İslami Cihad

İslami Cihad.
İslami Cihad.

Amacı İsrail’i ortadan kaldırmak ve bağımsız Filistin devleti kurmak olan İslami Cihad, Fethi Şikaki’nin öncülük ettiği, Müslüman Kardeşler’den ayrılan bir grup tarafından 1979 yılında kuruldu. İsrail’de 1990-1995 arası İslami Cihad’ın adının karıştığı pek çok terör saldırısı yaşandı. Hareket, 1997 yılında Amerika tarafından “terör örgütü” listesine alındı. Suriye’de yaşanan iç savaşta Esed’i desteklemeyen Hareket, Temmuz 2012'de merkezini İran’a taşımak zorunda kaldı. Hareket, bugün Ramazan Şallah liderliğinde faaliyetlerini sürdürüyor.

Fethi Şikaki’nin öncülük ettiği, Müslüman Kardeşler’den ayrılan bir grup 1979 yılında Filistin’in Kurtuluşu İçin İslami Cephe’yi (FKİİC) kurdu.

Yapılanmanın amacı İsrail’i ortana kaldırmak ve bağımsız Filistin’i ilan etmekti.

Fethi Şikaki.
Fethi Şikaki.

Fethi Şikaki, İran’daki devrimi öven “Humeyni, İslami Çözüm ve Alternatif” adlı bir kitap yazdı ve bu sebepler Mısır’da tutuklandı ve bir yıl hapis yattı.

Cumhurbaşkanı Enver Sedat’ın öldürüldüğü olayla bağlantılı FKİİC üyeleri olduğunu iddia eden Mısır, yapıyı ülkeyi terk etmeye zorladı. Yeni merkez Gazze oldu.

80’li yılların başlarında Filistin Kurtuluş Örgütü ve farklı yapılardan ayrılan pek çok kişi Filistin’in Kurtuluşu İçin İslami Cephe’ye katıldı.

80’li yılların ortalarında oluşumun ismi İslami Cihad Hareketi olarak değiştirildi.

İslami Cihad’ın kurucu lideri Fethi Şikaki, 1986 yılında tekrar tutuklandı ve 4 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

1987 yılında İsrail, İslami Cihad’ı Gazze’den çıkardı ve yeni merkez Lübnan oldu. Burada Hizbullah’la yakınlaşan yapının bazı üyelerinin İran Devrim Muhafızları’ndan silahlı eğitim aldığı iddia edildi.

İslami Cihad, 1989’da bu kez de Şam’a taşındı ve faaliyetlerini buradan yürütmeye başladı.

İsrail’de 1990-1995 arası İslami Cihad’ın adının karıştığı pek çok terör saldırısı yaşandı. Örgüt saldırılardan bazılarını üstlendi.

Fethi Şikaki, Kaddafi ile görüşmek için gittiği Libya’dan dönerken, 26 Ekim 1995'te Malta’da uğradığı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

Fethi Şikaki’nin ölümünün ardın Ramazan Şallah, İslami Cihad Hareketi’nin yeni lideri oldu.

Hareket, 1997 yılında Amerika tarafından “terör örgütü” listesine alındı.

İslami Cihad Hareketi’nin karıştığı bombalı ve silahlı saldırıları 90’ların ikinci yarısı ve 2000’lerin başında da devam etti. Hareket, bazı saldırıları üstlenirken bazılarında sessiz kaldı.

Ramazan Şallah
Ramazan Şallah

Ağustos 2003’te İsrail, Hebron’da yaşanan ve 20 kişinin öldüğü saldırında sorumlu tuttuğu İslami Cihad Hareketi komutanlarından Muhammed Sidir’i öldürdü.

  • İslami Cihad Hareketi ve Hamas, II. İntifada döneminde birlikte eylemler düzenledi ve İsrail sınırlarındaki pek çok saldırıdan sorumlu tutuldular.

Hareketin üst düzey yöneticisi ve Kudüs Tugay Komutanı Halid Dahduh, Mart 2006’da İsrail tarafından öldürüldü.

Ramazan Şallah ve İran dini lideri Hamaney
Ramazan Şallah ve İran dini lideri Hamaney

İslami Cihad’ın üst düzey yöneticilerinden Cihad Navahda, Aralık 2008’de İsrail tarafından öldürüldü.

Suriye’de yaşanan iç savaşta Esed’i desteklemeyen Hareket, Temmuz 2012'de merkezini İran’a taşımak zorunda kaldı.

Hareket’in önde gelen isimlerinden Raed Jundiya, Haziran 2013’te Gazze’de Hamas’a bağlı polislerle girdiği çatışmada öldürüldü.

İslami Cihad Hareketi ve Hamas arasında derin bir çatlak meydana geldi.

Şubat 2014’te Ramazan Şallah ve beraberindeki heyet İran’a giderek Cumhurbaşkanı Ruhani, dini lider Hamaney ve Dışişleri Bakanı Zarif ile görüştü.

İslami Cihat Hareketi, 2007 yılından günümüze kadar İsrail’e binlerce füze saldırısı düzenledi.

Hareket, Ramazan Şallah liderliğinde faaliyetlerini sürdürüyor.