Facebook 'kameraya izinsiz erişim sağladığı' iddiasıyla dava ediliyor

Facebook CEO'su Mark Zuckerberg - Arşiv
Facebook CEO'su Mark Zuckerberg - Arşiv

Temmuz ayında Facebook'un Instagram üzerinden kullanıcıların cep telefonu kamerasına izinsiz erişim sağlayabildiği ve bunu mobil uygulamaya çalışmıyorken de yapabildiğine dair raporlar ortaya çıkmıştı. Yeni bilgilere göre, Facebook hakkında kullanıcılarını gözetlediği iddiasıyla dava açıldı.

Facebook bir kez daha kullanıcılarını gözetlediği iddiasıyla dava ediliyor. Şirketin bu sefer Instagram üzerinden izinsiz şekilde kameraya ulaşarak telefon sahipleri hakkında casusluk yaptığı öne sürüldü.

  • Temmuz ayında Instagram'ın -kapalı olduğu zamanlarda bile- iPhone kamerasına erişebildiğine dair raporlar yayınlanmıştı. Dava, bu iddialar sonrası gündeme geldi.

'Yazılım hatası'

Bloomberg'ün haberine göre, Facebook bu iddiaları kesin bir dille reddetmiş, durumu 'düzelttikleri' bir yazılım hatasına bağlamıştı.

San Fransico'da federal mahkemeye Eylül ayında yapılan bir şikayette, New Jerseyli Instagram kullanıcısı Brittany Conditi, uygulamanın kameraya erişiminin kasti olduğunu, kullanıcılarına dair başka türlü erişemeyeceği birtakım verileri toplamaya çalıştığını öne sürdü.

Dilekçede şu ifadeler kullanıldı: Kullanıcılarının aşırı derecede özel ve mahrem olan kişisel verilerini toplayarak, buna kendi evleri de dahil, Facebook ve Instagram pazar araştırmaları için değerli bilgiler ediniyorlar.

  • Facebook konuya dair yorum yapmayı reddetti.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >