Evden çalışanlar için siber güvenlik ipuçları

Siber güvenlik
Siber güvenlik

Koronavirüs nedeniyle uzaktan çalışmaya geçiş, hem çalışanlar hem de işverenler için siber güvenlik sorunlarını beraberinde getiriyor.

Kablosuz ağın güvenliğini sağlamak, antivürüs uygulamasını güncellemek ve yedekleme stratejisi oluşturmak gibi temel unsurlar tüm 'evden çalışanları' yakından ilgilendiriyor.

Koronavirüssalgını nedeniyle 'dünya genelinde' milyonlarca kişi evlerinden çalışıyor. Uzaktan çalışma beraberinde yepyeni zorlukları getiriyor. Ofis dışında geçirdiğiniz zamanlarda 'verimli çalışma' için dikkat etmeniz gereken unsurlar var.

Günlük plan yapma; görevleri parçalara bölme, dijital alışkanlıkları sınırlandırma, çalışma masasını düzenleme, iş arkadaşlarıyla sık sık iletişim kurma, egzersiz yapma ve çalışmayı sonlandıracağınız saati belirleme bunlar arasında en temel maddeler.

İletişim kanadı çok önemli. Şu anda dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de özel sektör personelleri evlerinden çalışıyor. Dolayısıyla ekip arkadaşlarıylasıksık iletişim kurup süreci başarıyla yönetmek gerekiyor. Buna ek olarak ülkemizde dün akşam saatlerinde alınan kararla birlikte kamukurumları da uzaktan çalışma sistemine geçiyor.

Kimlik bilgilerinizi kontrol edin, şüpheli bağlantılara tıklamayın.

Ofis haricinde çalışma, farklı birçok disiplini de beraberinde getiriyor. Koronavirüs yayılma hızını yavaşlatmak için alınabilecek en etkili önlemlerden biri sosyal izolasyon. Bu da aslında birçok kişi için 'evden çalışmayı' gerektiriyor. Uzaktan çalışma konusundaki hızlı artışı göz önünde bulunduran Avrupa Siber Güvenlik Ajansı ENISA, bir dizi önlem paylaştı. Şirket, Koronavirüs ile ilgili kimlik avı saldırılarında büyük bir artış olduğunu doğruladı. ENISA'nın evde çalışanlar için siber güvenlik önerileri şöyle:

    - Kablosuz bağlantınızın güvenli olduğundan emin olun.
    - Antivirüs yazılımınızı güncelleyin.
    - Tüm güvenlik yazılımlarını kontrol edin. - Gizlilik araçları, tarayıcı eklentileri ve diğer uygulamaları en yeni sürüme yükseltin.
    - Bir yedekleme stratejiniz olsun ve bunu yapmayı unutmayın. Tüm önemli dosyaları düzenli olarak yedekleyin.
    - Ortak bir alanda çalışıyorsanız bilgisayar başından ayrılırken ekranınızı kilitleyin.
    - Şifreleme araçlarına öncelik gösterin
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >