Sudan'dan tahliye edilen Filistinli öğrenciler Gazze'ye ulaştı

Sudan'dan tahliye edilen Filistinliler, Mısır ile Refah sınır kapısından Gazze Şeridi'ne vardıklarında, akrabaları tarafından karşılandı.
Sudan'dan tahliye edilen Filistinliler, Mısır ile Refah sınır kapısından Gazze Şeridi'ne vardıklarında, akrabaları tarafından karşılandı.

Sudan'da15 Nisan'da ordu komutanı Abdülfettah el-Burhan'a sadık güçler ile paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri'ne komuta eden eski rakibi Mohamed Hamdan Daglo arasında çıkan ve hâlâ devam eden çatışmada 500'den fazla kişi hayatını kaybederken binlerce kişi de yaralandı. Çıkan çatışmadan dolayı yerli halk evlerinin içine kapandı, çoğunun suyu ve yiyeceği azaldı. Yabancı ülkelerin vatandaşları ise çareyi Sudan’dan gitmekte buldu. Tahliye uçuşları hafta boyunca devam ederken, aralarında ABD, Almanya, Fransa, İtalya, Hollanda, Yunanistan, İspanya, Mısır, Ürdün, Türkiye, Suudi Arabistan, Japonya, Yemen, Çin, Rusya, Filistin, İngiltere, Fransa ve Suudi Arabistan’ın da bulunduğu 50'den fazla ülke, kendi vatandaşlarını Sudan’dan çıkarmak için başkent Hartum’a uçak indirdi ve konvoylar düzenledi. Gazze Geçiş ve Sınır İdaresi, Sudan'dan 172 kişiden oluşan Filistinli bir öğrenci grubunun Refah sınır kapısından anavatanları Gazze'ye ulaştıklarını açıkladı.

Sudan'da patlak veren şiddet olaylarından kaçan Filistinli öğrenciler, Hartum'daki çatışmaların ortasında günlerce mahsur kaldıktan sonra, dün Gazze'ye geldi.

  • Gazze Geçiş ve Sınır İdaresi, Sudan'dan 172 kişiden oluşan bir öğrenci grubunun Refah sınır kapısından anavatanlarına ulaştığını açıkladı.
15 Nisan'da başlayan çatışmalardan kaçan genç Filistinlileri akrabaları, Gazze'nin güney kapısında gözyaşları içinde kucakladı.
15 Nisan'da başlayan çatışmalardan kaçan genç Filistinlileri akrabaları, Gazze'nin güney kapısında gözyaşları içinde kucakladı.

Sudandaki koşulların çok zor olduğunu ve başkent Hartum'un neredeyse vurulmayan alanın kalmadığını aktaran üniversite öğrencisi Nasır Qishta koşullar düzeldiğinde Sudan'ın başkentine dönmeye karalı olduğunu söyledi ve Qistha, "Sudan'daki Filistin büyükelçiliği bizimle temasa geçti, öğrencileri topladı ve bizi Gazze'ye nakletti." dedi.

Tıp öğrencisi Wael el-Masri, Sudan'daki çatışmanın "iç savaşa" benzediğini söyledi. Wael el-Masri, Mısırlı yetkililer tarafından gelişleri için özel olarak açılan Refah kapısında, "Dönmemize yardımcı olan herkese teşekkür ediyorum." dedi.

Gazze'nin 2,3 milyon sakini, Hamas'ın 2007'de kontrolü ele geçirmesinden bu yana Filistinli militanlar ile İsrail arasında yapılan çok sayıda savaştan geçti. O zamandan beri İsrail liderliğindeki bir abluka uygulandı ve bölgede yaşayanların çoğunluğu için bölgeyi terk etmek için gerekli izinleri ve fonları almak neredeyse imkansız.