Sözün anlamını yitirdiği yer...

Nur Dolay kitabında tarafsız bir bakış açısıyla Kafkasya'daki meselelere ve yaşantılara ışık tutuyor.
Nur Dolay kitabında tarafsız bir bakış açısıyla Kafkasya'daki meselelere ve yaşantılara ışık tutuyor.

Kafkasya Çemberi, bölgede yaşanan savaşı, trajediyi, ürkütücülüğü, korku dolu zamanları oldukça objektif bakış açısıyla anlatan kıymetli bir eser. Yazar Nur Dolay, yalnızca olayları anlatmakla yetinmemiş aynı zamanda dünyanın Kafkasya’da yaşanan olaylara bakış açısını sorgulamış ve neden kayıtsız kalınıyor sorusuna cevap aramış.

Dünyanın çeşitli yerlerinde gördüklerini insanlara anlatmayı kendine hedef bilmiş Nur Dolay’ın, Abhazya’da yaşanan savaş sonrası bölgeyi ziyareti üzerine başlayan hikayesi, onu tüm yaşanan olaylara yakından bakmaya götürmüş ve Çeçenistan’a kadar uzanan bir yol çizmiştir. Uzun yıllar Kafkasya’da yaşanan olayları yakından takip eden Dolay, olaylara bir de Kafkasya’dan bakmak istemiş ve yaşanan olaylara bölgenin sıcak noktalarından tanıklık etmiştir.

  • Fransa’da Le Monde Diplomatique gazetesinde 90’lı yıllar boyunca Kafkasya ve Orta Asya ile ilgili çalışmaları yayınlanan Dolay, uzun yıllardır da Courrier International dergisinin Kafkasya ve Türkiye sorumluluğunu üstleniyor.

Kafkasya Çemberi, bölgede yaşanan savaşı, trajediyi, ürkütücülüğü, korku dolu zamanları oldukça objektif bakış açısıyla anlatan kıymetli bir eser. Yazar, yalnızca olayları anlatmakla yetinmemiş aynı zamanda dünyanın Kafkasya’da yaşanan olaylara bakış açısını sorgulamış ve neden kayıtsız kalınıyor sorusuna: “Kafkasya, sadece milliyetçilerin ve İslamcıların ilgi alanı içinde kalan ve sanki öyle olması gereken bir bölgeymiş gibi algılanıyor. Çeçenistan'daki insanlık dramına salt bu yarı utangaç telaffuz edilen nedenden ötürü seyirci kalınıyor." cevabını bulmuş.

Kitap bölge ile ilgili bilgilerin yanısıra Nur Dolay'ın tecrübelerini de içeriyor.
Kitap bölge ile ilgili bilgilerin yanısıra Nur Dolay'ın tecrübelerini de içeriyor.
Kitap, aynı zamanda Dolay’ın misafir olarak bulunduğu evlerde bizlere yansıttığı Kafkasya kültürüne dair bilgileri içeriyor.

Türkiye’ye sürgün sonrası gönderilen Çerkeslerin vatanına dönüş yaptıklarında bölgeyi ticari anlamda nasıl etkilediklerini de oldukça farklı saptamalar yaparak okurla paylaşmış.

Samimi anlatımıyla, bölgeye dair bilgileri tarafsız olarak, her iki tarafın da eleştirilerini, doğru ve yanlışlarını art niyetsiz paylaşan Dolay’ın, Kafkasya Çemberi, Kafkasya’yı tanımak ve hissetmek için adına okuması gerekenler listesinde yer almalı.

Nur DOLAY, Kafkasya Çemberi, Çiviyazıları, İstanbul, 2001.