Kütüphaneler parmağımızın ucunda

Şimdiden iyi okumalar diliyoruz.
Şimdiden iyi okumalar diliyoruz.

Onlarca noktadan, on binlerce kitap gerçek anlamıyla bir tık uzağımıza geldi. Nihayet ekibi olarak okurlarımız için açık erişim sağlayan birbirinden değerli kütüphanelerin ufak bir çetelesini çıkardık.

Yayıncılık dünyası için e-kitap uzun zamandan bu yana önemli bir tartışma konusu. Kimilerine göre dijital kitaplara alışmak çok zor ve anlamsız. Kimilerine göre ise online olarak erişilebilir eserler hayatımıza pek çok kolaylık getirebilir. Bu tartışma henüz bitmiş değil. Ancak teknolojiden yana olanlar kazanmaya her zamankinden biraz daha yakın.

  • Çünkü dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını boyunca bir esere dijital olarak erişebilmenin ne kadar değerli olabileceğini tüm kitap dostları deneyimledi. Kitapçıların, kütüphanelerin bir süreliğine kapandığı, internet üzerinden verilen siparişler gecikmeli olarak alındığı bu ilginç günlerde dijital kitapların ve kütüphanelerin aslında sandığımızdan daha değerli olduğunu anladık.

Çünkü raflarda, sanki bir adım ötede duran ama uzanıp elimize alamadığımız kimi kaynakların hasretini çektik.

Tam da bu nedenle, evde kalanlar için yerli ve yabancı pek çok kurum ve kuruluş online kütüphanelerini paylaşıma açtı. Bazıları ise kütüphanelerinin erişime zaten açık olduğunu okura hatırlattı. Şu sıralar İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Berlin Devlet Üniversitesi’ne, Onestar Pres gibi yayıncılardan Atatürk Kütüphanesi’ne kadar onlarca noktadan, on binlerce kitap gerçek anlamıyla bir tık uzağımıza geldi. Nihayet ekibi olarak okurlarımız için açık erişim sağlayan birbirinden değerli kütüphanelerin ufak bir çetelesini çıkardık.

Evet, dijital kitaba alışmak zamanımızı alacak, matbuatın keyfini ise hiçbir e-reader vermeyecek ama bilginin peşine evlerimizden çıkmadan da düşebileceğimiz muhteşem bir kütüphane hemen aşağıdaki satırlarda yerini alıyor.

Şimdiden iyi okumalar diliyoruz.

Kütüphaneler

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) bilgi edinme sürekliliğini sağlamak adına birçok kaynak ve esere www.kutuphane.itu.edu.tr adresinden ulaşılabileceği açıklandı.

İstanbul Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı bünyesinde düzenlenen “Gazeteden Tarihe Bakış Projesi” kapsamında 18 bini aşkın gazete dijital ortama aktarılarak, kullanıcılarla buluşturuldu.

Marmara Üniversitesi, dijital kütüphane çalışmaları kapsamında koleksiyonlarında bulunan nadir eserleri, kutuphane.marmara.edu.tr adresinden okuyuculara açtı.

İstanbul Zaim Üniversitesi 260 bin e-kitap ve 30 bin e-dergiden oluşan kaynaklarına https://www.izu.edu.tr/arastir... linkinden ulaşabileceğini bildirdi.

Maltepe Üniversitesi ise “Evde kaldığınız süre boyunca Maltepe Üniversitesi Kütüphanesi yanınızda!” mesajı ile dijital kütüphanesini açtı.

Koç Üniversitesi aralarında Ankara Fotoğraf Karpostal ve Gravür Koleksiyonu, Ulla Johansen Anadolu Etnoloji Koleksiyonu, Ankara Harita ve Plan Arşivi gibi pek çok başlık altında yer alan arşivlerini librarydigitalcollections.ku.edu.tr adresinden meraklılarına sundu.

Berlin Devlet Üniversitesi’nin “Orient Dijital” projesi kapsamında hazırladığı, arasında 3 bin 500’e yakın Türkçe yazmanın bulunduğu birçok esere orient-digital.staatsbibliothek-berlin.de linkinden ulaşılabiliyor.

Almanya Martin Luther Üniversitesi’nin kaynakları menadoc.bibliothek.unihalle.de adresinden incelenebiliyor.

Her konudan farklı dillerde tarama yapılabilecek, binlerce yayının yer aldığı online Genesis Kütüphanesi, gen.lib.rus.ec adresinden okurlarla buluşuyor.

New Jersey’deki Princeton Üniversitesi’nin İslami Yazmalar Dijital Kütüphanesi’nde, konulara ve başlıklara göre taramalar library.princeton.edu/projects/islamic/ adresinden araştırmacıların kullanımına sunuluyor.

Atatürk Kitaplığı, ataturkkitapligi.ibb.gov.tr linki üzerinden kütüphanesini erişime açtı.

Farabi Dijital Kütüphanesi’nde yüzlerce kitap ve belge e-library.ircica.org adresinden kullanıma açık hale geldi.

Futbolcu Gökhan İnler’in kurucusu olduğu İnler Spor ve Eğitim Vakfı (ISEV) “OkumayıSEV” adlı sosyal projeyle, Türk ve dünya klasiklerinin yer aldığı elektronik kütüphanesini isev.org.tr adresinden minik okurlarına açtı.

Grafik tasarım, mimari ve sanat arşivi tutan bağımsız bir kuruluş olan Letterform Archive da korona günlerinde arşivinin bir bölümünü meraklılarıyla buluşturdu. Arşive http://onestarpress.com/books adresinden ulaşılabilir.

Sanat kitapları yayıncısı Onestar Press de geçici süreyle arşivini dijital olarak okura açtı. http://onestarpress.com/books adresi üzerinden eserler incelenebilir.

Duke Üniversitesi de Osmanlı Türkçesi Metinlerini erişime açtı. Erişim şu linklerle sağlanabilir: https://archive.org/details/du...

https://archive.org/details/du...

Boğaziçi Üniversitesi Yayınları’nı PDF olarak erişime açtı. digitalarchive.boun.edu.tr

Binlerce kitap ve makale Johns Hopkins Üniversitesi Yayınları ve The Sheridan Libraries işbirliğindeki "Project MUSE" tarafından ücretsiz erişime açılmış. https://muse.jhu.edu/search

Birçok dilde ve yaşta dinlenebilen hikâyeler de ücretsiz erişime açıldı. https://stories.audible.com/st...

Zeytinburnu Belediyesi Kültür-Sanat Yayınları da açık arşivlerden biri. Açık erişimdeki eserler https://archive.org/compress/z... adresi üzerinden incelenebilir.

Açık erişim kitaplar için önerilen bir adres de şu: https://oapen.org

Anadolu Üniversitesi ise Türk Klasikleri Serisi’ni ücretsiz erişime açtı: http://kdm.anadolu.edu.tr/Turk...

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA), Merhum Prof. Dr. Fuat Sezgin tarafından hazırlanan 5 ciltlik İslam'da Bilim ve Teknik isimli eseri ücretsiz erişime sundu.

Cilt 1 ve 2 için https://t.co/Y9isLzS3yP linkine, cilt 3,4, ve 5 için ise https://t.co/5yjIDWI3Ea adresine gidilebilir.

Kültür Bakanlığı da dijital olarak ulaşılabilir olan kitapları okuyucusuyla paylaştı. Aşağıdaki linklerden bu kitaplara ulaşılabilir.

1 https://ekitap.ktb.gov.tr/TR-2...

2 https://ekitap.ktb.gov.tr/TR-2...

3 https://ekitap.ktb.gov.tr/TR-2...

4 https://ekitap.ktb.gov.tr/TR-2...

5 https://ekitap.ktb.gov.tr/TR-2...

6 https://ekitap.ktb.gov.tr/TR-2...

7 https://ekitap.ktb.gov.tr/TR-2...

8 https://ekitap.ktb.gov.tr/TR-2...

9 https://ekitap.ktb.gov.tr/TR-2...

10 https://ekitap.ktb.gov.tr/Ekle...

11 https://ekitap.ktb.gov.tr/Ekle...

12 https://ekitap.ktb.gov.tr/Ekle...

13 https://ekitap.ktb.gov.tr/Eklenti/67330,nesati-divanipdf.pdf?

14 https://ekitap.ktb.gov.tr/Ekle...

15 https://ekitap.ktb.gov.tr/TR-2...

16 https://ekitap.ktb.gov.tr/TR-2...

17 https://ekitap.ktb.gov.tr/TR-2...

18 https://ekitap.ktb.gov.tr/TR-2...