“Rusum ama vatanım Azerbaycan”

Yuri Kovalyov, cephede.
Yuri Kovalyov, cephede.

“Azerbaycan’ın Milli Kahramanı” unvanına layık görülen Yuri Kovalyov, 1991 senesinde de Azerbaycanlı yöneticileri taşıyan helikopterin kazaya uğraması sırasında organize ettiği kurtarma operasyonu ile adını duyurdu. Bu kurtarma operasyonu sonrası devlet yöneticilerinin kendisine yönelttiği övgüler karşısına şu mütevazı cevabı verdi: “Ben Azerbaycanlıyım ve bu toprakların ekmeğini yedim, suyunu içtim, bu topraklara hizmet etmek benim görevim!”

1991’de Karabağ Savaşı sırasında şiddetli çatışmaların yaşandığı Şuşa şehrindeki yabancı bir gazeteci, şaşkınlıkla kendisine dönerek “Rus musunuz?” diye sormuştu. O da “Evet, ben Rusum ama vatanım Azerbaycan’dır” diye cevap vermişti. Bu cevabıyla Azerbaycanlıların gönlünde taht kuran kişi, Yuri Kovalyov’du.

Azerbaycanlıların gönlünde taht kuran kişi, Yuri Kovalyov.
Azerbaycanlıların gönlünde taht kuran kişi, Yuri Kovalyov.

Yuri Kovalyov 1965 yılının 29 Kasım’ında Azerbaycan’ın Göyçay şehrinde, bir Rus ailesinin oğlu olarak doğmuştu. Babası aileyi terk edince, 7 yaşındayken annesiyle birlikte Rusya’nın Krasnodar şehrine göç etti. 5 yıl sonra tekrar Bakü’ye dönen ailesi,Yuri Kovalyov’u futbol okuluna yazdırdı. Yuri, kaleci olarak formasını giydiği takımıyla 2 kez Bakü şampiyonu olmuştu.

Askerliğini 1985’de Sovyetler Birliği Baltık Askeri bölgesinde hava indirme taburunda tamamlayan Yuri Kovalyov, daha sonra 1987’de Bakü’deki Kara Deniz Askeri Donanması’na kabul edildi.

Yuri Kovalyov (Şapkalı), Azerbaycan Polis Özel Harekatı birliklerinde görev aldı.
Yuri Kovalyov (Şapkalı), Azerbaycan Polis Özel Harekatı birliklerinde görev aldı.

1990 yılında Azerbaycan İçişleri Bakanlığı bünyesindeki Polis Özel Harekâtı birliklerine katıldı ve Karabağ Savaşı’nın başladığı ilk günlerden itibaren aktif operasyonlarda iştirak etti. Goranboy şehrinin Ermeni birliklerinin işgalinden kurtarılması sırasında, Yuri’nin taburu operasyona çok ciddi katkılar sağladı. Ermenilerin başına 100 bin ruble para ödülü koyduğu Yuri Kovalyov, 1991 senesinde de Azerbaycanlı yöneticileri taşıyan helikopterin kazaya uğraması sırasında organize ettiği kurtarma operasyonu ile adını duyurdu. Bu kurtarma operasyonu sonrası devlet yöneticilerinin kendisine yönelttiği övgüler karşısına şu mütevazı cevabı verdi:

Ben Azerbaycanlıyım ve bu toprakların ekmeğini yedim, suyunu içtim, bu topraklara hizmet etmek benim görevim!

Savaş sırasında da annesine gönderdiği resminin arkasına şu ifadeleri yazmıştı Yuri: “Karabağ benim vatanımdır, iftiharımdır, sevincimdir, kederimdir…”

Kovalyov'un adını taşıyan okulda kendisine ayrılan bir köşe bulunuyor.
Kovalyov'un adını taşıyan okulda kendisine ayrılan bir köşe bulunuyor.

Yuri Kovalyov, 13 Eylül 1991’de arkadaşları Sergey Barınin, Andrey Kudenin ve Aleksandr Abramov’la ile birlikte içinde bulundukları araç, Ermeniler tarafından çapraz ateşe tutularak hayatını kaybetti.

Bakü’de “Şehitler Hiyabanı”nda defnedilen Yuri Kovalyov, dönemin Azerbaycan Cumhurbaşkanı Ebülfez Elçibey’ın 831 sayılı kararıyla “Azerbaycan’ın Milli Kahramanı” unvanına layık görüldü.