Lübnan'da kampları yakılan Suriyeli mülteciler sokakta kaldı

Yaşadıkları yer küle dönen Suriyeli mülteciler.
Yaşadıkları yer küle dönen Suriyeli mülteciler.

Lübnan'ın kuzeyindeki Trablusşam kentinde bir grup Lübnanlı ile Suriyeli mülteci arasında çıkan tartışma sonrası Suriyeli mültecilerin bulunduğu bir çadır kamp ateşe verildi. 80 Suriyeli ailenin sokakta kaldığı yangın sonrası mültecilerin yıllardır sığındığı kamptan eser kalmazken, gece saatlerinde onlarca aile, çocuk ve kadınların çığlıkları ortasında yeni bir göçe zorlandı. Bazı Suriyeli mülteciler geceyi kendilerine kapılarını açan Lübnanlıların evinde geçirirken mültecilerin bazıları ise çocuklarıyla birlikte geceyi sokakta geçirdi.

Lübnan'ın kuzeyindeki Trablusşam kentinde dün akşam bir grup Lübnanlı ile Suriyeli mülteci arasında çıkan tartışma sonrası bir çadır kampının ateşe verilmesi üzerine yaklaşık 80 Suriyeli aile sokakta kaldı.

Trablusşam'da dün akşam bir grup Lübnanlı genç ile Suriyeli mülteci arasında gerginlik yaşandı. Lübnanlı gençler, Suriyeli grupla girdikleri tartışmanın ardından kente bağlı Minye bölgesinde yaklaşık 80 Suriyeli mülteci ailenin yaşadığı bir çadır kampını, elektrikleri kestikten sonra ateşe verdi.

Eşylarından bir kısmını kurtarabilme umuduyla sabahın erken saatlerinde kampa gelen mülteci aileler.
Eşylarından bir kısmını kurtarabilme umuduyla sabahın erken saatlerinde kampa gelen mülteci aileler.

Alevler kısa sürede tüm kampı kaplarken, yangın olay yerine gelen itfaiye ekiplerinin saatler süren çalışmalarının ardından ancak söndürülebildi.

  • Yangın sonrası Suriyeli mültecilerin yıllardır sığındığı kamptan eser kalmazken, gece saatlerinde onlarca aile, çocuk ve kadınların çığlıkları ortasında yeni bir göçe zorlandı.

Yangın sonrası Suriyeli mültecilerin yıllardır sığındığı kamptan eser kalmadı.
Yangın sonrası Suriyeli mültecilerin yıllardır sığındığı kamptan eser kalmadı.

Suriyeli mültecilerden bazıları diğer kamplarda bulunan yakınlarının yanına sığınırken bazıları ise geceyi kendilerine kapılarını açan Lübnanlıların evinde geçirdi.

Mülteci aileler olayın şokunu atlatamadı

Eşylarından bir kısmını kurtarabilme umuduyla sabahın erken saatlerinde kampa gelen mülteci aileler, yıllardır hayat mücadelesi verdikleri 1500 metrekarelik kamp alanında her şeyin küle döndüğünü gördü.

Eşyaları küle dönen mülteci bir çocuk.
Eşyaları küle dönen mülteci bir çocuk.

Suriyeli mülteciler, AA muhabirine yaptıkları açıklamada, hala olayın şokunu atlatamadıklarını ve bu sabotaja anlam vermediklerini söyledi.

Yangının gerçekleştiği noktada eşyalarını arayan mülteci çocuk.
Yangının gerçekleştiği noktada eşyalarını arayan mülteci çocuk.

Kamp sakinlerinden Sümeyye Hıdır, yaşananlarla ilgili hiçbir bilgiye sahip olmadığını belirterek, "Ben ve kızlarım çadırda oturuyorduk. Aniden duyulan kurşun seslerinin ardından hemen yangın başladı." dedi.

Yanlarına hiçbir şey alamadan canlarını zor kurtararak kaçtıklarını anlatan Hıdır, "Geceyi, bizimle birlikte 5 mülteci aileyi daha kabul eden bir ailenin evinde geçirdik." diye konuştu.

Suriyeli mülteci Ahmed İzzi de mülteci bir aile ile Lübnanlı Meyr ailesi arasında çıkan anlaşmazlık sonrası, çadır kampının Meyr ailesi tarafından ateşe verildiğini söyledi.

İzzi, yangın sonucu küle dönen kampta Suriyeli 100-150 ailenin yaşadığını ifade etti.

"Ben ve 8 çocuğum, soğuk geceyi sokakta geçirdik."

Suriyeli mültecilerden Ahmed el-Abd ise kamptaki 90'dan fazla çadırın yandığını dile getirerek, "Bu kampta 100'den fazla aile yaşıyordu. Her biri 4-5 kişiden oluşan 100'ü aşkın aile sokakta kaldı." şeklinde konuştu.

Sokakta kalan mülteci aileler.
Sokakta kalan mülteci aileler.

Abd, ailelerin yangında eşyalarını kurtarılamadığını anlattı.

Suriyeli mülteci Amşa Hasan Hammade ise önce silah sesleri duyduklarını, sonrasında da çıkan yangından kurtulmak için hemen kampı terk etmek zorunda kaldıklarını aktardı.

Hammade, "Ben ve 8 çocuğum, soğuk geceyi sokakta geçirdik. Çünkü gidecek bir yerimiz yoktu." dedi.

Mültecilerin çoğu geceyi sokakta geçirdi.
Mültecilerin çoğu geceyi sokakta geçirdi.

Olayla ilgili çok sayıda kişi gözaltına alındı

Lübnan ordusunun, ülkenin kuzeyinde Suriyelilere ait mülteci kampının ateşe verilmesiyle sonuçlanan kavgaya karışan 6'sı Suriyeli çok sayıda kişiyi gözaltına aldığı bildirildi.

Lübnan ordusundan yapılan yazılı açıklamada, cumartesi günü akşam saatlerinde kuzeydeki Trablusşam kentine bağlı Minye bölgesinde yer alan mülteci kampının yakılmasıyla sonuçlanan olayla ilgili 6 Suriyeli'nin de aralarında bulunduğu bazı kişilerin gözaltına alındığı belirtildi.

Gözaltına alınan Lübnanlıların sayısına dair bilgi verilmeyen açıklamada, ordu birliklerinin, bölgede yaşanan olayın hemen ardından bazı evlere baskınlar düzenleyerek şüphelileri yakaladığı vurgulandı.

Açıklamada, olaya karışanların tümünün yakalanması için ordunun çalışmalarına devam ettiği de kaydedildi.

Bu arada Dürzi lider Velid Canbolat'ın başkanlığındaki İlerlemeci Sosyalist Partisi ve eski Başbakan Saad Hariri'nin partisi Müstakbel Hareketi de Suriyeli mültecilere ait çadır kampının ateşe verilmesini kınayarak, suçluların bir an önce yakalanması çağrısında bulundu