Ürdün'ün Kara Vaha'sı

12 kentinde yaklaşık 100 bin arkeolojik ve turistik alan bulunan Ürdün'ün Mefrak kenti de 14 arkeolojik alana ev sahipliği yapıyor. Ummul Cemal ise, Nebatî, Roma ve Bizans dönemlerine ait bazalt taşlarıyla dikkati çekiyor.
12 kentinde yaklaşık 100 bin arkeolojik ve turistik alan bulunan Ürdün'ün Mefrak kenti de 14 arkeolojik alana ev sahipliği yapıyor. Ummul Cemal ise, Nebatî, Roma ve Bizans dönemlerine ait bazalt taşlarıyla dikkati çekiyor.

Ürdün'ün en eski tarihî bölgelerden biri olan ve "Kara Vaha" olarak da bilinen Ummul Cemal ilçesinde, Bizans, Roma ve Nebatî dönemlerine ait yapılar bulunuyor. Volkanik kayaların renginden dolayı "Kara Vaha" olarak anılann ilçe, develeriyle de ön plana çıkıyor. Bölge ayrıca kültürel miras ve arkeolojik araştırmalar için de sıkça ziyaret edilen yerlerin başında geliyor.

Ürdün, tarihî dokusuyla her yıl binlerce turist çeken Mefrak kentine bağlı "Kara Vaha" olarak da bilinen Ummul Cemal ilçesinin Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınması için çalışıyor.

  • Başkent Amman'a 86 kilometre uzaklıkta Suriye sınırı yakınında bulunan ilçe, Ürdün'deki en eski tarihî bölgelerden biri olarak biliniyor ve Nebatî, Roma ve Bizans dönemlerine ait bazalt taşlarıyla dikkati çekiyor.

Volkanik kayaların renginden dolayı "Kara Vaha" olarak da bilinen ilçe, develeriyle de ön plana çıkıyor. Bölge ayrıca kültürel miras ve arkeolojik araştırmalar için de sıkça ziyaret edilen yerlerden.

Nebatîce, Yunanca, Latince ve Arapça yazıtlar

Geçmişte de Filistin, Ürdün, Suriye ve Irak'ı birbirine bağlayan yolların kesiştiği bir nokta olan ilçe, Nebatîce, Yunanca, Latince ve Arapça yazıtlara sahip. Üç vadinin ortasında yer alan ilçede, bir tapınak, 17 kilise, 3 cami, 33 havuz ve bir çeşme bulunmakta.

Tarihî kaynaklara göre 749 yılında yaşanan büyük depremde ilçedeki birçok yapı yıkıldı. O dönemde çoğunluğu yenilenen yapıların, hâlihazırda da restore çalışmaları sürdürülüyor.

  • İlçede yer alan Julianus Kilisesi de bölgedeki en eski tarihli dinî yapılardan. Kilise içinde İslâm öncesi döneme ait iki Arapça yazıt da bulunuyor.

İlk Arapça yazıt Süryani dilinde, ikinci yazıt ise Kufi hattında yazılmış.

İlçede Bizans dönemine ait askerî bir kışla ve kiliseler, Roma ve Nebatî dönemlerine ait bir su deposu, mahkeme ve 33 gölet bulunuyor.

Ummu'l Cemal, dünyanın birçok ülkesinden her yıl binlerce turist çekiyor. Ürdün hükümeti ilçeyi, dünya kültür mirası listesine eklemeye çalışıyor.