Feyruz’un çocukluğu bu evde geçti

Feyruz’un çocukluğu bu evde geçti.
Feyruz’un çocukluğu bu evde geçti.

11 yaşında ilk kez keşfedilen, sonrasında da kısa zamanda şöhretin basamaklarını tırmanmaya başlayan Feyruz, çocukluğunu Beyrut’un merkezindeki bu mütevazı evde geçirdi. Lübnan Turizm Bakanlığı, çevresindeki diğer konutlarla birlikte istimlâk edilerek yıkılmasına karar verilen evi satın aldı. Böylece yok olmaktan kurtarılan ev, Feyruz’un hayatını ve sanatını anlatan bir müzeye dönüştürülecek.

Arap dünyasının yaşayan efsanesi, Lübnanlı diva Feyruz, çocukluğunu Beyrut’un merkezindeki bu mütevazı evde geçirdi. Tek odalı bir evde, Mardin göçmeni matbaacı bir babanın kızı olarak dünyaya gelen Feyruz, doğumundan hemen sonra taşındıkları iki katlı evi çok sevmiş. Kirada oturdukları için daha sonra mahalleden taşınmak zorunda kalsalar da, portakal ve yenidünya ağaçlarıyla dolu bu mahalle ve iki katlı eski ev, Feyruz’un dünyasında yerini hep korumuş.

Lübnanlı diva Feyruz'un çocukluğunu geçirdiği ev.
Lübnanlı diva Feyruz'un çocukluğunu geçirdiği ev.
  • Lübnan Turizm Bakanlığı, çevresindeki diğer konutlarla birlikte istimlâk edilerek yıkılmasına karar verilen evi satın aldı.

Böylece yok olmaktan kurtarılan ev, Feyruz’un hayatını ve sanatını anlatan bir müzeye dönüştürülecek. Lübnan’ın içinde bulunduğu sarsıntılı siyasî ve ekonomik şartlar nedeniyle, müze projesinin ne zaman hayata geçeceği henüz bilinmiyor.

Henüz 11 yaşında keşfedilen Feyruz, kısa zamanda şöhret basamaklarını tırmanmaya başlamıştı.
Henüz 11 yaşında keşfedilen Feyruz, kısa zamanda şöhret basamaklarını tırmanmaya başlamıştı.

11 yaşında ilk kez keşfedilen, sonrasında da kısa zamanda şöhretin basamaklarını tırmanmaya başlayan Feyruz, bugün Beyrut’un kuzeyindeki Hristiyan kasabası Antelias’ta yaşıyor. 1935 doğumlu ünlü diva, ilerleyen yaşı nedeniyle artık sahnelerden çekilmiş olsa da, Hristiyanlığın dinî bayramlarında kendisini Antelias’taki kiliselerde görmek mümkün.