Kanada'da bir ilk yaşandı: Yolcu uçağına drone çarptı

Drone kanada kazası
Drone kanada kazası

Kanada’daki drone kazası Perşembe günü yaşanmasına rağmen Ulaştırma Bakanı tarafından olaydan üç gün sonra açıklandı.

Daha önce ülkemiz dahil birçok ülkede yaşanan havaalanı drone kazası bu seferde Kanada’da gerçekleşti. Böyle bir olayın ilk defa yaşanması Kanadalı yetkilileri de açıklama yapma konusunda amatör bıraktı. Öyle ki Kanada Quebec’teki havalimanında gerçekleşen olay Perşembe günü yaşandı ancak yetkililer bunu Pazar günü açıkladı.

''Drone ile uçak ilk defa çarpıştı, ölü ve yaralı yok''

Olayı Pazar günü açıklayan Ulaştırma Bakanı Marc Garneau insansız uçan cisimlerin ticari bir uçakla ilk defa çarpıştığını söyledi. Olayda ölü ve yarılının olmadığını belirten Marc Garneau kazaya katılan uçağın Skyjet Havacılık şirketine ait olduğunu söyledi. Drone’un çarptığı uçakta altı yolcu ve iki mürettebat bulunuyordu. Garneau son olarak ‘’Uçakların yalnızca ufak bir hasar gördüğünden ve güvenli bir şekilde inebildiği için çok rahatım’’ dedi.

  • Kanada kanunlarına göre dronelar havalimanlarının en yakın 5.5 km uzağında olmalıdır. Bu kuralı ihlal eden drone pilotları da hapis cezasına çarptırılır.

Kanada’da daha önce buna benzer bir olay yaşanmıştı

Kanada’da bu yıl droneların karıştığı olaylarla birlikte 131 hava güvenliğini tehdit eden olayın yaşandığı belirtildi. Kanada'da daha önce yaşanan en tehlikeli drone olayı ise Kasım 2016’da yaşandı. 54 kişilik bir Kanada uçağının havaalanına giren bir drone’dan kaçmak için manevra yapmak zorunda kalması sonucu iki mürettebat hafifçe yaralanmıştı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >