Facebook, siyasi reklamları engelleme seçeneği sunmaya başlıyor

Facebook
Facebook

Facebook, Kasım'da yapılacak olan ABD seçimleri öncesinde reklam politikasını güncelliyor.

Platform, kullanıcıların kararlarını değiştirebileceği düşünülen ya da yalan bilgiler içeren reklamları 'siyasi reklam' şeklinde değerlendirerek kapatma seçeneği getiriyor.

Böylece isteyen kullanıcılar siyasi reklamları tamamen kapatabiliyor.

Facebook ve Twitter, geçtiğimiz yıllarda ABD seçimlerinin kaderini değiştirdiği gerekçesiyle epey yoğun eleştirilere maruz kalmıştı. Facebook şimdi ise bu sene Kasım'da yapılacak olan seçimler öncesinde kullanıcıların siyasi reklamları kapatmasının mümkün olacağını duyurdu.

Facebook, hemen her siyasinin paylaştığı gönderileri reklam olarak tanımlayabiliyor ve bundan dolayı da insanları olumsuz etkileyebiliyor. İşte bu kapsamda seçim öncesinde siyasi reklamların kullanıcılar tarafından kapatılabiliyor olması büyük önem taşıyor.

Twitter bu işi geçen sene siyasi reklamları tamamen yasaklayarak ortadankaldırmakta buldu. Yani kullanıcının engellemesine ya da herhangi bir işlem gerçekleştirmesine gerek kalmıyor. Çünkü siyasi reklam alınmıyor.

Zaten kararını vermiş olan ve seçimlerin bitmesini bekleyenler için siyasi reklamları kapatma seçeneğini aktif ediyoruz.

Ama Facebook şu anda siyasilerden gelecek olan reklam tutarlarını göz ardı edemiyor. Böyle olunca da doğal olarak opsiyonelseçenekler devreye giriyor. Zuckerberg, konuyla alakalı yaptığı açıklamada aslında bu sistemin zaten kararını verdiklerini özellikle belirtiyor.

Süreç nasıl işleyecek?

Facebook, kullanıcılar istediği takdirde siyasi reklamları engelliyor. Yani böyle bir opsiyon sunmaya başlıyor.
Facebook, kullanıcılar istediği takdirde siyasi reklamları engelliyor. Yani böyle bir opsiyon sunmaya başlıyor.

Facebook'ta siyasi reklamların engellenmesi aslında çok basit bir mantıkla gerçekleşiyor. Bu arada aynı kurallar Instagram için de geçerli. Kullanıcılar karşısına herhangi bir siyasi reklam çıktığında kapatma düğmesi üzerinden seçim yapıp ardından siyasi reklamların tamamen bloke edilmesini sağlayabilecek.

Birkaç hafta içinde ABD'deki kullanıcılara açılacak olan 'siyasi reklam engelleme' özelliği, böylece oy kullanacak kişilerin reklamlardan en az şekilde etkilenmesini hedefliyor. Asıl amaç bu gibi gözükse de aslında Facebook burada geçtiğimiz yıllarda yaptığı gibi bu topun altına girmek istemiyor.

Oy kullanımına ilişkin detaylı bilgiler veriyor

Facebook bir de Oy Kullanma Bilgi Merkezi isimli yeni servise odaklanıyor. Bu servis, Facebook üzerinden seçmen kaydı; posta yoluyla oy kullanma gibi bilgilere yer veriyor. Aynı zamanda buradaki bilgiler devlet kurumlarıyla da paylaşılıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >