İsrail askerleri, Nablus baskınını protesto eden Filistinli çocuğu öldürdü

Mumin Yasin Cabir, 9 Ağustos 2022'de işgal altındaki El-Halil kentinde İsrail güçleri tarafından vurularak öldürüldü. (Wafa haber ajansı)
Mumin Yasin Cabir, 9 Ağustos 2022'de işgal altındaki El-Halil kentinde İsrail güçleri tarafından vurularak öldürüldü. (Wafa haber ajansı)

Sağlık bakanlığı, 17 yaşındaki Mumin Yasin Cabir'in El-Halil'de vurularak öldürüldüğünü ve Batı Şeria'daki gösterilerde düzinelercesinin de yaralandığını söyledi.

El-Halil kentinde, Batı Şeria'nın Nablus kentindeki pazartesi günü erken saatlerde üç direnişçinin öldürülmesine karşı düzenlenen kitlesel protestolar sırasında, salı günü 17 yaşındaki bir Filistinli İsrail güçleri tarafından vurularak öldürüldü.

Filistin Sağlık Bakanlığı, Mumin Yasin Cabir'in kalbinde genişleyen bir dumdum mermiyle vurulduktan sonra ağır yaralarla El-Halil'deki Ahli Hastanesi’ne geldiğini söyledi.

Filistinli protestocular, işgal altındaki Batı Şeria'daki eski Nablus kasabasına 9 Ağustos 2022'de düzenlenen baskının ardından İsrail güçlerine taş atıyor. (AFP)
Filistinli protestocular, işgal altındaki Batı Şeria'daki eski Nablus kasabasına 9 Ağustos 2022'de düzenlenen baskının ardından İsrail güçlerine taş atıyor. (AFP)

Wafa haber ajansının bildirdiğine göre, doktorlar 17 yaşındaki Cabir’in hayatını kurtarmaya çalışırken yaralarına yenik düşerek hayatını kaybetti.

  • İşgal altındaki Batı Şeria'da benzer şiddetteki olaylarda, Filistinli sağlık görevlileri İsrail güçleri tarafından yaralanan 15'ten fazla kişiyi tedavi ettiklerini söyledi.

Filistin haber sitesi Arab48'e göre, biri El-Halil’de, üçü Ramallah yakınlarındaki El-Bireh'de olmak üzere en az dört kişi daha kurşunla yaralandı.

Sağlık bakanlığından yapılan açıklamada, El Halil'de kimliği belirlenemeyen yaralının uyluklarındaki bir atardamardan vurularak ameliyathaneye kaldırıldığı belirtildi.

  • Filistinliler, dün sabah saatlerinde Nablus'ta İbrahim el-Nabulsi, İslam Sabouh ve Hüseyin Cemal'in öldürülmesini protesto etmeye çağrıldı.

'İsrail hükümeti sükunet ve istikrarın sağlanmasıyla ilgilenmiyor' - Filistin Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Nabil Abu Rudeina

Özellikle Nablus'un en önemli direniş isimlerinden biri olan Nabulsi'nin ölümü Batı Şeria'da bir öfke dalgasını tetikledi.

Kudüs, Nablus, El-Halil, Tulkarm, Cenin, Qalqilya, Bethlehem, Ramallah, Salfit ve Tubas dahil olmak üzere birçok şehir grev ve bir günlük ulusal yas ilan etti.

Salı günü işgal altındaki Doğu Kudüs'ün Silwan semtinde İsrail güçlerinin bir baskında plastik mermi ve göz yaşartıcı gaz kapsülleriyle ateş açması sonrasında çok sayıda Filistinli de yaralandı.

Nablus'taki resmi haber ajansı Wafa'ya göre, Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın sözcüsü Nabil Abu Rudeineh, daha önce İsrail'in "Kudüs'te başlayan ve ardından Gazze, Cenin'e yayılan topyekün saldırganlığı" yoluyla tüm Filistin halkıyla "açık bir çatışmaya" giriştiğini söyledi.

"İsrail saldırıları" devam ederse, "bölgeyi ateşleyecek ve kimsenin sonuçlarına katlanamayacağı ciddi bir yıkıma neden olacak" uyarısında bulundu.”

Rudeineh, "İsrail hükümeti sükunet ve istikrar sağlamakla ilgilenmiyor ve Filistinlilerin kanını dökmeye ve İsrail iç siyasetinde kazanımlar elde etmek için onları sömürmeye çalışıyor." diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: Middle East Eye