Kuba Mescidi, 24 saat ibadete açık olacak

Kuba Mescidi, İslâm tarihindeki ilk cami.
Kuba Mescidi, İslâm tarihindeki ilk cami.

Medine-i Münevvere’de bulunan Kuba Mescidi, artık sadece gündüz ve namaz vakitlerinde değil, 24 saat boyunca ibadete açık olacak. Medine Valiliği’nden yapılan açıklamada, Kral Selman bin Abdulaziz’in emriyle, mescidin artık bundan sonra gece-gündüz açık tutulacağı, bununla ilgili düzenlemelerin de bir an önce gerçekleştirileceği kaydedildi. Hac ve umreye giden Müslümanların mutlaka ziyaret ettiği mescit, her gün on binlerce insanı ağırlıyor. Mescidin şimdiye kadar yalnızca sabah namazından yatsıya kadar açık bulunması, ibadet mekânlarıda yoğunluğa ve izdihama yol açıyordu. Geceleri de ibadetin mümkün olmasıyla, bu yoğunluğun azalacağı düşünülüyor.

Kuba Mescidi, her gün on binlerce insanı ağırlıyor.
Kuba Mescidi, her gün on binlerce insanı ağırlıyor.

Mescid-i Nebevî’ye yaklaşık 6 kilometre mesafede bulunan Kuba Mescidi, İslâm tarihinde inşa edilen ilk cami olarak biliniyor. Yapımında bizzat Hz. Peygamber’in de çalıştığı mescit, Kur’ân’da “takva üzere tesis edilen mescit” olarak zikrediliyor.

Kuba Mescidi'nin iç avlusu.
Kuba Mescidi'nin iç avlusu.

Osmanlı döneminde tek minareli küçük bir binaya sahip olan Kuba Mescidi, geçtiğimiz yüzyılın ortalarında yenilenmişti. Şimdiki bina ise, ünlü Mısırlı mimar Abdulvâhid el Vekil tarafından 1980’lerde inşa edildi.