Çin'in Shenzhen şehrinden 16 bin elektrikli otobüsle toplu ulaşımda devrim

Shenzhen
Shenzhen

Çin'de hükümet teşvikleriyle ilk elektrikli otobüsü 2011'de faaliyete geçiren Shenzhen şehri, bugün 16 binden fazla araçla toplu ulaşımda elektrikli otobüs dönüşümünü tamamlamayı başardı.

"Made in China 2025" planı çerçevesinde elektrikli vasıtalara yönelik yatırım ve teşviklerini artıran Çin, toplu ulaşım konusunda önemli bir dönüşüme imza attı. 2009'da pilot bölge olarak belirlenen ülkenin güneyindeki Shenzhen şehri, yedi yıl gibi kısa bir sürede tüm otobüs filosunu elektrikli araçlarla donatmayı başardı.

Elektrikli otobüs alımı ve şarj istasyonu inşası için sadece 2017'de yarım milyar dolara yakın teşvik dağıtan Çin hükümeti, 2014'te yerli üretim odaklı yeni politikası sayesinde Shenzhen şehrinin kısa sürede emisyonsuz bir toplu ulaşım ağına sahip olmasını sağladı. İlk elektrikli otobüs testlerine 2011'de başlayan şehrin önde gelen toplu ulaşım şirketi, eylülde otobüs filosunu yüzde 90 oranında elektrikliye dönüştürmeyi başarmıştı.

Bugün 16.359 elektrikli otobüs ve 510 otobüs şarj istasyonuyla hizmet veren Shenzhen belediyesinin ulaşım komisyonu, halen kullanımda olan 634 dizel ya da CNG'li otobüs haricinde tüm filonun elektrikli araçlardan oluştuğunu belirtiyor. Bu araçların yüzde 80'i, merkezi bu şehirde bulunan dünyanın en büyük elektrikli vasıta üreticisi BYD tarafından yine bu şehirde üretiliyor.

BYD, geçtiğimiz günlerde Pekin'de 350 araçlık elektrik otobüs filosunun teslimatını gerçekleştirmişti.
BYD, geçtiğimiz günlerde Pekin'de 350 araçlık elektrik otobüs filosunun teslimatını gerçekleştirmişti.

Elektrikli taksi dönüşümü de tamamlanmak üzere

İçten yanmalı motora sahip eski nesil araçların bazı bölgelere girişini yasaklayarak hava kirliliğini kontrol altına almaya çalışan Shenzhen, elektrikli dönüşümünü sadece otobüslerle sınırlı tutmuyor. Taksilerin de elektrikliye dönüşümüne destekte bulunan şehirde, 12.538 elektrikli taksi hizmet veriyor. Bu taksiler içinse akıllı durak tarzında hazırlanmış 3000'i aşkın şarj istasyonu mevcut. Şimdilik elektrikli taksilerin filonun yüzde 60'ını oluşturduğu Shenzhen'ın iki sene içerisinde taksi dönüşümünü de tamamlaması bekleniyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >