Moğolistan'da gezilecek yerler

Moğolistan gezi rehberi.
Moğolistan gezi rehberi.

Moğolistan gezi rehberini sizler için derledik. Moğolistan'da gezilecek yerler, tarihi mekanlar, meşhur yemekler ve dikkat edilmesi gerekenler bu içeriğimizde.

İÇİNDEKİLER

Moğolistan’da gezilecek yerler halkın yaşam kültürü nedeniyle genellikle doğa ile iç içe olmayı gerektiren yerlerdir. Moğolistan Cumhuriyeti Doğu ve Orta Asya’da sınırları olan bir devlettir. Başkent Ulanbatur’dur. Yüzölçümü 1.564.116 km²dir.

Yüzölçümünün büyüklüğüne oranla nüfus oldukça azdır. Yaklaşık nüfusu 3 milyon olan ülke vatandaşları halen göçebe kültürü yaşatmaktadırlar. Moğollar, Kazaklar, Tuvalar bu ülkede yaşamaktadırlar. Din ise Tibet Budizm’idir. İslam, Hristiyanlık ve Şamanizm de az ancak vardır. Ülkenin %40’ı ise dinsiz olarak kabul edilir. Ülke dağ, çöl, bozkır ve ormanlardan oluşur. Gobi Çölü Moğolistan’dadır. İklimi yüz ölçümüne göre farklılık göstermektedir. Yazlar ve kışlar kuraktır.

Genelde hayvancılık ile uğraşılmaktadır. Ekonomi hafif sanayi, tarım ve turizm gelirlerinden oluşur. Konuşulan dil Moğolcadır. Moğolistan 21 tane aymağa (şehre) ayrılmıştır.

Moğolistan’da gezilecek tarihi yerler:

Moğolistan tarihi ve turistik yerleri topraklarında Göktürkler, Siyenpiler, Cücenler gibi imparatorluklar hüküm sürmüş 1206 yılında Cengiz Han tarafından Moğol İmparatorluğu kurulmuştur. Moğolistan bir süre Çin hâkimiyetinde olsa da 1911 yılında bağımsız olmuştur. Moğolistan’daki tarihi mekânlar ve müzeler çok eski bir kültürün izlerini taşır.

1. Taikar Chulu Anıtı: M.Ö 6000’li yıllara dayanan bu anıt aslında devasa bir kayadır. Onu özel kılan şey ise üzerine çizilen sembol ve figürlerdir. Bu anıt için söylenen efsaneler de vardır.

2. Orhun Yazıtları: Gerçek yazıtlar müzede de olsa bulunduğu yerlerde yine aynı şekilde hazırlanan anıtlar bulunmaktadır. Müze TİKA tarafından yaptırılmıştır.

3. Ulanbatur Doğa Tarih Müzesi: Dinozor fosillerinin en çok bulunduğu yerlerden biri olan Moğolistan’da bu müze bulunan fosilleri sergilemektedir.

Moğolistan’da gezilecek doğal güzellikler:

Moğolistan doğal güzellikleri hiç dokunulmamış ve bozulmamış yerlerden oluşur. Bozkırlar, çöller ve göller aslında neredeyse ülkenin tamamı doğal güzellikler ve eşsiz manzaralarla doludur. Moğolistan’da doğa harikaları alanlar kültürün ve doğanın harmanlanmasıdır.

1. Terkhiin Tsagaan Gölü: Dünyanın en temiz göllerinden biri olarak bilinir. Manzarası büyüleyicidir.

2. Tsenker Kaplıcaları: Önceleri volkanik bir bölge olan yerde şimdilerde sıcak su kaplıcaları mevcuttur. Çadırlarda konaklama imkânı da bulunmaktadır.

3. Orhun Vadisi: Orhun Şelalesi burada bulunmaktadır. Bu şelale Moğolistan’ın en büyük şelalesidir.

4. Alevli Kayalar: Kırmızı ve turuncutoprak renginden dolayı bu adı almıştır ve görülmeye değer bir manzara sunmaktadır.

5. Gobi Çölü: Dünyanın 5. Büyük çölüdür ve birçok dinozor fosili de burada bulunmaktadır.

6. Gorkhi Terelj Ulusal Parkı: Başkent’e oldukça yakındır. Khagiin Khar Gölü ve bir Budist Manastırı da Parkta gidilebilecek yerlerdendir. Kaplumbağa Kaya’sı ve Kitap Okuyan Yaşlı Adam Kaya’sı da burada bulunmaktadır.

Moğolistan’ın meşhur yemekleri

Et yemeklerde oldukça fazla kullanılır. Sebze ve baharatlarla harmanlanarak, hamur ile birlikte veya sade olarak pişirilir. Moğolistan yemekleri kültürlerinin hiç değişmeden günümüze aktarıldığını da göstermektedir. Moğolistan’ın geleneksel yemekleri şunlardır:

1. Buuz: Kuzu eti, soğan ve baharatlar karıştırılarak küçük kesilen hamurlara doldurulur ve buharda pişirilir. Mantıya benzemektedir.

2. Khorkhog: Keçi etinin hava almadan pişirilmesiyle hazırlanan bir yemektir.

3. Boodog: Keçi veya sincabın etinin kendi derisinde sebzelerle pişirilmesiyle hazırlanan geleneksel bir Moğol yemeğidir.

4. Arıag (Kımız): Özel derilerde fermente edilerek hazırlanan at sütüdür.

5. Sütlü Çay: Moğolistan’da farklı yöntemlerle hazırlanan çaylardan oluşur.

6. Khuushur: Etin baharatlarla harmanlanarak hamurlara doldurulup kızartılmasıyla hazırlanan bir yemektir. Türk mutfağında çiğ böreğe benzemektedir.

Mutlaka okumalısınız: Kazakistan'da gezilecek yerler

Moğolistan’da mutlaka yapılması gerekenler

Moğolistan’da yapmadan dönmemeniz gerekenler listesi oluşturulsaydı bunlar şu şekilde olurdu:

1. Moğolistan gezisinde mutlaka Orhun Anıtlarının daha önce bulunduğu yerler ve müzedeki orijinalleri gezilmelidir.

2. Atlarla bozkırlarda gezilmelidir.

3. Çadırlarda konaklamak da yapılacaklar listesinde olmalıdır.

4. Moğolistan yemekleri bizim kültürümüze benzediğinden çok farklı gelmese de denenmelidir.

5. Dünyanın en büyük çöllerinden Gobi Çölü’ne gitmek de gezinin yapılacak en iyi aktivitesi olacaktır.

6. Moğolistan’da geleneksel spor faaliyetleri de mutlaka izlenmelidir.

7. Elbette dönmeden hatıra biriktirmeyi ve anı kalacak bir eşya da alınmalıdır.

İlginizi çekebilir: Azerbaycan'da gezilecek yerler

Moğolistan gezisinde dikkat etmeniz gerekenler

Moğolistan’a gitmek istiyorsunuz ancak henüz hazırlıklarınızı yapmadan Moğolistan’daki tatiliniz için uyarılar dadikkate alınmalıdır.

1. Moğolistan’da çok fazla et tüketilmektedir. Eğer tercihini etten yana kullanmayanlar varsa kırsal bölgelere gitmeden Şehir merkezlerinden gerekli alışverişlerini yapmalıdır.

2. Yine kırsal alanlar için fener, gerekli ilaçlar ve ihtiyaç malzemeleri alınmalıdır.

3. Başka bir aileye misafir olacak kimseler hediye de götürebilirler.