Büyükannemizin mezarı burada

Büyükannemizin mezarı burada.
Büyükannemizin mezarı burada.

Tarihçilerin ve gezginlerin, insanlığın büyükannesi Hz. Havvâ’ya ait olduğunda neredeyse hemfikir olduğu bu devasa mezar bugünkü Suudi yönetimi tarafından yerle bir edilmiş durumda. Suudiler, rivayetlere ehemmiyet vermeseler bile, mezarın içinde bulunduğu kabristanın adı hâlâ “Havvâ Mezarlığı” adını taşıyor.

12’nci ve 13’üncü yüzyılda Arap Yarımadası’nı dolaşan gezginler, bugünkü Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde bulunan devasa bir mezardan söz ediyor. 150 metre uzunluğundaki bu mezarın genişliği üç metre, yüksekliği ise bir metre civarında. Bazı tasvirlerde bu mezarın baş tarafını örten bir kubbeden de bahsediliyor. 1930’ların başında, Suudi Arabistan Krallığı’nın kurucusu Abdulaziz bölgeye hâkim olduğunda, söz konusu mezar da tamamen yıkılmış ve yok edilmiş. Mezarın günümüze ulaşan bazı siyah-beyaz fotoğraflarında, gezginlerin anlattıklarını doğrulayacak büyüklükte bir mimari göze çarpıyor.

Hz. Havva'ya nispet edilen ve 1930'larda yıkılan mezar.
Hz. Havva'ya nispet edilen ve 1930'larda yıkılan mezar.

Elbette elimizde bunu doğrulayacak bir kaynak yok, ama tarihçiler ve gezginler, bu devasa mezarın insanlığın büyükannesi Hz. Havvâ’ya ait olduğunda neredeyse hemfikir.

  • Hz. Âdem’in mezar yeri konusunda net bir malumat bulunmasa da, eşi Hz. Havvâ konusunda en azından ‘kuvvetli’ bir rivayet mevcut.

Bugünkü Suudi yönetimi, Hz. Havvâ’ya atfedilen mezarı yerle bir etmiş olsa da, mezarın içinde bulunduğu kabristanın adı hâlâ “Havvâ Mezarlığı” adını taşıyor. Daha da ilginci, bugün Suudi Arabistan’ın en büyük limanını ve havaalanını barındıran Cidde’nin kelime anlamı da “büyükanne”. Suudiler, rivayetlere ehemmiyet vermeseler bile, bu rivayetlerin somutlaşmış hali bugün hâlâ kocaman bir şehre isim olarak yaşıyor.