İlk Müslüman kadın başbakan: Benazir Butto

İlk Müslüman kadın başbakan: Benazir Butto.
İlk Müslüman kadın başbakan: Benazir Butto.

Pakistan’ın en tanınmış ailelerinden biri olan Butto ailesine mensup Benazir Butto, Oxford Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni tamamladıktan sonra ülkesi Pakistan’a geri döndü. Pakistan'ın çalkantılı siyasî atmosferinde Babası Zülfikar Ali Butto tutuklanıp idam cezasına çarptırıldıktan sonra ev hapsine alınan Butto ailesinin bir ferdi olan Benazir, 1984 yılında ev hapsi kaldırıldıktan sonra İngiltere’de sürgün hayatı yaşamaya başladığı dönemde babasının partisi olan Pakistan Halk Partisi’nin liderliğini yapmaya başladı. Butto, 1988 yılında Pakistan’da yapılan serbest seçimle iktidara geldi ve ülke tarihinin ilk kadın başbakanı oldu. İktidarı boyunca çeşitli sebeplerle iktidardan düşürülen Butto, 1999-2007 yılları arasında sürgündeydi. 2007'de ülkesine dönen Butto, ilk suikast girişiminden yara almadan kurtuldu. Ancak, yaklaşık iki ay sonra 27 Aralık 2007 tarihinde gerçekleşen ikinci suikast girişiminde ilki kadar şanslı olamadı.

27 Aralık 2007 tarihinde gazete manşetlerine bir haber düştü:

Pakistan’ın İlk Müslüman Kadın Başbakanı Öldürüldü.

Zülfikar Ali Butto’nun kızı Benazir Butto, babası gibi Pakistan siyasetinde aktif rol oynadı ve İslâm coğrafyasında ilk kadın başbakan unvanını aldı.

1953 yılında Pakistan’ın Karaçi bölgesinde dünyaya geldi Benazir Butto. Üniversite eğitimini Oxford Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde tamamladı. Ardından Harvard Üniversitesi’nde yüksek lisansa başladığı dönemlerde Hindistan’ın Doğu Pakistan’a asker gönderdiği ve babasının Batı Pakistan Savunma Bakanı olarak Birleşmiş Milletler ile temas kurmak üzere New York’a gitmek zorunda kaldığı 1971 yılında üniversiteyi bırakmak zorunda kaldı.


Zülfikar Ali Butto ve kızı Benazir Butto.
Zülfikar Ali Butto ve kızı Benazir Butto.

Üniversiteyi bitirdikten sonra Pakistan’a geri döndü. O yıllarda babası çeşitli yolsuzluk haberlerine karışan ve siyasetçi Ahmed Raza Kasuri’nin ölümüyle suçlanan Zülfikar Ali Butto tutuklanıp idam cezasına çarptırılmıştı ve idamı gerçekleştikten sonra tüm ailesine ev hapsi verildi.

1977 yılında çeşitli şüpheli suçlamalarla idam edilen babasının ardından 1980 yılında erkek kardeşi Şahnavaz da şüpheli bir şekilde Paris’te öldürüldü.
Benazir Butto, dönemin İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher ile birlikte.
Benazir Butto, dönemin İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher ile birlikte.

Benazir Butto’nun ev hapsi 1984 yılına kadar devam etti ve o yıl yurt dışına çıkış yasağı kaldırılır kaldırılmaz İngiltere’ye taşındı.

İngiltere’de sürgün hayatı yaşamaya başladığı dönemlerde babasının partisi olan Pakistan Halk Partisi’nin liderliğini yapmaya başladı. 1987 yılında çimento fabrikatörü olan Asıf Ali Serdari ile evlendi ve üç çocuğu dünyaya geldi.

Benazir Butto ve çocukları: Bahtiyar Butto Zerdari (Solda), Bilavel Butto Zerdari (Sağ altta) ve Asife Butto.
Benazir Butto ve çocukları: Bahtiyar Butto Zerdari (Solda), Bilavel Butto Zerdari (Sağ altta) ve Asife Butto.
  • 1988 yılında Pakistan’da yapılan serbest seçimle Bezanir Butto iktidara geldi ve ülke tarihinin ilk kadın başbakanı oldu, fakat yolsuzluk suçlamaları sebebiyle askerî güçler tarafından kurduğu hükümet devrildi.

1993 yılında Butto yeniden seçildi fakat kurduğu yeni hükümet 3 yıl sonra yeniden yolsuzluk suçlamaları sebebiyle devlet başkanı Faruk Leghari tarafından düşürüldü. Darbelerle devrilse de hakkında herhangi bir suç teşkil edecek dosya bulunamadı.

2007 yılında yapılacak olan seçimler için Butto yeniden Pakistan’a dönüş kararı aldı.
2007 yılında yapılacak olan seçimler için Butto yeniden Pakistan’a dönüş kararı aldı.

1999 yılında Pervez Müşerref’in öncülük ettiği askerî darbe sonrası Pakistan’ı terk etmesi için uğraşıldı ve Bezanir Butto Birleşik Arap Emirlikleri’ne gelerek Dubai’ye yerleşti.

2007 yılında yapılacak olan seçimler için Butto yeniden Pakistan’a dönüş kararı aldı. Fakat El-Kaide’nin saldırı tehdidinde bulunması üzerine Pervez Müşerref, Butto’nun dönüşünü ertelemesini ve yüksek mahkemenin kendisiyle ilgili af istemine ilişkin kararı beklemesini söyledi.

Butto, 8 yıllık sürgünün ardından 18 Ekim 2007'de ülkesine döndü.
Butto, 8 yıllık sürgünün ardından 18 Ekim 2007'de ülkesine döndü.

Müşerref böyle istese de Butto bu isteğe uymadı ve 18 Ekim 2007 tarihinde, sekiz yıllık sürgünden sonra Pakistan’a geri döndü. O dönüş sırasında partisinin yandaşları tarafından büyük bir sevgi gösterisiyle karşılandı fakat aynı zamanda bir suikast girişiminde bulunuldu.

Benazir Butto, karşılaştığı bu ilk suikast girişimi hiç yara almadan atlattı fakat 138 kişi hayatını kaybetti, 248 kişi de yaralandı.
Benazir Butto, öldürülmeden dakikalar önce düzenlediği Ravalpindi mitinginde binlerce Pakistanlıya hitap etmişti.
Benazir Butto, öldürülmeden dakikalar önce düzenlediği Ravalpindi mitinginde binlerce Pakistanlıya hitap etmişti.

Yaklaşık iki ay sonra Ravalpindi’de gerçekleşen ikinci suikast girişiminde Butto, ilki kadar şanslı olamadı. 27 Aralık 2007 tarihinde Pakistan Halk Partisi’nin mitinginde elinde silah bulunan bir adam Butto’ya ateş ederek onu boynunda vurdu ve ardından üzerindeki patlayıcıyı patlattı.

Pakistan’ın en çok seçmeni bulunan partisinin mitinginde yaşanan bu olayın sonunda 130 kişi hayatını kaybetti. Benazir Butto da kaldırıldığı hastanede müdahale edilse de hayatını kaybedenler arasındaydı.