesini ekleyin. Kısık ateşte kahve köpürene kadar pişirin. Önce köpüğü fincanlara paylaştırın. Daha sonra geri kalan kahveyi fincanlara ilave edin. Yanında koca bir bardak soğuk su ile servis etmeyi unutmayın. Afiyet olsun! Not: Bitter çikolata yerine, sütlü çikolata veya beyaz çikolata da kullanabilirsiniz.

Türk kahvesinin yanında ikram edebileceğiniz birbirinden lezzetli tarifler

Sultanlara yakışan tatlı: Sultan lokumu

Az malzemeli ve herkesin yapabileceği bir tatlıyla başlayalım istedik. Kahvenin yanına çok yakışan; bol sütlü, irmikli, hindistan cevizine batırılmış nefis bir tatlı bu. Sultan lokumu tarifini sizler için adım adım anlattık. Damak zevkinize göre üstüne çikolata sosu döküp, fıstıkla da süsleyebilirsiniz.

Sultan Lokumu nasıl yapılır?

Sultan lokumu tarifi

Hem brownie hem kurabiye: Brownie kurabiye

Islak ve ağızda dağılan kıvamıyla kahve yanına çok yakışan, çikolata severlerin bayıldığı aynı zamanda biraz da şerbetli tatlıyı andıran Brownie kurabiyeyle devam ediyoruz. İsterseniz kurabiye hamurunu portakal kabuğu rendesi de ilave edebilirsiniz. Şimdiden ellerinize sağlık.

Brownie Kurabiye nasıl yapılır?

Brownie Kurabiye tarifi

Bezenin en güzel hali: Tiramisu Beze

Kahvenin yanına yine kahve yakışır! Az malzemesiyle, kolay yapılışıyla adeta bir hayat kurtarıcı. Bezeyi daha önce kahveli denemiş miydiniz? Hem de tiramisulu... Mutlaka deneyin! Herkes bayılacak, bizden söylemesi...

Kahveli Beze nasıl yapılır?

Tiramisu Beze tarifi

Sıfır şeker: Yulaf Unlu Kurabiye

Diyet dostu, en leziz kahve yanı eşlikçisi de burada! Biz bu leziz yulaf unlu kurabiyeleri vegan olarak hazırladık ve badem sütü kullandık. İsterseniz siz, yarım yağlı süt ile tercih edebilirsiniz. Gün boyu seni enerji tutacak tüm malzemeler bu kurabiyenin içinde!

Yulaf Unlu Kurabiye nasıl yapılır?

Yulaf Unlu Kurabiye tarifi

Bayat kekleri değerlendirelim: Bayat Keklerden Truff

Kakaolu ya da meyveli kekinizi yaptınız, afiyetle yediniz... Taze taze ne de güzeldi... Fakat o da ne! Üç gün oldu ve kekin yarısı hala duruyor. Şimdi ne mi yapacağız? Bu bayat keki leziz toplara dönüştüreceğiz. Malzemeler hazırsa başlıyoruz...

Truff nasıl yapılır?

Bayat Keklerden Truff tarifi