Elektrikli otomobiller, 2025'te benzinli araçlardan daha uygun fiyata satın alnabilecek

BMW
BMW

Bloomberg'in araştırmasına göre, 2025 yılına gelindiğinde elektrikli otomobiller benzinli ya da dizel otomobillerden daha ucuza satın alınabilecek.

Otomotiv devlerinin devasa yatırımları sayesinde yakında elektrikli otomobiller ile benzinli araçlar arasındaki fiyat farkı kapanacak. Bloomberg'in yayımladığı analiz, lityum batarya maliyetlerinin önümüzdeki yedi yıl içerisinde üçte birine düşeceğini ve elektrikli otomobillerin hızlı bir şekilde ucuzlayacağını öngörüyor.

2017 yılı itibarıyla otomobil bataryalarının 1 kW kapasitesini ortalama 208 dolara mâl eden üreticiler, 2025 ve sonrası maliyeti 70 dolara kadar indirecek. Bu istatistik, 7-8 sene sonra 100 kW kapasiteli bir bataryanın yaklaşık 7 bin dolar maliyeti olacağı anlamına geliyor.

İki sene öncesine kadar bir elektrikli otomobilin maliyetinin neredeyse yarısına tekabul eden batarya paketi, 2025'te maliyetin yalnızca yüzde 20'sini denk gelecek. Benzinli ve dizel otomobiller ile elektrikliler arasındaki fiyat farkı ise 2024'te kapanmış olacak. İki kategorideki muadil araçların aynı maliyete sahip olacağı 2024'ten sonra elektrikli otomobil lehine fiyatlardaki düşüş devam edecek.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >