Tunus'ta referandum krizi

​Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, referanduma sunulan yeni anayasanın ardından seçim yasasını da yenileyeceklerini söyledi.
​Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, referanduma sunulan yeni anayasanın ardından seçim yasasını da yenileyeceklerini söyledi.

Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Faruk Buasker, oyları geçerli sayılan seçmenlerin yüzde 94,6’sının yeni anayasaya "evet", yüzde 5,4’ünün ise “hayır” dediğini açıkladı.

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, 25 Temmuz 2021'de Meclisin çalışmalarını askıya alarak milletvekili dokunulmazlıklarını kaldırmış, 22 Eylül 2021'de yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek yürütme organını tamamen kendisine bağlamıştı.

  • Said, 13 Aralık 2021'de açıkladığı "siyasi krizden çıkışın yol haritası" ile ülkede 25 Temmuz 2022'de Anayasa değişikliği referandumuna, 17 Aralık 2022'de ise erken genel seçime gidileceğini ve o zamana kadar Meclisin kapalı kalacağını bildirmişti.

Tunus’ta yeni anayasa için yapılan referandumda oy verme işlemi 25 Temmuz'da başladı

30 Haziran’da kamuoyuna duyurulan 142 maddelik anayasa taslağının oylanacağı referandum için ülke genelinde 4 bin 216 merkezde kurulan 11 bin 236 sandıkta, pazartesi yerel saatle 06.00’dan itibaren oy kullanımına başlandı.

Oy verme işleminin saat 22.00’ye kadar devam edeceği Tunus’ta, 348 bin 876’sı yurt dışında olmak üzere toplam 9 milyon 296 bin 64 kayıtlı seçmen bulunuyor.

Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu tarafından Pazar günü akşam saatlerinde yapılan açıklamada, Tunus genelinde 06.00 ile 22.00 saatleri arasında, yurt dışındaki seçmenlerin ise 23-24-25 Temmuz tarihlerinde 08.00 ile 18.00 arasında oy kullanacağı duyurulmuştu.

- Referandumda 84 bin kişi görevlendirildi

Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Faruk Buasker, 1 Temmuz’da yaptığı açıklamada, ülke genelinde kurulacak 11 binin üstündeki sandıkta 84 bin görevlinin çalışacağını duyurdu.

Açıklamada, yurt dışında oy kullanılması için 298 merkezde 378 sandık kurulacağı belirtildi.

Tunus Cumhurbaşkanı Said’den yeni seçim yasası mesajı

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, referanduma sunulan yeni anayasanın ardından seçim yasasını da yenileyeceklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Said, devlet televizyonunda yayımlanan açıklamasında, oy kullanma işlemi sürerken 25 Temmuz yeni anayasa referandumu sürecini değerlendirdi.

Yeni anayasanın kabulünün ardından en önemli görevlerinin entegrasyonu sağlamak olduğunu belirten Said, “Yeni anayasa taslağında belirtildiği gibi bölgelerden seçilen temsilcilerden oluşacak Bölgesel ve Yerel Ulusal Konseyin rolünü ve konsey üyelerinin nasıl seçileceğini netleştirecek yeni bir seçim yasası çıkaracağız.” dedi.

Bölgesel ve Yerel Ulusal Konseyin bütçe ve kalkınma planlarının uygulanmasında gözetim rolünü üstleneceğini aktaran Said, yeni yasayla Temsilciler Meclisi ile Bölgesel ve Yerel Ulusal Konsey arasındaki ilişkinin ortaya konacağını ifade etti.

Tunus’ta muhalefet partileri Cumhurbaşkanı Said’i seçim ihlali yapmakla suçladı

Tunus İşçi Partisi, Cumhuriyet Partisi, Demokratik Akım Partisi, Tekatül Partisi ile Kutup Partisi tarafından oluşturulan Referanduma Karşı Ulusal Girişim yazılı açıklama yayımladı.

  • Cumhurbaşkanı Said’in, pazartesi sabah saatlerinde devlet televizyonuna verdiği demecin seçim yasakları arasında olduğu belirtilen açıklamada, "Sözde yeni cumhuriyet projesi sahibi (Kays Said), seçim kanunu ve adetlerini açıkça ihlal ederek, devlet televizyonunda referanduma sunulan Anayasa taslağı lehinde propaganda yaptı." ifadelerine yer verildi.

Said’in referanduma ilişkin açıklamalarının oy kullanırken de devam ettirdiğine dikkat çekilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Said, oy verme merkezinin önündeki konuşması ile hukukun en basit kuralını görmezden gelerek muhaliflere yönelik gerilimi artırdı. Bütün bunlar Bağımsız Yüksek Seçim Kurulunun sessizliği sırasında gerçekleşti."

Cumhurbaşkanı'nın referanduma ilişkin açıklamaları sabah saatlerinde devlet televizyonunda yayımlanmış Said ayrıca oy kullandıktan sonra da gazetecilere açıklamalarda bulunmuştu.

  • Said, bazı partileri "referandum sırasında kriz uydurmakla ve halkın dikkatini gerçek sorunlardan uzaklaştırmak için yapay sorunları ortaya atmak"la suçlamıştı.

Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, her ne taraftan olursa olsun tüm seçim ihlallerinin dikkatlice incelendiğini bildirmişti.

Tunus’taki anayasa referandumunun resmi olmayan sonuçları açıklandı

Tunus Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu, 25 Temmuz'daki yeni anayasa referandumunun resmi olmayan sonuçlarını açıklamak üzere basın toplantısı düzenledi.

Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Faruk Buasker, referandumda 9 milyon 278 bin 541 kayıtlı seçmenden 2 milyon 830 bin 94’ünün oy kullandığını ve katılım oranının yüzde 27,54 olarak gerçekleştiğini belirtti.
  • Buasker, oyları geçerli sayılan seçmenlerin yüzde 94,6’sının yeni anayasaya "evet", yüzde 5,4’ünün ise “hayır” dediğini açıkladı.

Buasker, “Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu, Tunus Cumhuriyeti için yeni anayasa taslağının kabul edildiğini duyuruyor.” ifadesini kullandı.