Filistin yönetimi bu kez de Al Jazeera televizyonunun Batı Şeria operasyonlarını askıya aldı
Filistin yönetimi, Katar merkezli Al Jazeera medya grubunun yayıncılık faaliyetlerini geçici olarak yasaklama kararı aldı. Kararın, Al Jazeera Filistin yasalarını “tekrar tekrar ihlal etmesi nedeniyle” alındığı belirtilirken, medya grubunun “kışkırtıcı içerikler” ve “yanlış bilgiler” yaydığı ifade edildi. Filistin Yönetimi'nin yetki sahibi olmadığı Gazze'de kararın uygulanması beklenmiyor.
İsrail'in ardından Filistin yönetiminin de Katar merkezli Al Jazeera televizyonunun ülkedeki yayınlarını sonlandırma ve tüm çalışmalarını geçici olarak durdurma kararı aldığı bildirildi.
Filistin resmî haber ajansı WAFA'da yer alan haberde, Kültür Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Enformasyon Bakanlığı'ndan oluşan komitenin, Al Jazeera televizyonunun ülkedeki yayın ve faaliyetleriyle ilgili bir karar aldığı belirtildi.
Kararın Al Jazeera televizyon kanalının Filistin'deki yayınlarını sonlandırmayı içerdiği aktarılan haberde,
Al Jazeera'nın Filistin'deki ofisini, tüm çalışmalarını ve onun bünyesinde görev yapan gazetecilerin çalışmalarını askıya aldığı ifade edildi.
Al Jazeera televizyon kanalının Filistin'deki yasaları ihlal ettiği öne sürülen haberde, Al Jazeera'nın yasal statüsünü düzeltinceye kadar çalışmalarının geçici olarak sonlandırıldığı vurgulandı.
- Haberde, söz konusu kararın gerekçesi olarak da "Al Jazeera televizyon kanalında Filistin'in içişlerine müdahale niteliğinde kışkırtıcı içerikler yayınlandığı" öne sürüldü.
Öte yandan son dönemde Filistin Yönetimi'ne bağlı güçler Batı Şeria’nın bazı yerlerinde “İsrail’e karşı direniş gösterdiklerini” söyleyen silahlı gruplara yönelik operasyonlar düzenliyor.
Al Jazeera, geçen hafta işgal altındaki Batı Şeria'daki Cenin kampında Filistin yönetimi güçleri ile savaşçılar arasında haftalardır süren çatışmaya ilişkin yayınlarından dolayı Filistin Yönetimi tarafından eleştirilmişti. Filistin güçlerinin Cenin Mülteci Kampı'nda yürüttüğü "operasyonda" 9 kişi hayatını kaybederken Filistin Yönetimi, yayıncıyı "genel olarak Arap vatanımızda ve özel olarak Filistin'de" bölünme yaratmakla suçladı.
Durdurma kararı, büyük eleştiriler aldı
Al Jazeera, Filistin Yönetimi'nin kararına "şaşkınlık duyduğunu" ve yönetimin Batı Şeria'daki ağ personelinin güvenliğinden "tamamen sorumlu" olduğunu söyledi. Ağ, yönetimin kararını geri çekmesini ve ekiplerin bölgedeki yayınlarını "korkutmadan" sürdürmelerine izin vermesini talep etti.
Filistin topraklarındaki diğer yayın kuruluşları da Al Jazeera'nın kararın geri çekilmesi çağrısını yineledi.
Bağımsız Filistinli siyasetçi ve Filistin Ulusal Girişimi Başkanı Mustafa el-Barguti, ağın Filistinli muhabirlerinin "işgalcilerin sürekli saldırılarına maruz kaldığını" ve kendilerine karşı verilen emrin "Filistin halkına veya haklı davasına fayda sağlamadığını, ayrıca bu kararı verenlere de fayda sağlamadığını" söyledi.
Karar, Ramallah merkezli bir sivil toplum örgütü olan Filistin Gazetecileri Koruma Merkezi tarafından da kınandı. Merkez, kararı "basın özgürlüğüne yönelik utanç verici bir saldırı" olarak nitelendirdi.
Hamas, Al Jazeera televizyonunun ülkedeki yayınlarını durdurma kararını şiddetle kınadı
Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, "Filistin yönetiminin Al Jazeera'nın ülkedeki yayınlarını sonlandırma ve tüm çalışmalarını geçici olarak durdurma kararını şiddetle reddediyor ve kınıyoruz. Bu adımı medya özgürlüğünün açık bir ihlali ve sesleri susturmaya yönelik baskıcı davranış olarak değerlendiriyoruz." ifadelerine yer verildi.
Söz konusu kararın, kamu hak ve özgürlüklerini kısıtlamak ve Filistin halkı üzerindeki güvenlik kontrolünü güçlendirmek amacıyla Filistin yönetimi tarafından yakın zamanda alınan bir dizi keyfi tedbirin bir parçası olarak geldiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Bu kararın hukuka aykırı ve haksız olduğunu teyit ediyoruz. Bu, işgalci Siyonist'in Gazze ve Batı Şeria'da halkımıza ve topraklarımıza karşı işlediği suçlara ve ihlallere ışık tutmayı gerektiren bir aşamada gazetecilik ve medya mesleğine doğrudan bir hakarettir."
Filistin yönetimine söz konusu kararı derhal iptal etmesi çağrısında bulunulan açıklamada, "Tüm insan hakları ve medya kuruluşlarını, özgürlük ve demokrasi değerleriyle çelişen bu baskıcı uygulamalara karşı kararlı bir şekilde durma çağrısında bulunuyoruz." ifadeleri kullanıldı.
İsrail de Al Jazeera'nın ülkedeki faaliyetlerini yasaklamıştı
İsrail Başbakanlık Basın Ofisi'nden 5 Mayıs'ta yapılan açıklamaya göre, Bakanlar Kurulu Toplantısı'nda İletişim Bakanı Shlomo Karhi'nin sunduğu "Katar merkezli Al Jazeera televizyonunun İsrail'deki faaliyetlerinin sonlandırılması ve ofislerinin kapatılması" teklifi oy birliğiyle kabul edilmişti.
Başbakan Benyamin Netanyahu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Başında olduğum hükümet, oy birliğiyle tahrik edici Al Jazeera'nın İsrail'de sonlandırılması kararını aldı." ifadesini kullanmıştı.
Karar kapsamında, Al Jazeera'nın çatısı altındaki televizyon kanalları ve internet sitelerinin İsrail'deki faaliyetlerinin sonlandırılması, yayınlarının durdurulması, internet sitelerine erişim engelinin getirilmesi, ofislerinin kapatılması ve ekipmanlarına el konulması kararlaştırılmıştı.
İsrail makamları, Al Jazeera'nın işgal altındaki Doğu Kudüs'te geçici ofis olarak kullandığı otel odasını basarak buradaki tüm ekipmanlara el koymuştu.