Bitcoin madencileri birçok ülkeden daha fazla elektrik tüketiyor

Bitcoin
Bitcoin

Dünyanın en değerli kripto para birimi Bitcoin için üretim aşamasında büyük bir enerji tüketimi yapılıyor. Öyle ki paylaşılan son rapora göre Bitcoin madencileri, dünya çapında 29.o5 TWh değerinde elektrik tüketiyor.

Her geçen gün biraz daha değerlenen ve şuan 9 bin doları aşarak 10 bin bandına ilerleyen Bitcoin, Türkiye’de 37 bin TL’den işlem görüyor. Böylesi değerli bir dijital para için üretim yapan kişiler de büyük bir enerji tüketiyor.

Bitcoin'in dijital bir para birimi olduğunu düşünerek kendi kendine üretildiğini düşünenler olsa da aslında bu para için arka planda çok büyük bir çalışma yürütülüyor. Dijital topraklardaki madenlerin çıkarılmasıyla piyasaya sürülen Bitcoin için binlerce işçi süper güçlü bilgisayarları kullanıyor.

Dünya elektrik tüketiminin yüzed 0.13'ü

İnternet kullanımının dijitalin böylesine kullanıldığı bir dönemde talep sürekli artıyor ve bu da paralel olarak dijital para biriminin değerine yansıyor. Son yayımlanan rapora göre Bitcoin madencileri dünya çapında toplamda 29.05 TWh elektrik tüketiyor. Bu da dünya elektrik tüketiminin yüzde 0.13’üne tekabül ediyor. Değerin küçük olması sizi yanıltabilir ancak bu değer bile pek çok ülkenin elektrik tüketiminden daha fazla.

20 Avrupa ülkesinden daha fazla elektrik harcanıyor

Yukarıdaki fotoğrafta görüldüğü üzere madenciler, 20 Avrupa ülkesinden fazla elektrik tüketiyor. Bu ülkelere İrlanda, Hırvatistan, Sırbistan ve Slovakya da dahil. Afrika’da ise sadece Güney Afrika, Mısır ve Cezayir’in dışında kalan tüm ülkeler Bitcoin madencilerinden daha az elektrik tüketimi yapıyor.

Bitcoin madencilerinin tükettiği enerjinin bölgelere ve ülkelere oranı.
Bitcoin madencilerinin tükettiği enerjinin bölgelere ve ülkelere oranı.

Sizce önümüzdeki yıllarda Bitcoin madencilerin harcadığı elektrik değeri hangi seviyelere ulaşır ve devletler bu madencilere bir yaptırım uygular mı?

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >