Üç dinin kesişme noktası: Kasr el Yehûd

Kasr el Yehûd, günümüzde İsrail-Ürdün sınırını oluşturuyor.
Kasr el Yehûd, günümüzde İsrail-Ürdün sınırını oluşturuyor.

İşgal altındaki Batı Şeria'daki Eriha şehir merkezinden yaklaşık on dakika uzaklıktaki Kasr el Yehûd bölgesi, Ortadoğu’ya dair tarihî ve coğrafî hatırlatmaları iç içe sunar. İsrail-Ürdün sınır noktasında yer alan Kasr el Yehûd, Şeria Nehri kıyısında bir bölgedir. Kur’ân-ı Kerîm’e ve elimizdeki tarihi kaynaklara göre, Başkomutan Tâlût önderliğinde Filistin topraklarını fethetmek için ilerleyen İsrailoğulları’nın sınandığı yerdir Şeria Nehri. Bu nedenle nehir, hem Yahudi hem de Müslüman hafızasının kesiştiği noktalardan biridir. Şeria Nehri, Hristiyanlar için de oldukça önemlidir. Onların inancına göre, Hz. İsa dünyaya geldikten hemen sonra Hz. Yahya tarafından burada vaftiz edilmiştir.

Türkiye’den Kudüs ve çevresini ziyaret etmek için Filistin’e giden turlar, genellikle bir noktaya pek uğramaz. Burası, Eriha şehir merkezinden yaklaşık on dakika uzaklıktaki Kasr el Yehûd bölgesidir. Bu ismin nerden geldiği ya da neye işaret ettiği konusunda çeşitli rivayetler bulunsa da, Kasr el Yehûd, Ortadoğu’ya dair tarihî ve coğrafî hatırlatmaları iç içe sunar.

Kasr el Yehûd'un karşı yakasında Ürdün toprakları...
Kasr el Yehûd'un karşı yakasında Ürdün toprakları...

İsrail-Ürdün sınır noktasında yer alan Kasr el Yehûd, Şeria Nehri kıyısında bir bölgedir. Şeria Nehri, iki ülke arasındaki sınırı oluşturduğundan, Kasr el Yehûd’a ulaşmak için, İsrail’in kontrol ettiği askerî mıntıkadan geçmek durumundasınız. Etraftaki tarihi eserleri ve kiliseleri geride bıraka bıraka ilerlediğinizde, Şeria Nehri’nin neredeyse üç metreye kadar daraldığı bir noktaya gelirsiniz. Bir tarafta İsrail askerleri nöbet tutarken, onların tam karşısında Ürdünlü askerler volta atar. İki taraf öylesine yakındır ki, sınırın bir yanından Ürdünlü Müslüman askerlerle selamlaşıp, Arapça laflayabilirsiniz ve bunu yaparken de bağırmanız gerekmez.

Kasr el Yehûd'un bir tarafında İsrail askerleri nöbet tutarken, onların tam karşısında Ürdünlü askerler volta atar.
Kasr el Yehûd'un bir tarafında İsrail askerleri nöbet tutarken, onların tam karşısında Ürdünlü askerler volta atar.

Kur’ân-ı Kerîm’e ve elimizdeki tarihî kaynaklara göre, Başkomutan Tâlût önderliğinde Filistin topraklarını fethetmek için ilerleyen İsrailoğulları’nın sınandığı yerdir Şeria Nehri. Nehirden kana kana içenler imtihanı kaybederek geride kalmış, Tâlût yanında bir avuç adamla yola devam etmiştir. Ordunun içindeki genç Davud’un sallayacağı sapan düşman komutanı Câlût’u öldürecek, böylece savaş da İsrailoğulları’nın lehine neticelenecektir.

Şeria Nehri, bu nedenle hem Yahudi hem de Müslüman hafızasının kesiştiği noktalardan biridir.
Hristiyanlar Kasr el Yehûd’u ziyaret ederek, Şeria Nehri’nde boy abdesti alırlar.
Hristiyanlar Kasr el Yehûd’u ziyaret ederek, Şeria Nehri’nde boy abdesti alırlar.
  • Şeria Nehri, Hristiyanlar için de oldukça önemlidir. Onların inancına göre, Hz. İsa dünyaya geldikten hemen sonra Hz. Yahya tarafından burada vaftiz edilmiştir.

Yahya Peygamber’e “Vaftizci” lakabının takılmasına neden olan bu inanç sebebiyle, Hristiyanlar Kasr el Yehûd’u ziyaret ederek, Şeria Nehri’nde boy abdesti alırlar. Günün her saatinde, burada arınma amacıyla suya girip dua eden Hristiyanlarla karşılaşabilirsiniz.

Bir yanda İsrail ve Ürdün askerleri, bir yanda İsrailoğulları’nın tarihsel yürüyüşüne dair hatıralar, diğer yandan da Hz. İsa ve Hz. Yahya’nın anıları… Kasr el Yehûd, Ortadoğu’nun tarihi ve coğrafyası üzerinde tefekkür etmek isteyenler için ideal bir mekân.