İkinci Keşmir Savaşı

İkinci Keşmir Savaşı 5 Ağustos-23 Eylül 1965’te gerçekleşti.
İkinci Keşmir Savaşı 5 Ağustos-23 Eylül 1965’te gerçekleşti.

İngiltere’nin 1947 yazında Hint Alt Kıtası’nı Hindistan ve Pakistan adında iki ayrı ülkeye bölmesi, sonraki yıllarda bölgenin en önemli krizinin ortaya çıkışına giden yolu da açmıştı: Keşmir Sorunu.

Verimli toprakları, su kaynakları, stratejik konumu, muhteşem iklimi ve olağanüstü güzellikteki tabiatıyla dikkat çeken Keşmir, Hindistan’laPakistan arasında kasten çözülmemiş bir problem olarak bırakılmıştı.

  • Bağımsızlıktan hemen sonra, 22 Ekim 1947 ile 5 Ocak 1949 arasında yaşanan Birinci Keşmir Savaşı’nın ikinci perdesi, 5 Ağustos-23 Eylül 1965’te gerçekleşti.

Pakistan ordusunun, Keşmir’deki kabileleri ayaklandırarak bölgeyi Pakistan’a ilhaka girişmesiyle patlak veren savaş, Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu’nun devreye girdiği bir ateşkesle sonuçlandı. Sovyetler Birliği ve ABD’nin de sürece dâhil olmasıyla, Taşkent Deklarasyonu yayınlandı ve Keşmir Sorunu buzdolabına kaldırıldı.

1947-1948 savaşı sırasında Hintli (alta) ve Pakistanlı (üstte) askerler1947-1948 savaşı sırasında Hintli (altta) ve Pakistanlı (üstte) askerler.
İkinci Keşmir Savaşı’nın en önemli neticesi, ABD ve Batı’dan yeterince destek bulamayan tarafların Sovyetler Birliği ve Çin’le yakın ilişkiler geliştirmesi oldu.

Böylece, eş zamanlı olarak devam eden Soğuk Savaş’ın bir cephesine dönüşen Keşmir, günümüzde de Hindistan’la Pakistan arasındaki problemin temelini teşkil etmektedir. Sınır hattında sıklıkla yaşanan çatışmalara, Keşmir’in Hindistan tarafında kalan Müslüman çoğunluğa yönelik baskılar da eklenince, sorun günden güne büyümektedir.