Gelecek sene çıkacak iPhone'da ekran altı parmak izi okuyucu olabilir

iPhone parmak izi okuyucu
iPhone parmak izi okuyucu

Bloomberg'in paylaştığı yeni bir rapora göre Apple, telefon kilidini açmak için Face ID'ye ek olarak bir de parmak izi okuyucu düşünüyor.

Telefon ekranında aşırı yer kaplayan fiziksel bir tuş yerine bu biyometrik tarayıcının ekran altına entegre edilmesi söz konusu.

Android ekosisteminde birçok üst seviye modelde karşımıza çıkan bu ultrasonik parmak izi okuyucuların 2020'den itibaren yeni iPhone'larda kullanılması bekleniyor.

●Apple şu anda gelecek hafta düzenleyeceği iPhone 11 etkinliğine odaklanmış durumda. Yeni iPhone hakkındaki ayrıntılar ve gelecek nesil ultrasonik parmak izi okuyucu iPhone'un detayları haberimizde!

Apple, 10 Eylül'dedüzenleyeceği etkinlikle yeni nesil iPhone'ları tanıtmaya hazırlanıyor. Ek olarak zayıflayan satışlar sebebiyle şirketin aynı organizasyonda iPhone SE 2'yi de duyurabileceği söyleniyor.

Hemen her fırsatta bahsettiğimiz gibi iPhone 11 hakkında çok fazla söylenti var. Arka yüzeyde buzlu cam, kablosuz şarj sayesinde diğer cihazları şarj etme, iyileştirilen Face ID, Max modeli için üç arka kamera, daha büyük batarya ve USB Type-C'yi bunlar arasına dahil edilebilir.

Evet; Apple, iPhone X'ten bu yana yüz okuma sistemi olan Face ID'yi kullanıyor. Biyometriktaramakonusunda parmak izine oranla çok daha güvenli bir yapı sunan yüz okuma sisteminin iPhone 11'de daha da iyileştirileceği belirtiliyor. Ama buna ek olarak gelecek yıl çıkacak olan yeni iPhone'da bir de ekran altına yerleştirilecek parmak izi okuyucudan bahsediliyor.

Henüz 2019 model iPhone'lar çıkmadan 2020 iPhone hakkında pek bir şey söylemek doğru değil. Ancak yine de ortalığa saçılan söylentileri bile değerlendirmekte yarar var. iPhonesahiplerinin cihazın kilidini açmak için yıllardır kullandığı parmak izi okuyucular gelecek yıldan itibaren ekran altına yerleştirilebilir.

Aslında son dönemlerde Androidekosistemindeki birçok akıllı telefonda bu sistemi görüyoruz. Parmak izi okuyucu için ekranda büyükçe yer kaplayan fiziksel bir tuş yerine bu sistem ekran altına entegre ediliyor. Ultrasonik okuyucuyla birlikte bu sayede dokunmatik kimlik oluşturuluyor.

Face ID'ye ek olarak ekran altı parmak izi okuyucuya da yer verilmesi aslında kullanıcıya seçim şansı sunulması konusunda da önemli.
Face ID'ye ek olarak ekran altı parmak izi okuyucuya da yer verilmesi aslında kullanıcıya seçim şansı sunulması konusunda da önemli.

Face ID varken neden parmak izi okuyucu?

Az önce de bahsettiğimiz gibi aslında iPhone X'dan bu yana yeni modellerde yüz tanıma sistemi kullanıyor. Parmak izi okuyucular karşısında daha güvenli ama Face ID'nin de zayıf kaldığı noktalar var. Mesela düşük ışıkta beklenen performansı vermiyor. Benzer şekilde şapka ve güneş gözlüğü ikilisi de yüz tanıma sistemlerinin zorlandığı unsurlardan birkaçı.

Dolayısıyla hem yüz tanıma hem de parmak izi okuma aslında kullanıcılara seçim şansı sunulması konusunda da önem taşıyor.

Tabii her zaman olduğu gibi şu anda Apple tarafından doğrulanan herhangi bir bilgi yok. Ama bu söylentilerin son dönemlerde epey arttığı hatırlatmak lazım. Yani kullanıcılar gelecek yıldan itibaren artık iPhone'ların kilitlerini Face ID'ye ek olarak ekran altı parmak izi okuyucuyla da açabilir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >