İsrail güçleri, İbrahimî Camii'ni Müslümanlara kapatıp Yahudilere açtı

​İsrail güçleri, İbrahimî Camii'ni Müslümanlara kapatıp Yahudilere açtı.
​İsrail güçleri, İbrahimî Camii'ni Müslümanlara kapatıp Yahudilere açtı.

İsrail yetkilileri, Yahudilerin dinî yılbaşı olan Roş Aşana kutlaması için işgal altındaki Batı Şeria'nın El Halîl şehrinde bulunan İbrahimî Camii'ni ibadet eden Müslümanlara geçici olarak kapattı.

Cami yetkilisi Gassan er-Recebi, Harem-i İbrahim'in Yahudilerin dinî yılbaşı olan Roş Aşana nedeniyle caminin kapatıldığını söyledi.

  • Recebi, İsrail güçlerinin görevlileri dahil camiyi tüm Müslümanlara kapatıp Yahudi yerleşimcilere açtığını kaydetti.

İşgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksâ'nın çevresi olarak nitelenen El Halîl kentindeki Harem-i İbrahim, Mekke'deki Mescid-i Haram ve Medine'deki Mescid-i Nebevî ile Mescid-i Aksâ'dan sonra en kutsal dördüncü cami kabul ediliyor.

İsrail ordusu, Yahudi bayramlarında camiyi Müslümanlara kapatıyor ve bu durum onların avlulara erişimini de engelliyor.
İsrail ordusu, Yahudi bayramlarında camiyi Müslümanlara kapatıyor ve bu durum onların avlulara erişimini de engelliyor.

İsrail'in 1967'den beri işgal altında tuttuğu Batı Şeria'nın El Halîl kentinde bulunan cami, 25 Şubat 1994'te sabah namazını kılan Müslümanların üzerine ateş açan Baruch Goldstein adlı Yahudi fanatiğin eyleminden sonra kapatılmış ve yeniden açıldığında ise yarısından fazlası Yahudilere tahsis edilmiş şekilde ikiye bölünmüştü.

  • Yahudiler, dinî yılbaşı Roş Aşana için resmî tatile girmişti. Yeni yılın hemen ardından gelen dinî bayram "Yom Kippur" ise 24 Eylül'de idrak edilecek. Sukot (Çardaklar) Bayramı 29 Eylül-1 Ekim'de, Simha Tora ise 6-8 Ekim'de kutlanacak.

İsrail Kamu Yayın Kuruluşu KAN, "Roş Aşana" nedeniyle 15 Eylül'de öğleden sonra işgal altındaki Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nin giriş çıkışlara kapatılacağı, pazar gününe kadar da bu durumun devam edeceğini duyurmuştu.