Büyük mücahid ve âlim Şeyh Sâriye er-Rifâî vefat etti

Şeyh Sâriye, devrik Esed rejimine karşı başlayan barışçıl harekette önemli roller oynamış ve özellikle insani alanlardaki çalışmalarıyla devrime büyük katkılarda bulunmuştu.
Şeyh Sâriye, devrik Esed rejimine karşı başlayan barışçıl harekette önemli roller oynamış ve özellikle insani alanlardaki çalışmalarıyla devrime büyük katkılarda bulunmuştu.

Şam ulemasının büyük âlimi Mücâhid Şeyh Sâriye er-Rifâî, hicret ettiği İstanbul’da vefat etti. Şeyh Rıfâî, Suriye devriminin başlamasının ardından 2012 yılında Esed rejiminin tehditleri nedeniyle Suriye’den ayrılarak Türkiye’ye gitmek zorunda kalmıştı.


Suriye'nin meşhur âlimlerinden Sâriye er-Rifâî, 10 Kasım 2024’te geçirdiği beyin felci sonucu, dün, sürgünde yaşadığı İstanbul'da vefat etti.

77 yaşındaki er-Rifâi, yaklaşık iki ay önce geçirdiği felç sonucu vefat edene kadar yoğun bakımda komada kaldı.

Sâriye er-Rifâî Hocaefendi'nin cenaze namazı 7 Ocak Salı günü öğlen namazını müteakip Fatih Camii'nde kılınacak.

Şeyh Sâriye er-Rifâî kimdir?

Şam’ın köklü ailelerinden birine mensup olan Şeyh Sâriye, Suriye'de önde gelen İslâmî Zeyd grubunun imamı Şeyh Abdulkerîm er-Rifâî’nin oğlu ve Suriye İslâm Konseyi tarafından atanan Suriye Müftüsü Şeyh Usâme'nin kardeşidir.

İslâm vaizi Sâriye er-Rifâî, 1948 yılında Şam'da doğdu.

1966 yılında Şam'da El-Ğaraa Derneği'nden lise diploması aldı.

Şeyh Sâriye, dünyanın çeşitli ülkelerine ilim yolculukları yapmış, Mısır’daki ünlü Ezher Üniversitesi’nin Usulü’d-Din Fakültesi’nden mezun olduktan sonra 1977 yılında yüksek lisans derecesi aldı.

Ardından Suriye'ye döndü ve hayatını İslâmî vaazlar vererek ve âlimlik yaparak geçirdi.

Suriye'nin başkenti Şam'ın merkezinde Halid bin Velid Caddesi üzerinde bulunan Zeyd bin Sabit Camii'nin imamlığı vazifesini üstlendi. Aynı zamanda, adını, vaaz verdiği Zeyd bin Sabit Camii'nden alan Zeyd dinî grubunun kurucularından biri.

Birçok Uluslararası İslam Kongresi’ne konuşmacı olarak katılan Şeyh, başkent Şam başta olmak üzere Suriye genelinde büyük bir popülerliğe sahipti.

Suriye içinde ve dışında birçok hayır projesi kurarak sosyal hizmet çalışmaları yürüttü; bunların en önemlileri şunlardır: Rahmetin Korunması Projesi, Zaid bin Sabit Kur'ân-ı Kerîm'e Hizmet Merkezi, Zaid bin Sabit Ulusal Vakfı, Yetim Sponsorluğu Projesi ve El-Dav’a Uydu Kanalı.

  • Şeyh Sâriye, eski Beşşar Esed muhalefetiyle tanınıyordu tıpkı siyasî faaliyette bulunmayan ve Baas Partisi hakkındaki tutumu net olan babası Şeyh Abdulkerîm gibi.

Şeyh Sâriye, 2011 yılında patlak veren Suriye devriminin başlangıcından bu yana, acımasız güvenlik önlemlerini umursamadan eski Suriye rejimine karşı konuşan şeyhlerden biriydi.

Son yılları

Suriye toplumu üzerindeki etkisinin yoğunluğu nedeniyle, 2012 yılında Humus'un merkezinde Baas rejimi tarafından gerçekleştirilen ve yarısı çocuk 100'den fazla kişinin öldürüldüğü Hula Katliamı’nın ardından Şam'daki çoğu iş yeri, onun grev çağrısına yanıt verdi.

Kendisi ve beraberindeki dinî şahsiyetler tarafından imzalanan bir bildiri yayınlayarak, Suriye rejimini göstericilere ateş etmeyi bırakmaya çağırdı.

Suriye rejimi onu iki kez sürgüne gönderdi; ilki 1980'den 1993'e kadar Suudi Arabistan'a, ikincisi ise 2012'de Mısır'a giderek İstanbul'a yerleşti.

Son sürgününde, büyük bir yardım ve savunuculuk rolü üstlenen Levant âlimler Birliği'ni yeniden kurmayı başardı ve Beşşar Esed rejimine karşı çıkan bir grup Suriyeli âlimden oluşan Suriye İslâm Konseyi'nin kurulmasına katıldı.