Fas Ulu Camii'nde asırlardır devam eden bir gelenek: Ders halkaları

Her gün kılınan namazların yanı sıra tarih boyunca ilim ve irşat derslerine de ev sahipliği yapan Rabat'ın Ulu Camii, eski şehrin kalbinde ilk günkü ihtişamını korumaya devam ediyor.
Her gün kılınan namazların yanı sıra tarih boyunca ilim ve irşat derslerine de ev sahipliği yapan Rabat'ın Ulu Camii, eski şehrin kalbinde ilk günkü ihtişamını korumaya devam ediyor.

Rabat'taki Eski Şehir bölgesinde yer alan ve 'Camii-i Kebîr' ya da 'El-Harazin' isimleriyle de bilinen caminin, Meriniler döneminde 14. yüzyılda inşa edildiği belirtiliyor.

Fas'ta tarihe tanıklık eden başkent Rabat'taki Ulu Camii, her yaştan kişilerin katıldığı ders halkalarıyla bir ilim merkezi olmayı sürdürüyor.

  • "Camii-i Kebir" ya da "El-Harazin" olarak da adlandırılan caminin, bölgede 13 ila 15'inci yüzyıllarda hüküm süren Meriniler döneminde yapıldığı belirtiliyor.

Rabat'ta 14. yüzyılda inşa edilen caminin, geçen yıllar içerisinde zaman zaman restore edildiği aktarılıyor.

Fas Ulu Camii, 14. yüzyıldan günümüze kadar vakit namazlarının dışında ders halkalarıyla da ilim ve irşat merkezi olarak sosyal hayattaki rolünü muhafaza ediyor.

Eski Şehir bölgesinin incisi

Rabat'ta ayakkabıcıların yer aldığı "El-Besat Çarşısı" ile tarihî Bab Şellah Caddesi'nin kesiştiği Eski Şehir bölgesinin merkezinde bulunan cami, konumu itibarıyla başkentin tarihine tanıklık ediyor.

Yaklaşık 1800 metrekarelik bir alana inşa edilen 6 kapılı cami, kendine has mimarisiyle öne çıkıyor.

Caminin şehrin içindeki stratejik konumu, Rabat'ın Eski Şehir bölgesini tüm güzelliğiyle gözler önüne seriyor.

Ders halkaları yüzyıllardır devam ediyor

Ulu Camii, günümüzde hala devam eden her yaştan kişilerin katıldığı ders halkalarıyla ilim ve irşat merkezi olmayı sürdürüyor.

Fas Vakıflar ve İslami İşler Bakanlığı görevlisi Şeyh Hişam Mürşid, camide, Hazreti Muhammed'in ahlakını anlattığı dersler veriyor.

  • Şeyh Mürşid tarafından verilen bu dersler, camide yüzyıllardır süren, zamana ve koşullara göre isimleri değişen ilim halkalarının bir parçası olarak görülüyor.

"Derslerden hayatımızın her alanında istifade ediyoruz"

Şehrin sakinlerinden Faslı Er-Rudani Abdulfettah, ilerleyen yaşına rağmen özellikle ikindi namazı sonrası verilen derslere büyük bir hevesle katıldığını belirtiyor.

"Bu derslerden hayatımızın her alanında istifade ediyoruz." diyen Abdulfettah, akşam ve yatsı namazları arasında da camide olduğunu, bu zaman diliminde belli miktar Kur'ân-ı Kerîm okumayı alışkanlık edindiğini dile getiriyor.

Camideki din görevlilerinden İmad el-Cenati de çok sayıda imam, şeyh ve öğretmenin bu camide yetiştiğini anlattı.

Cenati, caminin vaaz, ilim ve irşat halkalarının yanı sıra halkın sorularının yanıtlandığı bir merkez olma özelliği de taşıdığını aktardı.

Fas Vakıflar ve İslami İşler Bakanlığına göre ülkede yaklaşık 51 bin cami bulunuyor.