Modern Kültlerya da Yeni DinîHareketler ile ilgili film önerileri

Film önerileri
Film önerileri

Modern Kültlerya da Yeni DinîHareketler ile ilgili izleyebileceğiniz filmleri sizler için derledik.

Doubt (2009)

John Patrick Shanley

ABD Yapımı / Dram

1960’larla birlikte başlayan değişim rüzgârının kiliseye yansımasını konu alan Doubt (Şüphe), tiyatro sahnesinden sinemaya uyarlanan bir film. Senaryosu ve yönetmenliği John Patrick Shanley’e ait film dört başrol oyuncusunun birden Oscar ödülüne aday gösterilmesiyle sinema tarihine geçerken aynı zamanda kiliseye yönelttiği eleştiri oklarıyla da dikkat çekmişti. Doubt, bir Katolik Okulu’nda halkın çok sevdiği karizmatik bir rahibe karşı aynı kilisedeki iki rahibenin duyduğu şüphe etrafında şekillenen olayları herhangi bir yorumda bulunmadan anlatıyor.

Bunu yaparken izleyicisini güç, şüphe ve din kavramları üzerine düşünmeye davet ediyor. Klasik tiyatro uyarlamalarını seviyorsanız özellikle dikkatinizi çekecek olan film bittiğinde içinizde giderek büyüyen bir şüphe bırakacak.

The Master (2012)

Paul Thomas Anderson

ABD Yapımı / Dram

Eski donanma subayı Freddie Sutton, tüm dünyayı altüst eden II. Dünya Savaşı’nda cephede görev aldıktan sonra ülkesine döner. Fakat bundan sonra ne yapacağı, hayatını nasıl şekillendireceği konusunda kararsızdır. Tam bir boşluğa düşmek üzereyken The Cause tarikatının karizmatik lideri Lancaster Dodd ile tesadüfen tanışır ve ona tutunur. Sutton kısa bir sürede vaazlarıyla meşhur olan Dodd’un sağ kolu olur. 1950’li yıllara odaklanan yapım The Cause tarikatının din temelli faaliyetlerinin Amerika çapında yayılmaya ve gitgide popüler olmaya başlamasını merkezine alıyor. Senaryosu ve yönetmenliği, Kan Dökülecek filmi ile Oscar adaylığı da olan Paul Thomas Anderson’a ait olan filmin başrollerini Philip Seymour Hoffman ve Joaquin Phoenix paylaşıyor. Anderson’un filmi bazı sembollerle sunduğunu ve dakikalar boyunca insanın bir efendisi olmadan yaşayıp yaşayamayacağını sorguladığını söyleyebiliriz.

PK (2014)

Rajkumar Hirani

Hindistan Yapımı / Macera

Filmlerinde özellikle topluma yönelik mesajlar vermeyi tercih eden yapımcı ve yönetmen Rajkumar Hirani, PK’de Hindistan’daki dinî uygulamalara tartışmalı ama eleştirel bir bakış açısı getiriyor. Başrolünde Hindistan’ın ünlü oyuncusu Aamir Khan’ın,dünyaya uzaydan gelmiş bir yabancıyı canlandırdığı filmde, olaylar “peekay” yani“sarhoş” diye seslenilen bu uzaylının etrafında dönerken,çok dinli Hindistan’daki batıl inançlar sorgulanıyor. Dinî dönüşüm gibi konuların parlamentoda tartışıldığı bir dönemde yayınlanan film, farklı kesimlerden olumlu ve olumsuz çok sayıda eleştiri aldı. Fakat pek çok eleştirmen hassas bir konuyu cesaretle işlediği için filmi övgüyle karşıladı.Filmin en net mesajını da söyleyip takdiri size bırakalım:“Bizi yaratan Tanrı’ya inanın, kendi yarattığınız sahte tanrıları ise yok edin!”

The Story of God

Morgan Freeman

ABD Yapımı / Belgesel

Türkçeye Morgan Freeman ile İnancın Hikâyesi olarak çevrilen 2016 National Geographic yapımı belgesel, başta semavi dinler olmak üzere yeryüzündeki tüm dinlerin insanlık tarihin deki rolünü araştırırken,inancın insanları nasıl birbirine bağladığını da gözler önüne seriyor.

Freeman, dinlerin insanların hayatlarındaki yerlerine dair sorularına yanıt ararken çok sayıda ülke geziyor,farklı dinlerden birçok din adamı ve inananla röportaj yapıyor. Üç sezon yayınlanan belgesel serisi yaratıcıya, yaşama,ölüme ve sonrasına dair farklı kültürlerin renkleriyle dolu bir anlatımla dünyanın tüm inançlarına objektif bir yaklaşım sunuyor.

Wild Wild Country (2018)

Maclain Way, Chapman Way

ABD Yapımı / Belgesel

Oldukça tartışmalı spiritüel guru Bhagwan ShreeRajneesh, diğer bir adıyla Osho aşramını 1981 yılında sekreteri Ma Anand Sheela’nın gözetiminde Hindistan’dan Oregon’a taşır.Olaylar işte tam bu noktada başlar. Oregon çölünde 64bin hektarlık bir alana ütopik bir kent kumaya başlayan bu grup çevredeki insanların da dikkatini çeker. Topluluk ve şehir büyüdükçe yerli halkta daha büyük rahatsızlığa neden olur.

Bunun Osho ve topluluğunda da bazı karşılıkları olmaya başlar. Durum bir terör saldırısı hâline geldiğinde ise ulusal sorun hâline dönüşür. Yönetmen belgeselde kült lider ve etrafından ayrılmayanlarla, yerli halk ve politikacılar arasında başlayan ve giderek büyüyen sorunu bütünlüklü bir dille anlatmaya çalışıyor.

Waco (2018)

John Erick Dowdle, Dennie Gordon

ABD Yapımı / Dizi

Yeni Dinî Hareketler’in içinde kuşkusuz en çok dikkat çekenlerden biri Branch Davidian tarikatıdır. David Koresh’in lideri olduğu bu grup büyüdükçe farklı inançlarıyla toplumun dikkatini çekmeye başlar.Zamanla silahlanan grup,Amerikan hükûmetiyle de sorunlar yaşamaya başlar.1993 yılında ise Alkol, Tütün ve Ateşli Silahlar Bürosu (ATF), mahkeme kararı ile Branch Davidian tarikatına ait olan çiftliğe arama yapmaya gider. Fakat aramanın gerçekleşmesine müsaade edilmez ve ATF ile tarikat üyeleri arasında çatışma başlar. Birçok insanın hayatını kaybettiği ve FBI’ında devreye girdiği çatışma 51 gün boyunca devam eder. Bu olaylardan uyarlanan Amerikan yapımı Waco adlı dizinin oyuncu kadrosunda Taylor Kitsch, Michael Shannon, John Leguizamo, Andrea Riseborough, Rory Culkin, Melissa Benoist, Paul Sparks, Shea Whigham, Camryn Manheim ve Julia Garner gibi isimler yer alıyor.