Vişne çekirdeği nasıl ayıklanır, nasıl dondurulur?

Vişne çekirdeği nasıl ayıklanır, nasıl dondurulur?
Vişne çekirdeği nasıl ayıklanır, nasıl dondurulur?

Epey yoğun lif içeriğine sahip olan vişne, aslında sanıldığından daha çok fayda sağlıyor. Bunlardan biri sindirim sistemine olan faydası. Özellikle bağırsakların sağlıklı çalışmasına büyük katkı sağladığını söyleyebiliriz. A vitamini içerdiğinden dolayı da göz ve beyin sağlığı için de olmazsa olmaz meyvelerden biri vişne. Lakin vişneyi olduğu gibi yemeyi değil de vişne suyu olarak tüketmeyi sevenlerdenseniz ev yapımı bir vişne suyu için vişne çekirdeği nasıl ayıklanır ve nasıl dondurulur? Sorularının cevabını biliyor musunuz?

Ana yurdu Anadolu ve Balkanlar olan vişne; gülgiller familyasındandır ve kiraza benzerliğiyle dikkat çekmektedir. Bir yaz meyvesi olarak Temmuz ayından itibaren bol bol meyve veren vişne, şeker oranı düşük olduğundan ötürü sağlığımız için de son derece yararlıdır.

Hal böyle olunca da vişne sadece taze bir şekilde tüketilmesinin yanında vişne, vişne çekirdekleri ayıklandıktan sonra suyu, marmelat ve reçel olarak da çeşitli şekillerde kullanılır. İşte tam da bu sebeple vişne çekirdeği nasıl ayıklanır ve vişne nasıl dondurulur? Sorularının cevaplarıyla beraber vişnenin faydalarını da sizlerle paylaşma vakti.

Vişnenin faydaları

  • • Lif içeriği bakımından zengin olan vişne bağırsakların sağlıklı bir şekilde çalışmasını ve sindirimin daha kolay gerçekleşmesini sağlamaktadır.
  • • Eklem ağrılarının hafiflemesine yardımcı olur.
  • • Kanser oluşma riskini azaltır.
  • • Yüksek A vitamini sayesinde göz ve beyin sağlığı için çok faydalıdır.
  • • Mide asidini engeller, uzun süre tok tutmaya yardımcı olur ve vücut enerjisini arttırır.
  • • Hafızayı geliştirir ve uykuyu düzene sokar.

Vişne nasıl ayıklanır?

Faydalarından bahsettiğimiz vişne için çeşitlendirerek kullanımından bahsetmiştir. Fakat bunlar için öncelikle vişnenin çekirdeklerini ayıklamamız gerekiyor. Dışarıdan alabileceğimiz vişne çekirdeği ayıklama aparatı ile bunu kolayca halledebiliyor olsak bile bunlara gerek kalmadan çok pratik bir yöntemle vişneleri çekirdeklerinden ayıklayarak hazır hale getirebiliriz. Bunun için üç farklı yöntemi şimdi sizlerle paylaşacağız.

1.Yöntem

En çok tercih edilen yöntemlerden bir tanesidir. İhtiyacımız olan tek şey pipettir. Sapını ayırdığımız vişnelerin baş kısmından pipetleri içe doğru sokarak altından çekirdeklerin çıkmasını sağlıyoruz. Bu sayede çekirdekler çok pratik ve hızlı bir şekilde içinden çıkmış oluyor.

2. Yöntem

İkinci yöntem ise yine çok pratik ve hızlı bir şekilde vişneleri çekirdeklerinden ayırmanızı sağlıyor. Bunun için gerekli malzeme ise ataştır. Ataşların bir kısmını kıvırarak vişne sapını çıkarttığımız yere sokuyoruz ve çevirerek çekirdekleri çıkartmış oluyoruz. Geniş bir alanda e altına bir örtü sererek bu işlemi daha temiz halledebilirsiniz.

3. Yöntem

Vişne ayıklamak için üçüncü ve son yöntemimizde gerekli olan malzeme çatal iğnedir. Çengelli iğne olarak da adlandırılan bu iğnelerin uç kısmını vişne içine sokarak çekirdeğini kolay bir şekilde çıkartabiliriz.

Vişneyi dondurucuda saklamayı istiyorsak öncelikle çekirdeklerinden ayırmamız gerekiyor.
Vişneyi dondurucuda saklamayı istiyorsak öncelikle çekirdeklerinden ayırmamız gerekiyor.

Vişne nasıl dondurulur?

Evet faylarından bahsedip, çekirdeklerini nasıl ayıracağımızı öğrendikten sonra gelelim bu vişneleri nasıl muhafaza edeceğiz… Bu sorunun cevabı oldukça basit. Vişneleri dondurarak uzun süre hiçbir zarar görmeden saklayabilirsiniz. Çekirderini ayırdığımız vişneleri bol su ile yıkıyoruz. Ardından bir süzgeçe alarak uzun süre bekletiyoruz.

Püf noktası sudan tamamen arınmasıdır.

İyice suyunu saldıktan sonra isterseniz buzdolabı poşetinde isterseniz de hava almayan bir plastik kapta saklayabilirsiniz. Derin dondurucu ya da buzlukta tüm havasını aldığınız vişneleri 1 yıla kadar saklayabilirsiniz. Tekrardan kullanmak istediğinizde göreceksiniz ki tadında hiçbir bozulma olmamış ve ilk günkü tazeliği ile sizi bekliyor. İster komposto yapabilir, isterseniz de pastalarınızda kullanabilirsiniz. Mutlaka bu sağlıklı yaz meyvesini kış içinde hazırlayıp dilediğiniz her an kullanabilirsiniz.