Sırp Cumhuriyeti’nde yaşayan Boşnaklar zor günlerden geçiyor

Furkan Özkul
16:50, 22/12/2022, Perşembe
CategoryMecra
Mecra
Sırp Cumhuriyeti’nde yaşayan Boşnaklar zor günlerden geçiyor
Bosna Hersek Federasyonu'nun içindeki Sırp Cumhuriyeti'nde yaşayan Boşnaklar, Sırp tehditleri, toplumun gelecek kaygısı ve azalan nüfus sorunlarıyla karşı karşıya.

Yugoslavya’nın dağılış sürecinde, 1992 yılında başlayan ve üç yıl süren Bosna Savaşı’nda resmî rakamlara göre 100 binden fazla insan hayatını kaybetti. Savaş sonrasında imzalanan Dayton Anlaşması ile Bosna Hersek federasyon oldu, Boşnak-Hırvat bölgesi ve Sırp Cumhuriyeti (RS) olarak ikiye ayrıldı. RS’ye verilen topraklarda savaş öncesinde 440 bin Müslüman yaşarken, şimdilerde nüfus 90 bine kadar düşmüş durumda.

Toplumlar var olmak ve varlıklarını devam ettirmek için çaba gösterirler. Bazıları uzun süreli sulh yolunu tercih ederken bazılarının savaşıysa sürmeye devam eder. Bazıları da vardır ki savaşta kendilerine soykırım ve vahşi işkenceler uygulayan kişilerle bir arada yaşamaya mecbur kalırlar. Bosna Hersek Federasyonu’nun parçası olan
Sırp Cumhuriyeti’ndeki Boşnaklar
bu toplulukların en bariz örneklerinden biridir.


Bosna uzmanı ve eski milletvekili
Hüseyin Kansu
’nun aktardığı bilgilere göre
Sırp Cumhuriyeti'nde
(Republika Srpska ya da kısaltılmış haliyle RS)
savaş öncesi 440 bin Müslüman Boşnak yaşarken şimdilerde bu sayı 90 bin civarına düşmüş durumda.
Sistematik baskı gören Boşnaklar, Sırp tehditlerinin yanı sıra ekonomik ve siyasi açıdan kuşatılmış haldeler.

Boşnak kimliği yok sayılıyor

IUS Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Dr.
Jahja Muhasilovic
, RS’de yaşayan Boşnakların kimlik konusunda ciddi sorunlarla karşılaştıklarını belirterek, “RS yetkilileri tarafından Boşnak kimliğinin kabul edilmesi ve tanınması konusunda ciddi ve sistematik problemler yaşanıyor.
Banja Luka’da etnik açıdan Sırp olan yetkililer Boşnakların dilini ve resmî isimlerini kabul etmiyorlar. Boşnakların Sırplardan ayrı bir etnik grup olduklarını ve Boşnakların ayrı bir dile sahip olduklarını reddediyorlar.
Bu konuda yasaklar mevcut. Orada yaşayan
Boşnak azınlığa okullarda kendi dilleri öğretilmiyor.
Tüm bunları yapan Sırp yetkilileri Bosna Hersek Anayasasını ve temel insan haklarını çiğnemiş oluyorlar. Böylece
Bosnalı Sırplar 1990’lı yıllarda yaşanan etnik soykırım politikasından vazgeçmediklerini tekrar tekrar göstermiş oluyorlar.
” dedi.

Genç nüfusun tercihi göç

RS sınırları içinde yaşayan
Selma İbrekiç
ise bölgede yaşayan Boşnakların din özgürlüğü konusunda nelerle karşılaştıklarına ve diğer Müslüman ülkelerin meseleye bakışına dair, “Din özgürlüğünü, dini yaşama olarak anladığımızda bir sorun yaşandığını söyleyemeyiz. Banja Luka gibi şehir merkezlerinde yaşayanların durumunun kırsalda yaşayanların durumuna nazaran önemli ölçüde iyi olduğunu düşünüyorum.
Yıkılan 16 caminin tamamı şimdi yeniden yapılıyor.
Ancak o camilere gidecek pek kimse yok. Boşnaklardan geriye çocukları yurt dışında olan yaşça büyük nesil kaldı. Müslüman ülkelerden veya Boşnak siyasi seçkinlerinden bir şey beklemiyoruz.
Görünüşe göre RS'deki Boşnaklar, diğer insanlar için bir öncelik değil ve genel anlamda bakacak olursak Bosna Hersek'in neredeyse yarısını teşkil eden bizim topraklarımızdan vazgeçmiş durumdalar.
” ifadelerini kullandı.

Geri dönüş için nedenleri yok

Diğer yandan İbrekic savaş sonrası göç edenlerin geri dönüşlerini hızlandırmaya yönelik politikalar ve projelerle ilgili, “Bildiğim kadarıyla, savaş sırasında evleri ellerinden alınan veya yıkıldığı için yerinden ayrılmak zorunda kalmış kişiler ve mülteciler için politikalar var. Ancak
Boşnakları geri dönmeye ikna edecek somut politikalardan bahsedemiyoruz. Yeni bir ev inşa etmek, kişilerin geri gelmesi için yeterli değil. Bölgede istihdama, istikrara, güvenliğe ve eğitime ilişkin sorunlar var. Birçok Boşnak, savaş döneminde yaşadıkları travmalardan ötürü kendi topraklarını ziyaret etmekten çekiniyor.
Savaş sonrası neslin çoğunlukla geri dönmek için herhangi bir nedeni yok. Yurt dışında yaşamaya karar vermişler ve yavaş yavaş asimile oluyorlar. Aslında RS'deki Boşnak nüfusunu artıracak politikalar konusunda yapılacak ve yapılması gereken çok şey var.
Eğer bu şekilde devam ederse korkarım önümüzdeki birkaç 10 yıl içinde RS'de yer alan birçok şehirde Boşnak kalmayacak.
” şeklinde konuştu.

Bosna Hersek’te neler olmuştu?

Yugoslavya’nın dağılış sürecinde yükselen Sırp ve Hırvat milliyetçiliği Bosna Hersek’te savaşa dönüştü, yüz binden fazla insan hayatını kaybederken yüz binlercesi de topraklarından ayrılmak zorunda kaldı. 1992-1995 yılları arası Bosna Savaşı’nda yaşananlar insanlık adına büyük utanç vesikaları olarak tarihe geçti. Savaş, Bosna Hersek Devlet Başkanı
Aliya İzzetbegoviç
, Yugoslavya Federal Cumhuriyeti lideri
Slobodan Miloseviç
ve Hırvatistan Devlet Başkanı
Franjo Tudjman
’ın ABD nezaretinde atılan imzalarıyla resmen sona erdi.

Sırp Cumhuriyeti nasıl ortaya çıktı?

Bosna Hersek’in iki entitesinden birini oluşturan Sırp Cumhuriyeti (Republika Srpska), Bosna Savaşı sonrası imzalanan
Dayton Anlaşması
ile ortaya çıktı. Yüz ölçümü ülkenin neredeyse yarısını oluşturuyor.
Bosna’nın doğusunda, Sırbistan’a sınır olan RS’nin önemli şehirleri arasında;
Banja Luka, Bijeljina, Trebinje, Zvornik
ve
Doboj
bulunuyor. Osmanlı’nın büyük sadrazamlarından
Sokullu Mehmed Paşa
’nın doğduğu
Vişegrad
ve Aliya İzzetbegoviç’in memleketi
Bosanski Samac
da burada yer alıyor. Ayrıca çok sayıda Osmanlı döneminden kalma cami, köprü ve türbe de Sırp Cumhuriyeti içinde ayakta kalma mücadelesi veriyor.
Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
GZT
GZT Haberin Sosyal Hali.

Gündemi en anlaşılır, en hızlı ve en görsel haliyle takip etmeye hazır mısınız? GZT özel video içerikleri, nitelikli infografikleri ve fark yaratan yayıncılık anlayışıyla size sıradan haber sitelerinin ötesinde bir deneyim sunuyor. Politikadan kültüre, teknolojiden spora kadar hayatın her alanına dokunan içeriklerle, doğru bilgiye keyifli bir arayüzle ulaşın. Dijital yayıncılığın yeni yüzü GZT ile dünyaya farklı bir pencereden bakın.

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

GZT dünyası her an yanınızda! GZT mobil uygulaması ile son dakika gelişmelerine ve özel içeriklere anında erişin. Sadece haber okumayın; izleyin, keşfedin ve paylaşın. iOS, Android ve Huawei cihazlarınıza kolayca indirebileceğiniz uygulamamızla gündemi cebinize sığdırın. Şimdi indirin, haberdar olmanın en keyifli halini kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mahallesi Fetih Caddesi No:6 Dk:1 Topkapı, Zeytinburnu / İstanbul[email protected](0 212) 612 29 30

Albayrak Medya Siteleri
YASAL UYARI

YASAL UYARI BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BIST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026