El dokuması halılar protokolde

El dokuması halılar protokolde
El dokuması halılar protokolde

Fas Kraliyet yönetimi, Rabat halılarının reklamını yapmak ve onu yabancı misafirlerine tanıtmak için ilginç bir uygulama geliştirmiş: Resmi protokolde ve karşılama törenlerinde, normal kırmızı halıların üzerine Rabat halısı seriliyor.

Fas’ın başkenti Rabat, ülkede özellikle el dokuması halılarıyla ünlü. Kökenleri 18’inci yüzyıla kadar uzanan ve püf noktaları nesilden nesile intikal eden dokumacılık sanatı, Rabat halılarını gerçek birer şahesere dönüştürüyor. Halılar, devasa ebatları, kalınlıkları ve üzerindeki iri desenlerle ayırt ediliyor. Fas’ta kırsal kesimde özellikle Berberi sanatkârlar tarafından dokunan halılarsa daha küçük, ince ve üzerlerinde basit desenler yer alıyor.

Fas Kralı VI. Muhammed'in Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u kabulünden.
Fas Kralı VI. Muhammed'in Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u kabulünden.

Rabat merkezinde yer alan Rue des Consuls (Konsoloslar Caddesi), sağlı-sollu halıcı dükkânlarıyla dolu. Halı satıcılarının geleneksel yöntemlerle yaptıkları halı alışverişlerine tanıklık etmek isteyenlerin, her pazartesi ve salı sabahı erkenden bu caddede hazır bulunmaları yeterli.

Fas Kraliyet yönetimi, Rabat halılarının reklamını yapmak ve onu yabancı misafirlerine tanıtmak için ilginç bir uygulama geliştirmiş: Resmi protokolde ve karşılama törenlerinde, normal kırmızı halıların üzerine Rabat halısı seriliyor. Hatta bazı durumlarda, konukların makam arabalarıyla geçtiği güzergâhın boydan boya Rabat halılarıyla kaplandığı da görülüyor. Kırmızı renkli, iri desenli halılar, böylece devlet usullerinin de dikkat çekici birer parçasına dönüşüyor.