Ürdün'ün İsrail ile imzaladığı enerji ve su "niyet beyanı" Ürdün Meclisinde tartışmaya yol açtı

Ürdün parlamentosu üyeleri, 15 Aralık 2021'de Ürdün-İsrail arasında enerji-su "niyet beyanı" projesini tartışmak üzere bir oturuma katıldı.
Ürdün parlamentosu üyeleri, 15 Aralık 2021'de Ürdün-İsrail arasında enerji-su "niyet beyanı" projesini tartışmak üzere bir oturuma katıldı.

Ürdün ile İsrail arasında enerji ve su alanında ortak bir projeye başlanması için imzalanan niyet beyanı, Ürdün Meclisinde tartışmaya neden oldu.

Ürdün ile İsrail arasında enerji ve su alanında ortak bir projenin fizibilite sürecine başlanması için imzalanan niyet beyanı Ürdün Meclisinde tartışmaya neden oldu.

Ürdünlü 76 milletvekilinin talebi üzerine Ürdün Meclisinde, İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile imzalanan niyet beyanına ilişkin Başbakan Bişr el-Hasavne ve hükümet üyelerinin de katıldığı bir oturum düzenlendi.

Başbakan Hasavne'nin konuşmasını Ürdün Meclisi Filistin Komisyonu Başkanı Muhammed ez-Zahravi'nin

Kan suya dönüşmez ancak Hasavne hükümeti, kanı çaya dönüştürdü.

ifadeleriyle bölmesinin ardından Mecliste tartışma çıktı.

Ürdün Başbakanı Bişr el-Hasavne.
Ürdün Başbakanı Bişr el-Hasavne.

Hasavne, Zahravi'ye "Hiç kimse Ürdün'ün Filistin davası konusundaki tutumunu pazarlık konusu edemez." sözleriyle cevap verirken, Ürdün'ün sergilediği tutumun Filistin davasını tasfiyeye yönelik birçok planı bozduğunu savundu.

Hükümetin konuyla ilgili açıklamalarının anlaşma imzalanan ülkenin ancak bir "Arap ülkesi" olması durumunda mantıklı olabileceği görüşünü paylaşan Milletvekili Yanal Fureyhat ise "Nekbe nerede? Nekse nerede? Kudüs'ün işgali, Arap ordusunun şehitleri nerede?" şeklindeki sorularla tepkisini ifade etti.

  • Milletvekillerinin bir kısmı da İsrail'le normalleşmeyi "ihanet" şeklinde niteleyerek söz konusu anlaşmayı reddettiklerini vurguladı.

Üç ülke arasındaki mutabakat ve Ürdün'den gelen tepkiler

Suudi Arabistan, Irak, Suriye ve İsrail'le komşu olan 10 milyonu aşkın nüfusa sahip Ürdün, küresel su endeksine göre dünyanın su konusundaki en fakir ikinci ülkesi.

Ürdün Su Bakanlığı, 22 Kasım'da Ürdün, İsrail ve BAE'nin 2022 yılında enerji ve su alanında ortak bir projenin fizibilite sürecine başlanması için "niyet beyanı" imzaladığını bildirmişti.

Projeye göre Ürdün İsrail'e yıllık 600 megavat güneş enerjisi, İsrail de Ürdün'e 200 milyon metreküp arıtılmış su ihraç edecek.

Söz konusu iki projenin (elektrik üretimi Ürdün'den, su temini de İsrail'den) hayata geçirilmesiyle Ürdün'ün yıllık 200 milyon metreküp su elde edeceğine dikkati çeken Hasavne, ülkeye yeni su miktarları kazandıracak projelerin geciktiği her günün gelecekleri için tehdit olduğunu dile getirdi.

Ürdün hükümetinin İsrail'le imzaladığı enerji karşılığında su teminini kapsayan "niyet beyanı" ülkede protestolara neden olmuştu.

Başbakan Hasavne bugün yaptığı açıklamada, BAE ve İsrail'le enerji ve su alanında imzaladıkları "niyet beyanının" bir anlaşma olmadığını savunmuştu.