Enver Sedat’ın pasaportu

Mısır Cumhurbaşkanı Enver Sedat'a ait pasaport.
Mısır Cumhurbaşkanı Enver Sedat'a ait pasaport.

Mısır'ın eski Cumhurbaşkanı Enver Sedat'ın Amerika Teksas merkezli bir müzayede evinde satılan pasaportunun nasıl Mısır'dan çıkartılıp okyanus ötesine gittiği ve kime satıldığı hakkında bir bilgi bulunmuyor.

Amerika merkezli bir müzayede evi olan Heritage Auctions’ın mezada konu olan objesi bu sefer bir hayli dikkat çekiciydi. Mısır’ın eski cumhurbaşkanlarından Enver Sedat’ın pasaportunun satıldığını haber veren paylaşımında merkez, pasaportun 47,500 dolara yeni sahibini bulduğunu söylüyordu.

Enver Sedat’ın resmî pasaportu olan bu obje ile alakalı Heritage Auctions’ın sitesinde detaylar da veriliyordu. Buna göre 1974 yılında çıkartılan ve 1981 yılına kadar geçerliliği olan pasaport 48 sayfadan oluşuyor, içerisinde hem Arapça hem de Fransızca yazılar taşıyordu. 18 Mart 1979 tarihinde yenilendiği ifade edilen pasaportun fizikî hususiyetleri hakkında bilgiler de aktarılıyordu.

  • Pasaportun ikinci ve üçüncü sayfası, dönemin dışişleri bakanının bu pasaport sahibine gerekli kolaylığın sağlanmasını ifade eden bir ibare taşıyordu.

Müzayede merkezinin paylaştığı kadarıyla sahip olunan bilgiler arasında dördüncü ve beşinci sayfanın da Enver Sedat’ın şahsî bilgilerine ve siyah beyaz bir fotoğrafına ayrıldığı anlaşılıyordu.

Dönemin Dışişleri Bakanının, bu pasaportun sahibi "Mısır Arap Cumhuriyeti Başkanı Muhammed Enver Sedat"a gerekli kolaylığın sağlanmasını talep eden ibaresi.
Dönemin Dışişleri Bakanının, bu pasaportun sahibi "Mısır Arap Cumhuriyeti Başkanı Muhammed Enver Sedat"a gerekli kolaylığın sağlanmasını talep eden ibaresi.


Sedat'ın 22 Şubat 2023'te 47.500 dolara satılan diplomatik kırmızı pasaportu.
Sedat'ın 22 Şubat 2023'te 47.500 dolara satılan diplomatik kırmızı pasaportu.

Pasaportun tarihî bir değer olarak asıl önemli kısmını ise Enver Sedat’ın 1974 ilâ 1981 yılları arasında gerçekleştirmiş olduğu yurtdışı seyahatleri meydana getiriyordu. Bilindiği gibi 19 Kasım 1977 tarihinde İsrail’e bir seyahat düzenleyen Enver Sedat burada dönemin başbakanı olan Menahem Begin ile görüşmüş, ayrıca Knesset’te de meşhur bir konuşma gerçekleştirmişti. Enver Sedat’ın başka bir önemli ziyaretini ise İsrail seyahatinden bir yıl sonra yaptığı Amerika Birleşik Devletleri seyahati oluşturmuştu. Burada Başkan Jimmy Carter ile görüşen Sedat, Begin ile birlikte Camp David Sözleşmesi’ne imza atmış, yapılan bu faaliyetler hem Sedat’a hem de Begin’e aynı yıl içerisinde Nobel Barış Ödülü kazandırmıştı

Diğer taraftan el-Kâhira 24 televizyonuna konuyla alakalı açıklamalarda bulunan Enver Sedat’ın kızı Rukayye es-Sedat, babasına ait olan bu pasaportun Amerika’ya nasıl ulaştığıyla alakalı ailenin herhangi bir bilgisinin olmadığını, pasaportu satan ile alan kişinin kim olduklarını merak ettiklerini, atacakları adımın bu bilgileri edindikten sonra olacağını söyledi.