Ağaç ile ilgili kitap önerileri

Ağaçlar, Hermann Hesse’nin doğaya karşı derin düşüncelerini ve hislerini yansıttığı dolu dolu bir kitap.
Ağaçlar, Hermann Hesse’nin doğaya karşı derin düşüncelerini ve hislerini yansıttığı dolu dolu bir kitap.

Ağaçlar, Hermann Hesse’nin doğaya karşı derin düşüncelerini ve hislerini yansıttığı dolu dolu bir kitap. Kitabın sayfaları arasında yazarın hisleri yeri geliyor en yoğun noktalara vararak bir şiirin dizelerine dökülüyor, yeri geliyor hiçbir detayı atlanmadan satır satır işlenen düşüncelere dönüşüyor ve bazen de etkileyici çizimlerle güçlenerek görsel bir boyut kazanıyor.

Eski İstanbullu Ağaçlar

Halk içinde kullanılan bir tabir olan “eski İstanbullu” kavramı kuşkusuz biz insanlardan çok ağaçlara yakışıyor.

Eski İstanbullu Ağaçlar
Eski İstanbullu Ağaçlar

Çünkü bu kadim kentte bizden önce ağaçlar yaşamaya başlamıştı. Sarıyer’de Bilezikçi Çiftliği’nde Ağıl Çınar, Florya Atatürk Ormanı’ndaki, Tuzla Sakız Adası’ndaki veya Çiftehavuzlar’daki kimi sakızlar, Şile’nin Çengilli köyündeki bir meşe de aramızdaki en yaşlı İstanbullulardan. Bir doğa ve ağaç meraklısı olan Volkan Yalazay, İstanbul’un anıt ağaçlarını tek tek gezerek Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Derneği’nden çıkan bu eseri oluşturmuş. Kitap boyunca Salacak’tan Şile’ye İstanbul’da hâlâ yaşamlarını sürdürmeye devam eden anıt ağaçlarla ilgili bilgiler veriliyor. 10 yıllık bir araştırmanın ürünü olan eser, hem doğa severler hem de şehir tarihi üzerine düşünenler için oldukça önemli bir kaynak.

Volkan Yalazay, Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Derneği

Osmanlı'dan Türkiye Cumhuriyeti'ne Ağaç Bayramları

Ağaç Bayramları
Ağaç Bayramları

Dünyada “ağaç günü” ismiyle yapılan toplu fidan dikme etkinliğinin bir benzeri ülkemizde “ağaç bayramı” olarak 100 yıldan fazladır aralıksız kutlanmaktadır. Hatta ülkemizde yaşanan savaşlar, işgaller vb. zorluklar dahi bu güzel etkinliğin yapılmasına engel olamamıştır. İngiliz işgali altındaki İstanbul’da üç gün üst üste ağaç bayramı tertip edilmesi de bunun örneklerindendir. Aslında bugün ağaçlandırma yoluyla elde ettiğimiz orman alanlarının birçoğunun ilk fidanının ağaç bayramlarında dikildiğini söyleyebiliriz. Osmanlı’dan Türkiye Cumhuriyeti’ne Ağaç Bayramları isimli kitap bu konularda araştırmalarına devam eden Erhan Kılıç’ın imzasını taşıyor. Onlarca önemli fotoğraf ve gazete küpürünü de bir araya getiren kitap ağaçlarla ilgili tarihimiz hakkında önemli bir kaynak oluşturuyor.

Erhan Kılıç, Tmmob Orman Mühendisleri Odası Yayınları

Ağaçlar

Ağaçlar
Ağaçlar

Ağaçlar, Hermann Hesse’nin doğaya karşı derin düşüncelerini ve hislerini yansıttığı dolu dolu bir kitap. Kitabın sayfaları arasında yazarın hisleri yeri geliyor en yoğun noktalara vararak bir şiirin dizelerine dökülüyor, yeri geliyor hiçbir detayı atlanmadan satır satır işlenen düşüncelere dönüşüyor ve bazen de etkileyici çizimlerle güçlenerek görsel bir boyut kazanıyor. Hesse için ağaçların doğanın içerisinde barındırdığı herhangi bir unsur olmaktan çok, daha ötede bir anlam taşıdığını da ekleyelim. Ona göre bir ağaç, bakmayı ve dinlemeyi bilene dert ortağı, eşsiz bir melodi ya da bir ana kucağı olabilir. Ve yine ona göre upuzun kollarını göğe dokunduran, kökleriyle dünyaya tutunan ve anıtsal gövdesinin görkemli duruşuyla hayranlık uyandıran ağaçlar, kimi zaman da bir tapınak olup insanları hakikate eriştirme gücüne sahiptir.

Hermann Hesse, Kolektif Kitap

Ağaçların Gizli Yaşamı

Ağaçların Gizli Yaşamı
Ağaçların Gizli Yaşamı

Ağaç sosyal bir varlık mıdır? Peter Wohlleben’e bakılırsa sorunun yanıtı evet. Mesleğine tutkuyla bağlı olan ormancı yazar Wohlleben ağaçların aralarında bir sosyal ağ oluşturduğunu kitabında gayet ikna edici biçimde izah ediyor. Bu alanda yapılmış bilimsel araştırmalar ve kendisinin yıllara dayanan gözlemlerinden yola çıkan Wohlleben’e göre ağaçlar da tipik insan davranışları sergiliyor. Ağaç ebeveynler birlikte yaşadıkları yavrularıyla iletişim kuruyor ve onların büyümelerine destek oluyor. Bunlar yetmezmiş gibi ağaçlar birbirini yaklaşan tehlikelere karşı uyarıyor ve aralarındaki hasta veya acı çeken bireylerle gıdalarını paylaşıyor.

Peter Wohlleben, çev. Ali Sinan Çulhaoğlu, Kitap Kurdu

Türkiye’nin Bütün Ağaçları ve Çalıları

Türkiye’nin Bütün Ağaçları ve Çalıları
Türkiye’nin Bütün Ağaçları ve Çalıları

Ağaç ve çalı türleri, odunsu bitkiler sadece ormanların değil, yaşadığımız kentlerdeki yeşil alanların da hemen hemen tamamını oluşturur. Dendroloji’nin (Ağaçbilim) çalışma konusu olan ve hepimizin sıklıkla karşılaştığı farklı boylar, renkler ve şekillerdeki bu odunsu bitkiler her doğasever için merak uyandırıcıdır. Komşumuz kadar yakın olan odunsu bitkilerin adlarına, türlerine ve nerelerde bulunduklarına ilişkin bilgileri bulacağını, onları tanımanızı kolaylaştıran anahtarların olduğu kitapta Türkiye’de bulunan 813 tür kapsamlı biçimde inceleniyor.

Ünal Akkemik, Türkiye İş Bankası Yayınları

Şeker Portakalı

Şeker Portakalı
Şeker Portakalı

Beş yaşındaki Zezé hemen her şeyi tek başına öğrenir: sadece bilye oynamayı ve arabalara asılmayı değil, okumayı ve sokak şarkıcılarının ezgilerini de. Ama en yakın sırdaşı, anlattıklarına kulak veren ve Minguinho adını verdiği bir şeker portakalı fidanıdır…Brezilya edebiyatının klasiklerinden Şeker Portakalı, José Mauro de Vasconcelos’un başyapıtı kabul edilir. Yetişkinler dünyasının sınırlamalarına hayal gücüyle meydan okuyan Zezé’nin yoksulluk, acı ve ümit dolu hikâyesi yazarın çocukluğundan derin izler taşır. Hepimizin gönlünde geniş bir yer tutan, çocukluk arkadaşımız sayılan Zezé, hayatındaki sorunları bir fidanla arasında bağ kurarak çözmeye çalışıyordu. Bu kült kitabı seneler sonra yeniden okumak da tabiatın ruhumuzda oluşturacağı etkileri bize hatırlatabilir.

José Mauro de Vasconcelos, çev. Emrah İmre, Can Yayınları