İran'da düşen yolcu uçağının sebebi ABD üslerini vuran füzeler olabilir mi?

Balistik füze
Balistik füze

İran Devrim Muhafızları Ordusu, gece saatlerinde ABD'nin Irak'taki Erbil ve Ayn El-Esed Hava Üssü'nü balistik füzelerle vurduğunu açıkladı.

Daha sonrasında Ukrayna Havayolları'na ait Boeing 737 tipindeki yolcu uçağı sabah saatlerinde İran'da düştü. Sağ kurtulanın olmadığı uçakta ilk belirlemeler 'teknik arızaları' gösteriyor.

Sosyal medyada ise 'İran'da düşen yolcu uçağının sebebi ABD olabilir mi?' konusu tartışılıyor.

Ukrayna Havayolları'na ait Boeing 737 yolcu uçağı sabah saatlerinde İran'da düştü. Sağ kurtulanın olmadığı uçakta ilk belirlemeler 'teknik arızaları' gösteriyor. Ancak sosyal medyada 'uçağın düşme sebebiyle' ilgili çok fazla söylenti yer alıyor. Bunlardan biri de İran'ın Irak'taki ABDüstlerinivurduğu füzeler.

Sosyal medyada tartışılan konu, ABD üslerinin vurulmasıyla yolcu uçağının aynı gece düşmesi.
Sosyal medyada tartışılan konu, ABD üslerinin vurulmasıyla yolcu uçağının aynı gece düşmesi.

Bu söylentilerin ortaya çıkmasının sebebi elbette uçağın düşmesiyle İran'ın ABD üstlerine düzenlediği füze saldırısıyla aynı gece gerçekleşmesi. Ayrıca uçak düşmeden önce ABD Federal Havacılık Kurulu'ndan da bir açıklama yapıldı. İran'ın başkenti Tahra'nın 40 kilometre güneyindeki İmam Hümeyni Havalimanı'ndan Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gitmek üzere kalkış yapan uçan, kısa süre içinde mürettebatla birlikte düştü. Tahra'na yakın Parand bölgesine düşen uçakta az önce de bahsettiğimiz gibi sağ kurtulan yok.

Uçak, teknik arızalar sebebiyle 1 saat rötarlı kalktı.

Ukrayna'ya ait Boeing737 yolcu uçağının 'teknik arızalar' sebebiyle 1 saat rötarlı kalktığı ve daha sonrasında da İran'daki İmam HumeyniHavalimanı yakınında düştüğü açıklandı. Yani aslında teknik arıza uçak kalkmadan önce gerçekleşmiş durumda. Dolayısıyla bu sebeple yolcular da 1 saat rötarlı olarak uçağa alındı.

ABD Federal Havacılık Kurulu, İran'ın gece saldırısı sonrasında önemli bir açıklama yaptı. Tam metin şu şekilde:

    Sivil uçuşların güvenliğine yönelik potansiyel riskleri hesaplamak için Orta Doğu'daki gelişmeleri yakından takip ediyoruz.

Kurul, bu aşamadan sonra sabah saatlerinde yaptığı açıklamada İran, Irak, Körfez ve UmmanKörfezi hava sahasındaki Amerikan sivil havacılık faaliyetlerini tamamen askıya aldığını da duyurdu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >