Çin'in VPN kararı: 'Para cezası verilecek'

Çin, 'siber güvenlik' konusundaki sert tutumunu sürdürüyor.

Birçok farklı uygulama ve servisi yasaklamasıyla tanınan Çin Hükümeti, yasaklı uygulamalara giriş için kullanılan VPN servislerini kullananlara para cezası verileceğini resmen açıkladı.

Siber güvenlik konusunda ‘en hassas’ ülkeler arasında yer alan Çin, ‘Büyük Çin Güvenlik Duvarı’ isimli bir filtreleme sistemi dahi geliştirmişti. Bu duvar ile birlikte hükümet nezdinde yasaklanan uygulamaların kontrol altına alınması ve yasakların uygulanması sağlanırken duvarı aşmak için kullanılan VPN sistemleri dışında platformlara ulaşmak neredeyse ‘imkansız’ hale geliyordu.

Çinli internet kullanıcıları, birçok platforma giriş için VPN kullanmak zorunda.
Çinli internet kullanıcıları, birçok platforma giriş için VPN kullanmak zorunda.

Çin, ilk kez 1997yılında yasaklı uygulamalara giriş için VPN sistemleri kullanılmasına yasak getirmiş, tespit edilen VPN bağlantılarının engelleneceğini açıklamıştı. Çin Hükümeti son olarak, VPN yasağını tanımayan kullanıcılar için para cezalarının aktif edileceğini resmen ilan etti.

145 dolarlık ceza ödeyecek

Para cezası uygulamasının ilk tatbik edildiği kişi olan Zhu Yunfeng, Lantern VPN uygulamasını kullandığı gerekçesiyle oldukça büyük bir miktarda para cezası ödemek zorunda kaldı. 1997 yılında yayınlanan ‘yabancı internet’e girişe yasak getiren toplum güvenliği yasasını ihlal ettiği ifade edilen Zhu, kullandığı VPN uygulaması dolayısıyla toplamda 1000 Yuan yani yaklaşık 145 dolarlık para cezasını ödemek zorunda kaldı.

Çinli bir kullanıcı 145 dolarlık ilk cezayı ödemek zorunda kaldı.
Çinli bir kullanıcı 145 dolarlık ilk cezayı ödemek zorunda kaldı.

Yayınlanan istatistiklere göre Çin’in 1.4 milyarı aşkın nüfusunun yaklaşık 30 milyonluk bölümü, 2018 yılı içerisinde VPN sistemlerini kullanarak Büyük Çin Güvenlik Duvarı’nı ihlal etti. Bu konuya özel çalışmalarla eğilen Çin Hükümeti, ‘geçmişe dönük cezaları’ da aktif hale getirebilir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >