Batı Şeria'da kamulaştırılan arazilerinin yarısı, yalnızca Yahudi yerleşimciler tarafından kullanılıyor

İsrail, Batı Şeria'nın işgal edildiği 1967 yılından 2022 yılına kadar yaklaşık  74 bin dönümlük bir alan için 313 kamulaştırma emri çıkarttı.
İsrail, Batı Şeria'nın işgal edildiği 1967 yılından 2022 yılına kadar yaklaşık 74 bin dönümlük bir alan için 313 kamulaştırma emri çıkarttı.

Batı Şeria'da işgal altında tutulan topraklar hem İsrailli yerleşimcilere hem de Filistinlilere hizmet etmek için yasal olarak kullanılması gerekirken artık yalnızca Yahudilere ait yerleşim birimleri ve yollardan oluşuyor.

İsrail'de faaliyet gösteren Kerem Navot ile Hakil sivil toplum kuruluşları, İsrail'in işgal ettiği Batı Şeria topraklarının yarısının yalnızca yerleşimciler tarafından kullanıldığı bildirildi.

İsrailli kâr amacı gütmeyen kuruluşlar tarafından yayınlanan raporda, işgal edilen Batı Şeria topraklarının İsrail yasalarına göre hem İsrailliler hem de Filistinlilerin yararına kullanılması gerektiği belirtildi.

Geçen hafta Filistinlilere kapatılan Kedar yerleşimine giden yol.
Geçen hafta Filistinlilere kapatılan Kedar yerleşimine giden yol.
Raporda, İsrail yönetimi tarafından kamulaştırılan arazilerin, artık yalnızca Yahudilere ait yerleşim birimleri olarak kullanıldığına işaret edildi.

Batı Şeria'daki arazilere temel olarak yolların inşası ve altyapı hizmetlerinin kurulması için el konulduğuna dikkat çekilen raporda, yıllar içinde İsrail'in, üzerinde dört yerleşim biriminin kurulduğu araziler için kamulaştırma emirleri çıkardığı kaydedildi.

İsrail Yüksek Adalet Divanı'nın uzun yıllardır verdiği kararların, Batı Şeria'daki el konulan Filistin topraklarına ancak Filistinlilerin de yararına olacak şekilde kamulaştırmak için el konulabileceği yönünde olduğu hatırlatıldı.

Batı Şeria'da kamulaştırılan arazinin yalnızca yüzde 2'si Filistinliler tarafından kullanılıyor.
Batı Şeria'da kamulaştırılan arazinin yalnızca yüzde 2'si Filistinliler tarafından kullanılıyor.
  • Batı Şeria'da kamulaştırılan arazinin yalnızca yüzde 2'sinin Filistinliler tarafından kullanıldığına vurgu yapılan raporda, arazinin geri kalanının kısmen her iki nüfus tarafından, kısmen de yalnızca Yahudi yerleşimciler tarafından kullanıldığı aktarıldı.

Raporda ayrıca Batı Şeria'nın işgal edildiği 1967 yılından 2022 yılına kadar yaklaşık 74 bin dönümlük bir alanı kapsayan kamu amaçlı 313 kamulaştırma emri çıkarıldığı, bunun sadece 37 bin dönümünde hem Yahudilere hem de Filistinlilere hizmet edildiği ifade edildi.

İşgal edilen topraklardaki 36 bin dönümlük arazinin ise sadece yerleşimcilerin hizmeti için kullanıldığı vurgulanırken yalnız Filistinliler için kullanılan arazinin ise 1532 dönüm olduğu belirtildi.