Çeçen Lider: Rusya’ya karşı savaşmaya hazırız

Ahmed Zakayev, İçkerya Devlet Komitesinin, Çeçen Cumhuriyeti İçkerya vatandaşları arasından gönüllülük esasına dayanarak askerî birlikler oluşturmaya hazır olduğunu belirtiyor.
Ahmed Zakayev, İçkerya Devlet Komitesinin, Çeçen Cumhuriyeti İçkerya vatandaşları arasından gönüllülük esasına dayanarak askerî birlikler oluşturmaya hazır olduğunu belirtiyor.

Belçika’nın başkenti Brüksel, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal ettiği bu günlerde önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı.

  • Çeçen Cumhuriyeti İçkerya'nın İşgalden Kurtarılması Komitesi mensuplarının çok sayıda farklı ülkeden bir araya gelerek yaptıkları toplantıda bu komitenin başkanlığını yapan meşhur Ahmed Zakayev de mevcuttu.

Bilindiği üzere Zakayev 90’lı yıllarda özgürlük mücadelesinin başladığı zamanlardan itibaren bu hareketin destekçisi olmuş, Cevher Dudayev ve tüm liderlerin yanında yer almıştı. Hatta Çeçenistan Devlet Başkanı Zelimhan Yandarbiyev’nın Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin’i yerinden ettiği meşhur toplantıda o da mevcuttu. Son İçkerya Başbakanı Doku Umarov vazifeyi bıraktığında Ahmed Zakayev başbakan olarak seçilmiş, uzun bir zamandan beri sürgün bir hükümet olarak vazifelerini yürütmüştü.

Zakayev’in Brüksel’de yapılan toplantı sonrası yaptığı açıklama son derece önemli başlıklar taşıyordu. Burada toplantının ana gündem maddesini Ukrayna’ya karşı yapılan Rus saldırganlığı oluşturmuş, Zakayev’in ifade ettiği kadarıyla Ukrayna’ya verilebilecek destek üzerinde durulmuştu.

Zakayev, komite üyelerinin yüzde doksanının Rusya’ya karşı zamanında verilen mücadelede tecrübe sahibi olduklarını belirtiyor, dünyanın çeşitli ülkelerinde ikamet etmek zorunda kalan çok sayıda Çeçen vatandaşının komite üyelerine başvurduğunu, Ukrayna'ya giderek Ruslar’a karşı verilen mücadeleye katılmak istediklerini beyan ediyordu.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy'e seslenen Zakayev, Ukrayna halkının vermekte olduğu kurtuluş savaşını desteklemek ve Rus ordusunun Ukrayna topraklarındaki kalleş saldırılarını kınamak için Çeçen Cumhuriyeti İçkerya Devlet Komitesinin, Çeçen Cumhuriyeti İçkerya vatandaşları arasından gönüllülük esasına dayanarak askerî birlikler oluşturmaya hazır olduğunu belirtiyordu.

Zakayev bunun yapılabilmesi için sadece Çeçen Cumhuriyeti İçkerya Hükümeti ve Ukrayna arasında gerçekleştirilecek askerî işbirliğine dair bir sözleşme imzalanmasının yeterli olacağını söylüyor, Ruslar’a karşı verilecek mücadelede yer almaktan onur duyacaklarını ifade ediyordu.

  • Ayrıca Ukrayna halkına özgürlükleri için askerî olarak destek vermeyi öneren tek halkın kendileri olduğunu söyleyen Zakayev, bugün Avrupa genelinde 300 bin Çeçen'in yaşadığını hatırlatıyordu.