İsrail’in evlerini yıktığı Filistinli bedeviler kavurucusıcaklarda sokakta kaldı

Kavurucu Temmuz sıcaklarında evsiz barksız kalan Filistinli Bedeviler.
Kavurucu Temmuz sıcaklarında evsiz barksız kalan Filistinli Bedeviler.

İsrail askerleri, 14 Temmuz'da Batı Şeria'da Filistinli bedevilerin yaşadığı Kabbun bölgesine kamyon ve askeri araçlarla baskın düzenledi. Askerler, bölgede 11 Filistinli bedevi ailenin yaşadığı teneke baraka ve çadırları "ruhsatsız" olduğu gerekçesiyle yıkarken, bedevilere ait su depoları, traktör ve ulaşım araçlarına da el koydu. Baskından geriye, bölgede sanki deprem olmuş izlenimi veren yıkıntılar ve etrafa saçılmış, kırılıp dökülen eşyalar kaldı. Yıkım sonucu barınaklarını kaybeden bedevi aileler, kavurucu yaz sıcağında sokakta kaldı.

İsrail, işgal altındaki Batı Şeria kırsalında yaşayan Filistinli bedevi aileleri, sıcak yaz günlerinde evsiz barksız, güneşin altında korumasız bıraktı.

İsrail askerleri, 14 Temmuz'da Batı Şeria'nın doğu kırsalında Filistinli bedevilerin yaşadığı Kabbun bölgesine kamyon ve askeri araçlarla baskın düzenledi. Askerler, bölgede 11 Filistinli bedevi ailenin yaşadığı teneke baraka ve çadırları "ruhsatsız" olduğu gerekçesiyle yıkarken, bedevilere ait su depoları, traktör ve ulaşım araçlarına da el koydu.

Bedevilerin İsrail askerlerinin baskınından geriye kalan eşyaları.
Bedevilerin İsrail askerlerinin baskınından geriye kalan eşyaları.
  • Askerlerden geriye, bölgede sanki deprem olmuş izlenimi veren yıkıntılar ve etrafa saçılmış, kırılıp dökülen eşyalar kaldı. Bölge sakinleri askerlerin harap ettiklerinden arda kalanları toplamaya, onarılabilecek olanları onarmaya çalıştı.
İsrail askerlerinin yıkımı sonucu barınaklarını kaybeden bedevi aileler, kavurucu yaz sıcağında ortada kaldı.

Küçükbaş hayvancılık yaparak geçimini sağlayan, en basit insani hizmetlerden yoksun olarak çadırlarda, barakalarda yaşayan bedevilerinartık başlarını sokacak yerleri de bulunmuyor.

Filistinli Bedeviler, küçükbaş hayvancılık yaparak geçimini sağlıyor.
Filistinli Bedeviler, küçükbaş hayvancılık yaparak geçimini sağlıyor.

Çocuklar, sandalyeleri bir araya getirip üzerine örttükleri örtülerin altında oturarak kendilerine gölgelik alan oluşturup güneş çarpmasından korunmaya çalışıyor.

"Vahşi ve düşmanca bir yıkım"

Bölgedeki bedevi topluluğun lideri Muhammed Ahmed Erşidat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 20 yıldan uzun süredir burada yaşadıklarını ve İsrail askerlerinden daha önce hiçbir uyarı ya da ihtar almadıklarını belirtti.

Yıkımın vahşi ve düşmanca bir şekilde yapıldığını dile getiren Erşidat, "Taş üstünde taş bırakmadılar. İsrail, buradaki Filistinlileri baskılarla göçe zorluyor.

11 Filistinli bedevi aile evsiz kaldı.

Ama biz bu toprakları bırakmayacağız. Tekrar yapacağız. Gitmeyeceğiz. Biz 'A' bölgesi 'C' bölgesi şeklinde böyle sınıflandırmaları bilmeyiz." dedi.

Civar bölgelerde Yahudi yerleşimcilerin yasa dışı yerleşim birimleri oluşturduklarını, çadır kurduklarını, karavan koyduklarını, onlara her türlü kolaylığın sağlandığını vurgulayan Erşidat, "Bizimse bize ait topraklarda yaşamamız engelleniyor." diye konuştu.

"Hiçbir şey bırakmadılar"

11 yaşındaki Bedevi çocuk Eymen Erşidat da İsrail askerlerinin, her şeylerini yıktıklarını belirterek, "Nerede kalacağız? Nereden su içeceğiz? Evsiz, sığınaksız kaldık. Hiçbir şey bırakmadılar. " diyerek tepkisini dile getirdi.

Bedevi çocuklar.
Bedevi çocuklar.

Erşidat, kardeşleri ve kendi için gölge yapacak, altında oturacakları bir örtü hazırlayarak güneşten korunmaya çalıştıklarını dile getirdi.

Filistinliler tehcirle karşı karşıyalar

Söz konusu bölgede yaşayan bedeviler, Batı Şeria'nın "C" bölgesinde oldukları gerekçesiyle yaşadıkları yerden edilme tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor.

Kabbun bölgesinde 150'nin üzerinde Filistinli bedevinin ve 30 ailenin yaşadığını belirtiliyor.

Kabbun bölgesinde derme çatma barınaklarda 150'nin üzerinde Filistinli bedevi yaşam sürüyor.
Kabbun bölgesinde derme çatma barınaklarda 150'nin üzerinde Filistinli bedevi yaşam sürüyor.

Filistin ile İsrail yönetimi arasında 1995'te imzalanan "İkinci Oslo Anlaşması" çerçevesinde Batı Şeria; A, B ve C bölgelerine ayrılmıştı.

Yüzde 18'i kapsayan "A bölgesi"nin yönetimi idari ve güvenlik olarak Filistin'e, yüzde 21'lik"B bölgesi"nin idari yönetimi Filistin'e "güvenliği" İsrail'e devredilmiş, yüzde 61'ini oluşturan "C bölgesi"nin ise "idari yönetimi ve güvenliği" İsrail'e bırakılmıştı.

İsrail yönetimi kendi kontrolünde olduğu gerekçesiyle çoğunlukla "C bölgesi"nde Filistinlilerin yeni yapı veya genişletme çalışması yapmasına izin vermiyor. Burada yaşayan Filistinlilerin evlerini yıkıyor