Minaresine atla çıkılan cami

Kutubiyye Camii, Fas’ın Merakeş şehrinde XII. yüzyılda inşa edilmiştir.
Kutubiyye Camii, Fas’ın Merakeş şehrinde XII. yüzyılda inşa edilmiştir.

67 metre yüksekliğindeki Fas usulü kare minareye dahil olan toplamda 17 koridor ve 112 kolondan oluşan Kutubiyye Camii, Marakeş’in en önemli yapısı ve Fas mimarisinin en güzel örneklerinden biridir.

Fas’ın en büyük şehirlerinden biri olan Marakeş’te bulunan ve Fas kültürünün korunması amacıyla Unesco tarafından kültür mirası listesine alınan Djemaa El Fna Meydanı, Marakeş’in en önemli yapısına, Kutubiyye Camii’ne ev sahipliği yapıyor.

  • 67 metre yüksekliğindeki Fas usulü kare minareye dahil olan toplamda 17 koridor ve 112 kolondan oluşan cami, Fas mimarisinin en güzel örneklerinden biri.
Müezzinlerin at üstünde çıktığı minare.
Müezzinlerin at üstünde çıktığı minare.

Kutubiyye Camii ile alakalı iki ilginç detay var. Cami XII. yüzyılda inşa ediliyor fakat yapımı bittikten sonra kıblesinin yanlış olduğu tayin ediliyor. Yaklaşık 50 yıl sonra hemen yanına yeniden başka bir cami yapılıyor ve yıllarca bu yeni cami ile eski cami yan yana duruyor. Aradan uzun yıllar geçiyor ve kıblesi yanlış tayin edilen cami yıkılıyor; yeni yapılan cami ise günümüze kadar ulaşıyor. Eski caminin ufak tefek yıkıntıları hala Kutubiyye Camii’nin yanında görülebiliyor ve Faslılar bu hikâyeyi dilden dile anlatıyorlar.

UNESCO tarafından kültür mirası listesine alınan Djemaa El Fna Meydanı.
UNESCO tarafından kültür mirası listesine alınan Djemaa El Fna Meydanı.

Camiyi özel kılan ve daha da ilginç olan ikinci detay ise şöyle; rivayete göre caminin kare olan minaresinin içine merdiven yerine rampa bir yol inşa ediliyor. Müezzinler ezan okumak için şerefeye çıkmak istediklerinde rampayı çıkmanın yaya olarak zor olduğunu düşündüklerinden minareye at üstünde tırmanıyorlar. Minaresine atla çıkan müezzinler Kutubiyye Camii’ni bizim için çok özel bir hale getiriyorlar. Belki de ezanı bile at üstünde okuyorlardır; kim bilir.