Bir devrimcinin portresi

Son Devrimci – Ayetullah Humeyni / Baqer Moin
Son Devrimci – Ayetullah Humeyni / Baqer Moin

İranlı yazar Bakır Muin (Baqer Moin) tarafından hazırlanan “Son Devrimci – Ayetullah Humeyni” adlı kitap, İran devriminin lideri hakkında derinlikli ve gerçekçi bir çerçeve içeriyor. Kitabı Türk okur için özellikle dikkat çekici kılan şey, Humeyni’nin İran’dan Türkiye’ye sürgüne geldiği yıllarda Bursa’daki ikâmeti sırasında yaşadıklarının anlatıldığı bölümdür.

Yakın tarihin en tartışmalı figürlerinden İmam Ayetullah Ruhullah Humeyni’nin dikkatle kaleme alınmış bir portresi, artık elimizde. İranlı yazar Bakır Muin (Baqer Moin) tarafından hazırlanan “Son Devrimci – Ayetullah Humeyni” adlı kitap, İran devriminin lideri hakkında derinlikli ve gerçekçi bir çerçeve içeriyor.

Baqer Moin.
Baqer Moin.

Eserini hazırlarken, Humeyni’ye dair herhangi bir yerde bulunabilecek bilgiler yerine, bire bir tanıklık yoluyla elde edilmiş malumata odaklanan Muin, sunduğu detaylarla okurun ilgisini hep canlı tutmayı başarıyor. “Son Devrimci”, kaynak çeşitliliği ve zenginliği nedeniyle, kapsamlı bir derleme niteliğinde.

Kitabı Türk okur için özellikle dikkat çekici kılan şey, Humeyni’nin İran’dan Türkiye’ye sürgüne geldiği yıllarda Bursa’daki ikâmeti sırasında yaşadıklarının anlatıldığı bölüm. Kendisini Bursa’da ağırlayan MİT mensuplarının ifadelerine ve anlattıklarına bile yer veren Muin, yaşananları adeta gözlerimizle görüyormuşuz gibi tasvir etmeyi başarıyor. Bakır Muin’in yazdıkları, hakkında lehte ve aleyhte çok fazla metin kaleme alınan İmam Ayetullah Ruhullah Humeyni’yi anlama çabasında, dengeli bir bakışa ulaşmaya yardımcı oluyor.

Son Devrimci – Ayetullah Humeyni, Baqer Moin, Elips Kitap, Ankara, 2005