Apple, iOS 13.5 ile Sağlık uygulamasının özelliklerini artırıyor

Apple sağlık uygulaması
Apple sağlık uygulaması

Apple, iOS 13.5 ile birlikte koronavirüs takibinin yanı sıra Sağlık uygulamasına yepyeni özellikler ekliyor.

Böylece ABD'deki kullanıcılar 911'i aradığında Tıbbi Kimlik bilgileri otomatik olarak sağlık personelleriyle paylaşılıyor.

Yakında tüm kullanıcılara açılması beklenen bu özelliğin acil durum sağlık personelleri için önemli fayda sağlayacağı belirtiliyor.

Apple, iOS 13.5 ile birlikte koronavirüs takip sistemini işletim sistemine dahil ediyor. Böylece güncellemeyle birlikte koronavirüs enfekte kişilerin yanına yaklaşıldığında telefonlara bildirim geliyor. Gizlilik endişeleri nedeniyle eleştirilen bu özellik basit bir şekilde Ayarlar üzerinden kapatılabiliyor.

Bu sistem, koronavirüs enfekte olan kişilerle aranıza mesafe koymanız için sizi uyarıyor.
Bu sistem, koronavirüs enfekte olan kişilerle aranıza mesafe koymanız için sizi uyarıyor.

Bu sistem, herhangi bir kişi enfekte olduğunda temas ettiği herkesi izleyerek karantinaya alarak yayılmayı kontrol etmeyi hedefliyor. Buna kısaca kişi izleme de deniyor.

Tıbbi Kimlik otomatik olarak paylaşılıyor

Ama iOS 13.5'teki sağlık yenilikleri bununla sınırlı değil. Geçen hafta beta versiyonuyla kullanıma sunulan mobil işletim sisteminin yeni versiyonu sağlık çalışanlarıyla tıbbi kimliğin paylaşılması özelliğini de barındırıyor. Böylece ABD'de 911 arandığında kullanıcı profilindeki Tıbbi Kimlik otomatik olarak sağlık personelleriyle paylaşılıyor. Bu da aslında konuşulan kişinin sağlığıyla alakalı bazı bilgilerin elde edilmesini sağlıyor. Burada asıl amaç kişilerin sağlık bilgilerine çok hızlı bir şekilde erişebiliyor olmak. Böylece acil müdahale ekipleri sürece hazırlıklı hale geliyor.

iPhone'daki Sağlık uygulaması üzerinden Tıbbi Kimlik ayarlamalarını yapabilirsiniz.
iPhone'daki Sağlık uygulaması üzerinden Tıbbi Kimlik ayarlamalarını yapabilirsiniz.

Sağlık uygulaması altında yer alan tıbbi kimlik detaylarıyla hangi bilgilere erişilebildiği de merak ediliyor. Bu noktada boy-kilo, kan grubu, alerjiler ve kronik rahatsızlıklar uygulama üzerinden görülebiliyor. Tıbbi Kimlik ayarlarını yapmak için Sağlık uygulaması üzerinden Özet sekmesine dokunup profil fotoğrafı üzerinden Düzenle seçeneğiyle birlikte doğum tarihi, alerjiler, kan grubu ve diğer sağlık bilgilerini girip süreci tamamlayabilirsiniz. Ayrıca isterseniz Sağlık uygulamasının Özet kısmından Tıbbi Kimlik vasıtasıyla Düzenle / Acil Durum Kişileri'ne tıklayabilir ve acil durumda aranması gereken kişileri belirleyebilirsiniz.

Ayrıca iOS 14 ile birlikte Sağlık uygulaması içerisindeki özelliklerin daha da artması bekleniyor. Yani bu uygulama içine yepyeni özelliklerin dahil edilmesi söz konusu. Her ne kadar şu an için somut örnekler ya da bilgiler olmasa da iOS 14 kapsamında koronavirüs takip uygulamasının ya da benzer sistemlerin daha da göz önüne çıkmasını hedef alıyor diyebiliriz.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >