Akıllı telefon satışlarının ikinci çeyrekte daha da düşmesi bekleniyor

Apple Store
Apple Store

Dünya çapındaki akıllı telefon satışları, 2020'nin ilk çeyreğinde 'şimdiye kadarki' en büyük düşüşü işaret ediyor.

Koronavirüs salgını telefon satışlarını da olumsuz etkiliyor. Hatta yeni modellerin ne zaman çıkacağı bile belirsiz.

Analistler, 2020'nin ikinci çeyreğini akıllı telefon sektörü için daha zor geçeceğini öngörüyor.

Koronavirüs, üretimin durması nedeniyle yeni akıllı telefonların çıkışı için büyük tehdit oluşturuyor. Apple ve Samsung gibi dev isimlerin bile bu yıl tepe seviyesine uygun modelleri ne zaman çıkaracağı belli değil. Üretimlerin durmasının yanı sıra mağazalarınkapatılması ve AR-GE süreçlerinin de yapılamaması birçok analist tarafından telefon üreticilerinin bu yılı es geçebileceği şeklinde yorumlanıyor.

Telefonların %70'i Çin'de üretiliyor.

Özellikle de telefon üretiminin %70'lik kısmının Çin'de gerçekleştiği düşünüldüğünde durumun en kadar ciddi olduğu daha rahat anlaşılabiliyor. Çin'de en fazla vakanın görüldüğü bölge aslında telefon üretimlerinin gerçekleştiği fabrikalara yalnızca 20 dakika uzaklıkta.

Analizler, akıllı telefon üreticilerinin ikinci çeyrekte daha da zorlanacağını ortaya koyuyor.
Analizler, akıllı telefon üreticilerinin ikinci çeyrekte daha da zorlanacağını ortaya koyuyor.

Piyasa analistleri, dünya çapındaki telefon sevkiyatlarının milyon bazında düştüğünü belirtiyor. KOVID-19'un akıllı telefon satışları üzerine etkisi çok büyük. Üreticiler genellikle satış rakamlarındaki belirsizliği yansıtmasa da IDC'nin üç aylık raporu bu durumu özetler nitelikte. Canalys ise geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında ilk çeyrekte %13 düşüş gerçekleştiğini vurguluyor. Strategy Analytics ise bu rakamların %17 oranında düştüğünü öngörüyor. Strategy Analytics Genel Müdürü Neil Mawston'a göre Samsung şu anda zirvedeki yerini koruyor. Açıklamanın tamamı şu şekilde:

    Samsung'un küresel pazar payı %21'in üzerinde. Dünyanın en iyi akıllı telefon markası olmaya devam ediyor.

Samsung'un ardından liste Huawei ve Apple şeklinde devam ediyor. Analistlere göre düz kalan ve büyüme gösteren şirketler, koronavirüs salgını öncesinde piyasaya sürdüğü ürünler nedeniyle Xiaomi ve Vivo'yu da içeriyordu.

Akıllı telefon şirketleri için ikinci çeyrek koronavirüs etkisinin zirveyi temsil etmesini bekliyorum.

Canalys Kıdemli Analisti Ben Stanton, ikinci çeyreğin koronavirüs etkilerinin zirveyi temsil edeceğini düşünüyor. Yani aslında akıllı telefon üreticileri için işler daha da kötüşecek gibi görünüyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >