Çinli otomotiv devi, elektrikli otomobiller için batarya satışına başladı

byd
byd

Küresel pazarın en büyük elektrikli otomobil üreticisi BYD, bu sene resmen yurtdışına elektrikli otomobil batarya satışını başlattı. Firmanın hedefi, birkaç sene içerisinde dünya devi otomobil üreticilerine batarya tedariği gerçekleştirmek.

Her geçen gün yeni bir elektrikli otomobil modeli gün yüzüne çıkıyor. Haliyle batarya üretiminin de talep doğrultusunda artması gerekiyor. Bu hususta çalışma gösteren önemli isimlerden biri olan Çinli otomotiv devi BYD, son yatırımcı toplantısında yurtdışına elektrikli otomobil bataryası satmaya başladığını açıkladı.

Dünyanın en büyük elektrikli otomobil pazarı Çin'de toplam batarya tedariğinin yüzde 17'sini karşılayan Shenzhen merkezli şirket, yerli batarya üretim teşvikleri sayesinde bu sene pazar payını daha da artırmayı hedefliyor.

Elektrikli otobüs piyasasına hakim olan BYD, hem iç pazarda hem de küresel çapta güçlü isimlerle rekabet ediyor. Firmanın hedefi, kendi bataryasını üretme gayretinde bulunmayan otomobil firmalarına yeni nesil elektrikli araçları için uygun enerji depolama çözümleri sunmak.

Batarya üretiminde Çin-Japon rekabeti

Halihazırda elektrikli otomobil batarya üretiminde başı çeken Panasonic/Tesla'yı yine Japonya merkezli bir şirket olan TDK'nın kontrolündeki ATL takip ediyor. Çin pazarında lider konumda olan ATL, bir süre önce mobil sektöre yönelik pil üretiminde Samsung ve LG'yi geride bırakarak liderliğe yükselmişti.

Kendi ülkesinde yerli üretim şartlarına hızlı ayak uydurarak liderliğe yükselen Japon rakibine karşı daha güçlü bir planlamayla karşı koymak isteyen BYD, Çin hükümetinden çok büyük destek alarak hem elektrikli araç hem de batarya satışında yükseliş ivmesini korumaya çalışıyor. Batarya üretiminde Alman firmaların faaliyetlerinden çekinen Uzak Doğulu şirket, 2020 sonrası otomotiv endüstrisine geniş bir müşteri portföyüyle girmek istiyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >